Luet tällä hetkellä:
Luonto, ihmiset, yhteisöllisyys – Pyhämaa on rannikon pieni paratiisi
Värikkäät kanootit hiekkarannalla.

Luonto, ihmiset, yhteisöllisyys – Pyhämaa on rannikon pieni paratiisi

  • Kauniilla Pyhämaan luodolla eletään yhteisöllistä saaristolaisarkea vuodenkierron ympäri. Paikallisille pyhämaalaisuus on tapa olla, elää ja katsoa maailmaa.

Sen tuntee heti, kun pysäköi auton kesäisenä iltapäivänä Pyhämaan Telakanrantaan: täällä on jotain erityistä. Tunteeseen sekoittuvat rantaan liplattavan meren suolainen tuoksu, matonpesupaikalta kantautuvat juuriharjan äänet ja hymyt vastaantulijoiden kasvoilla.

Pyhämaan aktiivit kahvipöydän äärellä.
Pyhämaan aktiivit päiväkahvilla Telakanrannassa, Mirkka Ali-Laurila, Kari Aalto, Matti Lahtinen ja vuoden pyhämaalainen Juha Johtela.

Kun pyhämaalaisia jututtaa, hurtin saaristolaishuumorin takaa huokuu tyytyväisyys. Aivan kuin nämä ihmiset tietäisivät jotain, mitä me muut emme ole vielä oivaltaneet.

– Vuoden pyhämaalaiseksi valittu Junttilan Markku kiteytti hyvin, että täällä on ihan kaikki: metsät, pellot, meri, ulkosaaristo ja ihmiset, sanoo Pyhämaan matkailuyhdistyksen puheenjohtaja Kari Aalto.

– Ja palvelut! lisää pyhämaalaisaktiivi Mirkka Ali-Laurila. – Kaksi kyläkauppaa, hyvä ravintola, oma koulu ja elokuussa avautuva päiväkoti. Etenkin päiväkodin ja koulun eteen olemme tehneet paljon töitä ja teemme jatkossakin. Niistä emme aio luopua.

Oma koulu on tärkeä tukipilari Pyhämaalle.

– Kaikki täällä ymmärtävät, että jos koulu loppuu, se ei tiedä hyvää yhteisölle, sanoo Juha Johtela, aktiivinen pyhämaalainen hänkin.

Parinkymmenen oppilaan kyläkoulu kuulostaa juuri sellaiselta turvalliselta opinahjolta, josta vanhemmat lapsilleen haaveilevat. Opetus on korkeatasoista ja yksilöllistä, ja koko kylä osallistuu lasten kasvatukseen.

– Koulun vahvuus on juuri yhteisön tuki. Yhdistykset järjestävät koululaisille erilaisia teemapäiviä, on metsästystä, kalastusta ja vesiensuojelua. Liikuntatunnilla pääsee helposti uimaan tai melomaan läheiseen rantaan, Ali-Laurila selittää.

Vanhat ranta-aitat.

Pyhämaan idylli myös puree – turistit käyvät ahkerasti tutustumassa luodon kahteen kirkkoon, kauniiseen luontoon ja kesäteatteriin, ja innokkaita muuttajiakin olisi. Kun vain löytyisi sopivia asuntoja.

– Tätä asiaa pohditaan jatkuvasti. Keräämme listaa vapaista asunnoista ja mietimme, mikä olisi paras tapa vastata asuntopulaan, Kari Aalto kertoo.

Ratkaisujen kehittäminen kuuluukin olevan hyvin olennainen osa pyhämaalaisuutta. Jos jotain yhteisen hyvän eteen tarvitaan, paikalliset vetävät työrukkaset käteen ja ryhtyvät hommiin. Talkoovoimin on tehty esimerkiksi Pyhämaan kulttuuriportaat, Telakanrannan terassi ja nuorisoseurantalon remontti sekä kunnostettu Fräkälin kalamaja ja kaksi uimarantaa.

Telakanrannan heinät huojuvat tuulessa.

Jos tiukka paikka iskee, kutsutaan koolle kyläkokous.

Niin kävi esimerkiksi frisbeegolf-radan kanssa. Suunnitelmissa oli hankkia koululaisille muutama edullinen kori heittelyä varten. Kun joku mainitsi ääneen, että eikös kannattaisi hankkia kunnolliset korit, jos kerran hankkimassa ollaan, kutsuttiin koolle kyläkokous.

Kokouksessa idea muutamasta korista paisui täysimittaisen radan rakentamiseksi.

– Vasta päätöksen jälkeen lähdettiin porukalla Lokalahdelle katsomaan, että mitenkäs tätä peliä sitten pelataan. Kukaan meistä ei osannut, Kari Aalto naurahtaa.

Innokkaan yhdessä tekemisen taustalla on halu saada asioita eteenpäin, yhteisön hyväksi. Ketään ei pakoteta mukaan, mutta moni uusi asukaskin on löytänyt mieluisan tavan talkoilla.

– Mikäs sen parempi tapa tutustua paikallisiin kuin tehdä jotain yhdessä, Mirkka Ali-Laurila tuumaa.

Pyhämaalaisaktiivien jutustelu on rentoa ja inspiroivaa – uusia ideoita kehitellään lennossa joka tapaamisella. Nytkin esiin nousee sekä idea tulevien talvikausien lumikenkäilystä että viikottaisista pyhämaalaisten kahvihetkistä.

– Meillä on paljon tapahtumia, mutta ollaan huomattu, että ihmiset haluaisivat myös ihan vain tavata toisiaan ja vaihtaa kuulumisia. Ehkä voitaisiin sopia joku viikottainen aika, jolloin halukkaat voisivat kokoontua tänne Telakanrantaan kahville, Aalto suunnittelee.

Jutustelua ylläpidetään koko ajan pilke silmäkulmassa. Paikallinen huumori voi olla kuulemma ajoittain aika karkeaakin, vaikkapa sellaista, että aineellisen syntymäpäivälahjan sijaan sukulaiset voivat lahjoittaa sankarille hautapaikan.

Pyhämaan hautausmaalta tietysti.

– Onhan tämä meidän huumori vähän omanlaistaan, myöntää Juha Johtela.

Telakanrannan Tenho, puusta veistetty mursu.

Omanlaisensa on myös koko sympaattinen luoto ja sen väki. Ehkä alueen pitkä historia ja perinteet sekoitettuna nykyajan tapoihin ja paikallisuuteen luovat puitteet Pyhämaan erityisyydelle.

– Hei katsokaas, huikkaa Aalto ja näyttää toisille puhelintaan. – Sain juuri viestin, että saadaan nyt tähän rantaan pelastusvene ja airot.

Jälleen yksi paikallisten aloittama projekti on saateltu loppusuoralle.

Pyhämaa

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.