Luet tällä hetkellä:
Heinosten pihapuoti on herkuttelijan kesäkeidas
Mari ja Taisto Heinonen mönkijän kyydissä.

Heinosten pihapuoti on herkuttelijan kesäkeidas

  • Mari ja Mikko Heinonen alkoivat kasvattaa kaaleja ensin harrastusmielessä. Homma luisti niin hyvin, että pariskunta päätti perustaa pihapuodin. Nyt Peteksen kylän vihannekset ovat löytäneet tiensä ravintoloihin ja suoramyyntipaikasta on tullut lähiruokaa arvostavien käyntikohde ympäri vuoden.

Taisto Heinonen, 7 vuotta, on Heinosen tilapuodin Facebook-seuraajille tuttu kasvo. Hänen äitinsä Mari kutsuukin viisilapsisen perheen reipasta kuopusta pihapuodin maskotiksi.

Tuleva ekaluokkalainen ehtii kesäpäivinä touhuta paljon muutakin kuin poseerata kameralle. Juhannuksen jälkeisenä torstaina päivän ohjelmassa oli monien muiden hommien lisäksi muun muassa sipulien niputtamista.

Sipuliniput rivissä pöydällä.

Puotiin piipahtaa kesäaikaan paljon väkeä ja hyllyjä täytetään pari kertaa päivän aikana. Kesäkuun lopussa tarjolla oli muun muassa tomaatteja, kurkkua, parsakaaleja, varsiselleriä, Siikli- ja Jussi -perunaa, kananmunia, sipuleita, kolmea erilaista salaattia ja basilikaa.

Puotiin poikennut lokalahtelainen Erja Laulajainen innostuu kehumaan viljelijöille erityisesti tilan kurkkuja ja tomaatteja. Tuoreet vihannekset säilyvät pitkään ja niissä on maku kohdillaan.

– Nämä kurkut ovat niin maukkaita että niitä voi syödä ihan huvikseen sellaisenaankin. Hyvä kurkku on sisältä vihreä ja siinä pitää olla vähän röpelöinen pinta, hän sanoo.

Helteisenä päivänä kiitosta saa myös puodin viileys. Viihtyisässä ja tilavassa suoramyyntipaikassa on leppoisa tehdä ostoksia.

Asiakas seisoo myyntiskien edessä.
Puotiin poikennut lokalahtelainen Erja Laulajainen innostuu kehumaan viljelijöille erityisesti tilan kurkkuja ja tomaatteja. Tuoreet vihannekset säilyvät pitkään ja niissä on maku kohdillaan.

Pihapuodin tarina alkoi vuonna 2015. Mari kertoo, että aluksi he alkoivat viljellä kaaleja ja muita kasviksia kotitarpeeksi perheelleen. Sadot onnistuivat ja parsaa ja kukkakaalia jäi myyntiinkin.

– Yllättävän hyvin ne kasvoivatkin, vaikka olimme silloin ihan amatöörejä, Mikko hymähtää.

Sitten syntyi ajatus tilapuodista ja pariskunta ryhtyi tuumasta toimeen. Puoti toimii Mikon vanhempien ja hänen lapsuudenkotinsa pihapiirissä, joka sijaitsee aivan heidän naapurissaan. Heinosten keittiössä kokkaavat sekä äiti että isä.

– Iskä tekee salaatit, Taisto paljastaa.

Mikko-isä myhäilee vieressä ja kertoo, että hänen suosikkinsa on rapea jäävuorisalaatti. Taisto taas kertoo tykkäävänsä ”pinkistä salaatista”.

Mari kertoo, että viralliselta nimeltään Taiston lemppari on punainen frisee. Se maistuu makealta.

Kananmunakennot myyntihyllyssä.

Mari ja Mikko ovat molemmat maatilan kasvatteja. Mari vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Jämijärvellä, jossa hänen vanhemmillaan oli lehmätila.

– Tutustuimme netissä, siihen aikaan ei ollut vielä tinderiä, Mari kertoo.

Melko nopeasti tutustumisen jälkeen Mari muutti Kalantiin ja nyt hän on ollut uusikaupunkilainen jo kaksikymmentä vuotta. Uudessakaupungissa parasta on Marin mielestä mahdollisuus yhdistää maalla asumisen ja kaupunkielämän parhaat puolet.

– Ja onhan tämä lapsille todella helppo ja turvallinen ympäristö, Mari sanoo.

”Nuori isäntä” kuuntelee korva tarkkana jutteluamme ja huomauttaa sitten painokkaasti, että oikeastaan tämä hänen kotinsa ei ole Ukissa, vaan Kalannissa.

Totta onkin, että vuonna 1993 Uuteenkaupunkiin liitetty Kalanti on säilyttänyt oman vahvan identiteettinsä, joka näyttää Heinosten perheessä siirtyvän hyvällä tavalla sukupolvelta toiselle. Juuristaan kannattaa olla ylpeä.

Perheen pojat pyörän kanssa soratiellä.

Perheen esikoinen Joonas on 16-vuotias ja kuopus aloittaa elokuussa koulutien Kalannin koulussa. Koulukyydit linja-autossa ovat tulleet Taistolle tutuksi eskarivuoden aikana.

Kesävieraille Heinoset esittelevät mielellään Uudenkaupungin viihtyisiä paikkoja, joista ykköskohde on vierasvenesatamassa sijaitseva Pakkahuoneen kahvila ja sen herkulliset munkit.

– Me ei olla käytykään siellä pitkään aikaan, Taisto vinkkaa hienovaraisesti vanhemmilleen.

Vanha seinäpuhelin ja Taisto.

Tilapuodin tuotteita voi ostaa myös Pakkahuoneen myyntipisteessä ja Reko-myyntirinkien kautta. Tänä kesänä Heinosten kasvattamia vihanneksia on myynnissä kaikkiaan yli kymmenellä paikkakunnalla.

Mari kertoo, että he tuottavat vihanneksia lähes jokaiseen uusikaupunkilaiseen ravintolaan. Uusimpia yhteistyökumppaneita on Turun Ruissalossa toimiva ravintola.

Lomasta kiireiset yrittäjät eivät kesällä edes haaveile. Talvella elämä on rauhallisempaa ja isännällä on aikaa keskittyä puodin erikoistuotteen, puu- ja muovikorien, valmistukseen.

Pihapuoti Heinonen Facebookissa 

3 x Kesäherkku -artikkeli julkaistu vuonna 2021.

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.