Luet tällä hetkellä:
Kertakokeilusta koukkuun – pulahdus avannossa piristää
Uimarit Santtiorannan avannossa.

Kertakokeilusta koukkuun – pulahdus avannossa piristää

  • Talviuinnilla sanotaan olevan suotuisat vaikutukset kehon stressitasoihin, mielialaan ja jopa kipuihin. Kylmässä pulikoiminen tuntuu jokaisesta uimarista omanlaiseltaan, mutta yksi näyttäisi olevan varmaa – avantouinti koukuttaa.

Hyytävä, puuskittainen tuuli viheltää Santtiorannan saunarakennuksen kattopelleissä ja saa vastatuuleen kävelijän silmät vetistämään. Rannan tiheä kaislikko taipuu tuulen mukana ja jäälle kiinnitetty muovinen varoitusnauha pitää vimmattua läpätystä.

Lämpömittari on pysähtynyt nollan pintaan, mutta viima tuntuu sukeltavan jopa paksun toppatakin läpi luihin ja ytimiin.

Mirja Saarista ja Marja Poskipartaa puhuri ei tunnu haittaavan. Naiset tepastelevat uimapuvuissaan pukuhuoneesta laiturille, sitovat pyyhkeet laiturin kaiteeseen ja ryhtyvät muitta mutkitta laskeutumaan rappusia alas hyiseen veteen.

– Kyllä minäkin joskus ihmettelin, miten joku muka voi jääkylmään veteen mennä, mutta kaikkeen tottuu, Marja Poskiparta huikkaa ja on seuraavassa hetkessä jo kaulaansa myöten meressä.

Uudenkaupungin kaupunki ylläpitää lämmitettyjä pukutiloja ja kulkureittejä Santtion talviuintipaikalla tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin aamukahdeksasta iltaseitsemään. Uimareita käy Saarisen ja Poskiparran mukaan paljon, ajoittain ruuhkaksi asti.

Mikä sitten saa ihmisen vapaaehtoisesti dippaamaan itsensä hyiseen mereen? Talviuinnin tuoma euforinen olotila, sanovat naiset.

– Sitä oloa on vähän hankala selittää, se pitää melkein jokaisen itse kokea. Sellainen kihelmöivän hyvä olo, Mirja Saarinen selittää. – Minäkin aikanaan ajattelin kerran kokeilla, ja jäin heti koukkuun. Nyt siitä ensimmäisestä kerrasta on aikaa jo yli parikymmentä vuotta.

Marja Poskiparta on huomannut säännöllisen avannossa vierailun vaikuttavan myös yöuniin.

– Nukun paljon paremmin, kun käyn avannossa. Tästä tulee kokonaisvaltaisesti hirveän hyvä ja raukea olo, hän sanoo.

 

Uimarit nousevat vedestä laiturille.
Kaksikko nousee välillä vedestä laiturille, omien sanojensa mukaan lämmittelemään, ja kastautuu vielä toistamiseen ennen poislähtöä.

– Jos sauna olisi päällä, tulisi varmaan käytyä useammankin kerran, nyt tämä oli tällainen nopeampi käynti, Mirja Saarinen mainitsee.

Puolessa tunnissa naiset ovat pulahtaneet mereen kahteen otteeseen, kuivatelleet ja pukeneet ulkovaatteet ylleen. Kotona odottaa vielä lämmin suihku tai villasukat ja kupillinen vastakeitettyä kahvia.

Se on avantokeikan kruunu.

Haimion uintilaituri.
Haimion saunalla voi harrastaa avantouintia sunnuntaisin lokakuusta huhtikuuhun. Saunaa ylläpitää Kalannin Jokisivun nuorisoseura.

Uudessakaupungissa on useita talviuintimahdollisuuksia. Uintipaikkoja ylläpitävät seurat ja yhdistykset. Katso lista eri uintipaikoista kaupungin kotisivuilta!

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran helmikuussa 2023.

 

Muista nämä, kun aiot avantoon: 

  1. Ota aina kaveri mukaan – jos jotain sattuu, apu on lähellä.
  2. Käy avannossa vain terveenä ja selvin päin. Jos kärsit sydän- tai verisuonisairauksista, keskustele talviuinnin aloittamisesta ensin lääkärin kanssa.
  3. Suojaa jalat avantouintitossuilla tai villasukilla. Myös käsien ja pään suojaaminen on suositeltavaa.
  4. Älä hyppää avantoon pää edellä – pään kastaminen jäiseen veteen ei ole muutenkaan suositeltavaa.
  5. Pukeudu uinnin jälkeen lämpimästi ja juo runsaasti vettä.
Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.