Luet tällä hetkellä:
Rakkautta lautasella

Rakkautta lautasella

  • Uusikaupunkilainen Marita Frimodig kokkasi itsensä MasterChef Suomi -kilpailun voittoon. Nyt tuoreen MasterChefin haaveissa siintää uusikaupunkilaisen lähiruokakulttuurin edistäminen.

Kun toukokuisena tiistai-iltana selvisi, että Marita Frimodig voitti suositun MasterChef-kokkikilpailun, monessa uusikaupunkilaiskodissa tuuletettiin – voitto tuli kotiin!

Maritalle itselleen finaalilähetyksen esittäminen oli myös huojentava hetki. Viimeinkin monta kuukautta visusti salassa pidetty voitto oli kaikkien tiedossa.

– Kaikkein vaikein hetki oli heti kuvausten jälkeen viime syksynä, kun piti jotenkin uskottavasti selittää, missä olin yllättäen viettänyt kolme ja puoli viikkoa, hän nauraa. – En osannut päättää, mihin vetäisin rajan siitä, kenelle asiasta voisin kertoa, joten päätin olla kertomatta kenellekään. Ainoastaan puoliso ja lapset tiesivät voitostani ennen finaalilähetystä.

Kilpailun Marita kertoo olleen tunteiden vuoristorataa. Paineistetussa tilanteessa taitavinkin kokki tekee toisinaan virheitä, niin myös MasterChef-keittiössä. Toisaalta juuri kilpailun arvaamattomuus tekee siitä niin kiehtovan.

– MasterChefissä aina kunkin päivän suoritus ratkaisee. Todella kovia kokkeja putosi kisasta jo alkumetreillä, kun sattui huono päivä keittiössä, Marita kertoo.

Keittiössä, jossa jokainen mokaa, voiton avaimeksi nousi paineensietokyky. Maritan oma tiukka paikka koitti suklaatehtävässä. Suklaapallo ei tahtonut millään totella ja putoaminen ehti käydä jo mielessä.

– Onneksi olen katsonut ohjelman kaikki mahdolliset tuotantokaudet ja tiesin, että jotain on lautaselle saatava. Se suklaakin, vaikka se ei aivan pyydetyssä muodossa olisikaan. Luulen, että se pelasti minut silloin.

Vadelmapensaan punertavat marjat.

Myös vuosista kotikeittiössä oli apua kilpailussa. Kun mysteeriboksista paljastui nippu erikoisia raaka-aineita, Marita ei hätkähtänyt.

– Sellainen mysteeriboksiäiti minä olen aina ruoanlaittajana ollut: kaappi auki ja taikomaan perheelle syötävää siitä, mitä sieltä sattuu löytymään, hän naurahtaa.

Pari ensimmäistä päivää finaalilähetyksen jälkeen meni aikamoisessa pyörityksessä. Onnitteluja sateli suositun kokkikisan voittajalle jokaista mahdollista kanavaa pitkin, puhelin soi ja kaikki tuntui hetken epätodelliselta.

Nyt, pari kuukautta myöhemmin, hässäkkä voiton ympärillä on jo tasaantunut. Maritan elämää voitto on kuitenkin maustanut juuri sopivasti.

– Ruoka on ollut aina osa elämääni, mutta nyt se on sitä vielä voimakkaammin. Olen päässyt tekemään kokkauskeikkoja ja pitämään luentoja, ja syksylle on tiedossa jo muutama lisää.

Kesäloman jälkeen Marita on palaamassa tehtaanjohtajan työhönsä, aivan kuten vuosikymmenet tähänkin asti. Projektit ruoan parissa ovat ainakin toistaiseksi innostava lisä työpaletissa.

– Kun tämän kokemuksen jälkeen katson taaksepäin, ajattelen että ruoasta olisi voinut tulla minulle aikanaan ura. Edelleen ajattelen, että edessä on vain mahdollisuuksia ja katson avoimin mielin tulevaan, hän sanoo.

Sipulit ja porkkanat torin myyntipöydällä.

Kaikkein mieluiten Marita haluaisi edistää uusikaupunkilaista lähiruokakulttuuria. Paikallisista tuottajista ja laadukkaista raaka-aineista on hänestä aidosti kaupungin matkailulliseksi kärjeksi.

– Uudenkaupungin sijainti on aivan täydellinen, tässä meren ja juurespeltojen puristuksissa. Meillehän tulee raaka-aineet sienistä marjoihin ja kaloista juureksiin melkein syliin, Marita sanoo. – Toivoisin voivani olla mukana tuomassa lähiruokaa enemmän esiin.

Uusikaupunkilaisen lähiruokaprofiilin rakentaminen ja esiin nostaminen vaatii laajaa ja pitkäjänteistä yhteistyötä eri toimijoiden välillä, senkin Marita tietää.

– Lähiruoka on minulle intohimo, joten tällaista yhteistyötä olisin rakentamassa erittäin mielelläni. Tunnetulle kesäkaupungille lähiruokabrändi sopisi erinomaisesti, kun satokausikin osuu kesään.

 

Marita nojaa vallilan kaiteeseen.

Yksi MasterChef-kilpailun inspiroima ruokaprojekti on edessä kuitenkin jo tulevana viikonloppuna, kun Marita kokkaa yhdessä kilpakollegoidensa Pilvi Holmin ja Jose Salon kanssa Vallilan kartanossa. Illallisella vieraat pääsevät maistamaan yhteensä kuutta kilpailusta tutun kolmikon valmistamaa ruokalajia.

Sekä lauantain että sunnuntain kattaukset on ehditty jo myydä täyteen.

– On ihanaa päästä jakamaan intohimoaan ruokaan muiden ihmisten kanssa. Minulle ruoka on aina ollut paljon enemmän kuin polttoainetta, se on liima, joka pitää meidät ihmiset yhdessä, Marita sanoo. – Olen siitä tyypillinen varsinaissuomalainen, että en tule välttämättä puhuneeksi välittämisestä ääneen. Sen sijaan voin tehdä läheisille jotain vähän parempaa ruokaa. Se rakkaus on sitten siinä lautasella.

Peruutuspaikkoja lauantain 20.7. tai sunnuntain 21.7. illalliselle Vallilassa voi tiedustella sähköpostitse masterchefmatka@gmail.com.

Taitavan kokin matkasta MasterChef Suomi -kilpailussa on julkaistu tarina helmikuussa

Marita luottaa makuun

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.