Luet tällä hetkellä:
Summamutikassa ukilaiseksi
Tiina Hero keittiön pöydän äärellä.

Summamutikassa ukilaiseksi

  • Kolmihenkinen Heron perhe muutti espoolaisesta kivitalosta puutalovanhukseen Uudenkaupungin ruutukaava-alueelle – ihan vain, koska se tuntui hyvältä. – Aika nopeasti Uuteenkaupunkiin ajellessa alkoi tuntua siltä, että nyt tullaan kotiin.

Kai sitä jotain muutakin voisi elämässään tehdä kuin asua espoolaisessa omakotitalossa, miettivät Tiina ja Riku Hero muutama vuosi sitten. Kantaespoolainen pariskunta oli ehtinyt rakentaa parikin taloa, kun ajatus otti tosissaan tulta alleen – jos muuttaisi vaikka maaseudun rauhaan, veneilisi ja ottaisi rennosti.

Pääkaupunkiseudun elämisen tahtiin tottuneesta parista ajatus tuntui kiehtovalta.

– Ideaa pyöriteltiin jonkin aikaa, ennen kuin saatiin mitään oikein aikaiseksi.

Lopulta Riku kävi läpi kaikki meidän kriteereihin sopivat talot Suomesta ja laittoi viestiä, että muutetaanko Kustaviin. Innostuttiin ajatuksesta tosi paljon, Tiina Hero muistelee.

Upea talo Kustavin saaristomaisemissa nytkäytti ison pyörän liikkeelle. Herot päättivät laittaa Espoon talonsa myyntiin ja katsoa, josko Kustaviin muutto natsaisi.

Ei natsannut. Saaristounelma myytiin toisaalle, mutta kipinä elämänmuutokseen jäi kytemään.

– Katseltiin koko ajan muitakin taloja, käytiin katsomassakin useampaa. Tärkeänä kriteerinä oli, että talo olisi korkeintaan tunnin matkan päässä sellaisesta paikasta, josta minä voisin löytää töitä, museoalalla työskentelevä Tiina sanoo.

”Tunti Turusta” -kriteeristöön osui myös Laitila, jonne Tiina, Riku ja 12-vuotias Leo ajelivat maalaistalon näyttöön. Kun talo ei tuntunut omalta, he päättivät samalla reissulla tutkia, josko jossain lähellä olisi jotain katsastamisen arvoista.

 

Tiina keittiössä.

 

Silmiin osui Uudenkaupungin ruutukaava-alueella myytävänä ollut vanha puutalo. Näyttö saatiin sovittua pikaisella aikataululla ja Herot ajoivat ensimmäistä kertaa elämässään Uuteenkaupunkiin.

– Me ei tiedetty Uudestakaupungista mitään. Tai no se, että yksi Espoon naapureista oli joskus ollut autotehtaalla töissä, Tiina Hero myöntää nauraen.

Jokin pikkukaupungin historiallisessa miljöössä kolmikkoa kuitenkin säväytti.

– Tämä oli tosi erilainen talo ja paikka kuin mitä oltiin mietitty. Ajatus oli muuttaa selkeästi johonkin maalle, mutta nyt alettiinkin asetella ajatuksia siihen, että mitä jos se olisikin pikkukaupunki. Etenkin Leon kannalta tässä oli paljon hyviä puolia, kun hän pääsisi itse liikkumaan kouluun ja harrastuksiin.

Vanha talo vaatisi kokonaisvaltaisen remontin, mutta se ei rakentamaan tottunutta pariskuntaa hirvittänyt. Taloa käytiin mittailemassa vielä uudemman kerran, ja kun Espoon koti meni kaupaksi, Heroista tuli uusikaupunkilaisia. Vähän yllättäen ja summamutikassa, mutta vuoden jälkeen hymyt eivät ole kolmikon kasvoilta hyytyneet.

– Talo piti sisäosiltaan käytännössä purkaa ja rakentaa uudelleen. Me muutettiin Rikun kanssa aluksi läheiseen Airbnb-asuntoon remontin ajaksi ja Leo asui Espoossa isovanhemmilla syyslukukauden loppuun. Jouluksi päästiin muuttamaan, Tiina Hero kertoo.

 

Uudenkaupungin ruutukaava-alueen puutaloja..

 

Riku Hero irtisanoutui logistiikka-alan työstään, Tiinan työt Espoossa jatkuivat aluksi puolikkaalla työajalla kokonaan etänä, myöhemmin hybridinä. Sittemmin Riku on löytänyt vakituisen työn Mynämäeltä, ja Tiina on jäämässä opintovapaalle.

Tiina sanoo, että pikkukaupunkiin muutto on tuonut väljyyttä ja ilmaa paitsi arkeen myös ajatuksiin.

– Pääsin jo hyvin aikaisessa vaiheessa pitämään Vakka-opistoon luentoja, ja itsekin ollaan aktiivisesti osallistuttu erilaisille kursseille. Leo on käynyt ampumahallilla ja jatkanut judo-harrastusta täällä.

Vaikka hiljaisesta talviajasta pikkukaupungissa monesti varoitellaan, pitää Tiina Hero hyvänä, että muutto osui juuri syksylle. Kun alusvaatteista lähtien koko omaisuus oli pakattuna laatikoihin, tuli kaupungin palvelut nopeasti tutuiksi.

– Me saatiin ehkä heti kättelyssä se autenttinen kokemus, kun muutettiin hiljaiseen aikaan. Vielä kertaakaan ei ole kaduttanut.

Nyt, kun auto kaartaa työreissuilta kohti Uuttakaupunkia ja kaupungin siluetti avautuu rautatien ylittävältä sillalta, Tiinasta tuntuu jo siltä, että hän on tulossa kotiin.

– Kun aluksi tultiin tänne, täällä paistoi joka ikinen päivä aurinko, ja paikka tuntui jopa epärealistiselta. Mutta edelleen idea tuntuu hyvältä, tänne kannatti todellakin muuttaa. Meillä on venepaikka kivenheiton päässä ja vanha talo, jossa on pientä puuhaa koko ajan. Täällä on välitön tunnelma, Tiina tiivistää.

 

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.