Luet tällä hetkellä:
Elämysten kokoinen kaupunki
Asukkaita kaupunginlahden rannalla

Elämysten kokoinen kaupunki

Joni Pietiläinen

”Sujuvaa arkea ja monipuolisesti kulttuuria”

Vuodenpäivät Uudessakaupungissa asunut kulttuurituottaja Joni Pietiläinen ihastui heti ensivisiitillään kaupungin puutalokulttuuriin. Viihtyisä ja kompakti kaupunki viehätti lopulta niin paljon, että hän päätyi puolisonsa kanssa asettumaan sen leppoisaan syleilyyn vakituisesti. Uudessa kotikaupungissaan Pietiläinen arvostaa erityisesti arjen sujuvuutta – lyhyitä välimatkoja ja kiireetöntä tunnelmaa. Kun aika ei kulu ruuhkissa ja jonoissa odotteluun, jää vapaa-aikaan enemmän väljyyttä.

– Täällä on runsaasti vapaa-ajan tarjontaa, kuten oma elokuvateatteri, monipuolisesti kulttuuria ja hyvät maastot liikkua. Sorvakon pururata on varmaan paras, millä olen itse koskaan juossut, hän tiivistää.

Yksi kulttuurituottajan työn tähtihetkiä on heinäkuussa järjestettävä Crusell-viikko, jonka poikkeuksellisen hienoon musiikkitarjontaan Pietiläinen toivoisi mahdollisimman monen tutustuvan.

– Crusell-viikko on loistava esimerkki siitä, kuinka monipuolista ohjelmistoa klassisen musiikin kentältä löytyy. Perinteisen kamarimusiikin ohella on hienoja moderneja konsertteja, joihin kannattaa tutustua. Yksi tulevan Crusell-viikon helmistä tulee varmasti olemaan Janhuan kasarmilla järjestettävä Berlin by night – Cabaret, Joni Pietiläinen vinkkaa.


Ida Kallioinen

”Lyhtyjen yö on kesän kohokohta”

The Voice of Finland -kisasta tutuksi tullut laulaja Ida Kallioinen kehuu kotikaupunkiaan turvalliseksi paikaksi kasvaa ja aikuistua. Musikaalisuutta ja muuta harrastuneisuutta on aktiivisessa kaupungissa arvostettu ja siihen on myös kannustettu, Kallioinen kiittelee.

– Olen käynyt musiikkiluokan ja lisäksi monia erilaisia lyhyempiä esiintymiskursseja. Äitini mukana olen löytänyt teatterin lavalle ja laulamaan. Voisi varmaan sanoa, että olen kulttuurikodissa kasvanut.

Rengasasentajan työnsä ohella hänelle jää aikaa myös pitää ratsastustunteja Wasaborgin tallilla sekä heittää laulukeikkoja. Erityisesti kesäisin Kallioinen osallistuu mielellään myös Uudessakaupungissa järjestettäviin tapahtumiin.

– On ihanaa, kun makasiiniravintoloissa on livemusiikkia kesällä melkein joka päivä. Ja Karjurockissa pitää tietysti käydä joka kesä, hän sanoo.

Yksi Kallioisen kesän kohokohdista on Crusell-viikolla Vallinmäellä järjestettävä Lyhtyjen yö. Hämärtyvässä kesäillassa ystävien kanssa nautittavaa piknikiä rytmittää tunnelmallinen musiikki – tänä vuonna tapahtumassa kuullaan esimerkiksi The Shit Kickersin taidokasta kantrimusiikkia.

– Lyhtyjen yössä on aina hyvää musiikkia, ihana tunnelma ja paljon tuttuja. Odotan sitä joka vuosi yhtä paljon, Ida Kallioinen hymyilee.


Heikki Valsta

”Crusell-viikko tarjoaa kokonaisvaltaisia elämyksiä”

Pitkän linjan musiikkitoimittaja Heikki Valsta tituleeraa itseään adoptio-ukilaiseksi – niin monet lomat hän on lapsesta saakka isovanhemmillaan Uudessakaupungissa viettänyt. Sittemmin kesät ovat kuluneet perheen kesäpaikassa Hattukarin saaressa.

– Heti, kun vene saadaan vesille, alamme käydä viikoittain Uudessakaupungissa, Valsta sanoo.

Erityisen usein vene suhaa mantereen ja saaren väliä Crusell-viikon aikaan. Jo 80-luvun lopulta työnsäkin puolesta musiikkiviikon antiin tutustunut Valsta on innokas konserteissa kävijä.

– Crusell-viikon viehätys liittyy paitsi hienoon musiikilliseen antiin myös tähän Uudenkaupungin erityiseen, merelliseen miljööseen. Kaupunginlahden läheisyys, kaupungin kesäinen vipinä ja juuri puupuhallinkokoonpanoihin keskittyvä musiikki luovat tapahtumalle elämyksellisen sävyn, hän ynnää.

Valsta on ehtinyt nautiskella kymmenistä, jopa sadoista Crusell-konserteista. Kiinnostavat, uudet konserttipaikat ja kiehtova ohjelmisto luovat hänestä pohjan aivan omanlaiselleen musiikkifestivaalille.

– Crusell-viikko tarjoaa joka vuosi erityistä ohjelmistoa, jollaista ei missään muualla kuule. Lisäksi pidän siitä, että täällä ei koskaan tarvitse teeskennellä tai tärkeillä, vaan tänne voi tulla juuri sellaisena kuin on, Valsta kiteyttää.


Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.