Luet tällä hetkellä:
3 x vappusiman resepti – herkkuja simasuille
Sima kruunaa vapun

3 x vappusiman resepti – herkkuja simasuille

  • Herkullinen vappusima valmistuu kotikeittiössä muutamasta raaka-aineesta kädenkäänteessä – vaikeinta on malttaa odottaa juoman valmistumista muutama päivä. Muista siis laittaa sima tekeytymään hyvissä ajoin!

Nautitko sinä simasi rusinoilla vai ilman? Mitä, jos kokeilisit tänä vuonna perinteisen siman sijaan vaikkapa raikasta marjasimaa tai pikantin makuista hunajasimaa.

Kurkkaa helpot ohjeet alta!

 

Pullosima

Perinteinen vappusima

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g sokeria
1 sitruunan mehu
n. 1/5 tl tuorehiivaa (pienen herneen kokoinen pala)
sokeria
(rusinoita)

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita juomaan. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

Pullota sima. Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja rusinoita maun mukaan.

Pullojen korkkeja ei kannata kiristää ihan tiukalle, jotteivät pullot käy paineesta räjähtelemään. Huoneenlämmössä siman valmistuminen kestää n. 3 vrk ja viileässä viikon verran.

*VINKKI*

Jos haluat kirpsakampaa simaa, lisää yksi sitruuna hyvin pestynä ja siivutettuna juoma-astiaan ensimmäisen päivän käymisen ajaksi. Siivilöi sitruunat juomasta ennen pullotusta.

 

Marjasima

Marjasima

n. 7 dl marjoja, esim. vadelmia ja/tai mustikoita
500 g sokeria
4 l vettä
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
sokeria
(rusinoita)

Kuumenna litra vettä kiehuvaksi, ja lisää joukkoon marjat ja sokeri. Anna kiehahtaa muutaman minuutin ajan. Nosta kattila levyltä ja lisää joukkoon 3 litraa kylmää vettä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Liuota hiiva tilkkaan vettä ja sekoita juoman joukkoon. Anna käydä peitettynä seuraavaan päivään.

Siivilöi juoma ja pullota se puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaisen pullon pohjalle 1 tl sokeria ja halutessasi muutama rusina.

Anna siman tekeytyä jääkaapissa 3-4 vrk. Sima on valmista, kun rusinat pompsahtavat pintaan.

Pssst! Paine pulloissa kasvaa, kun sima käy. Älä siis laita korkkeja liian tiukalle tai käy löysäämässä niitä hieman, kun käyminen alkaa.

*VINKKI*

Voit korvata puolet hienosta sokerista fariinisokerilla. Tällöin simasta tulee tummemman väristä ja hieman syvemmän makuista.

 

Sima kruunaa vapun

Hunajasima

4 l vettä
450 g kotimaista hunajaa
2 sitruunaa
nokare (n. ⅕ tl) tuorehiivaa
sokeria
(rusinoita)

Kiehauta litra vettä ja kaada se hunajan päälle suureen astiaan. Lisää loput vedestä (kylmänä) ja sitruunoiden mehu. Lisää kädenlämpöiseen seokseen vesitilkkaan liuotettu hiiva.

Anna käydä huoneenlämmössä peitettynä seuraavaan päivään. Pullota sima, lisää jokaisen pullon pohjalle teelusikallinen sokeria ja halutessasi muutama rusina.

Huoneenlämmössä sima valmistuu muutamassa päivässä, kylmässä se saa käydä viikon verran.

*VINKKI*

Tuplaamalla ohjeet, saat koko ämpärillisen vappujuomaa, puolittamalla taas pienen kokeiluerän.

 

Nauti sima hyvässä seurassa vappuherkkujen kera. Iloista vappua!

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran huhtikuussa 2021.

 

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.