Luet tällä hetkellä:
Urheilumies-Jarin uusi aluevaltaus – maastopyöräily
Jari heino pyöräilykypärä päässään

Urheilumies-Jarin uusi aluevaltaus – maastopyöräily

  • Jari Heino mietti oman aikansa, mahtaako hän olla oikea henkilö tähän haastatteluun. Perusteluna oli, että moni on harrastanut lajia kuitenkin huomattavasti pidempään kuin hän itse.

Lopulta vakuuttelu riitti ja Jari suostui maastopyöräilyn puolesta puhujaksi. Ja miksei ryhtyisi, innostus on tärkeintä ja sitä tällä miehellä kyllä riittää. Ja onhan fillarin selässäkin jo aikamoinen määrä maileja taitettuna.

Heinon ensikosketukset maastopyöräilystä ylettyvät pitkälle.

-Asuin Turussa 1990-luvun loppupuolella ja siellä mentiin lähimaastoissa. Toki pyörät olivat aivan erilaisia. Kehitystä on välineissä tapahtunut paljon, Heino vertaili.

Urheilu on ollut monipuolisesti läsnä Heinon elämässä aina. Yleisurheilua hän harrasti nuorempana juosten keskimatkoja. Myöhemmin matkat pitenivät ja puolimaratoneja on useampi takana. Joukkuelajeista jalkapallo viehätti eniten ja sitä Heino pelasi vielä ikämiehissäkin. Nykyään hänet voi nähdä sulkapallon, frisbeegolfin tai kuntosalitreenin parissa.

-Joka päivä mä teen jotain. Urheilu on mun henkireikäni, Heino totesi.

Työpäivän jälkeen Heino nappaa perheen koiran mukaan ja lähtee luontoon. Metsässä kulkemisesta mies on aina nauttinut ja maastopyöräily on yksi lisäsyy samoilla metsissä.

-Saatan välillä pysähtyä kesken reitin ja vain kuunnella luonnon ääniä. Se on rauhoittavaa, Heino kertoi.

Kun fillari lähtee liikkeelle, on keskittyminen ajamisessa. Maaston haasteet vaativat pyöräilijän täyden huomion.

-Siellä on kivikkoa, juurakkoa, ylämäkeä, alamäkeä ja kaikkea muuta. Tykkään siitä, että tämä on haastavaa. Tarvitaan tasapainoa ja nopeaa reagointia. Maantieajo keskittyy jalkoihin, mutta tässä koko kroppa tekee töitä, Heino mainosti.

Maastopyöräilyyn on Uudessakaupungissa erinomaiset mahdollisuudet. Täällä ollaan luonnon ympäröimänä ja reittejä on monenlaisia.

-Hiun ympäristön reittiä suosittelisin aloittelijoille. Se on sopivan tasainen, eikä siinä ole suuria maaston muutoksia.

Jos taas haluaa haastetta, niin kannattaa suunnata Lasamäkeen. Siellä on heti alkuun sellainen mäki, että saa tehdä tosissaan hommia, Heino virnuili.

Reittien löytämiseen on paljon erilaisia puhelinsovelluksia. Komoot-niminen sovellus on Heinon mieleen. Google Maps on yksi vaihtoehto tai sitten Zwift. Näistä näet oman etenemisesi ja estät eksymisen.

-Mulla on puhelin kiinni tuossa pyörän edessä ja Komoot on päällä. En tosin aina näe sitä kunnolla. Siksi on välillä tullut vähän ylipitkiä pyörälenkkejä, Heino nauroi.

Jari Heino ja maastopyörä metsäpolulla.

Oikeat välineet ovat lajissa kuin lajissa iso mukavuusseikka. Heinon mukaan pyörän oikea koko on tärkein huomioitava ja joustokeulaa mies suositteli.

-Silloin pyörä ei pompi ja pysyy paremmin maassa kiinni. Täysjoustopyörä on sitten vieläkin laadukkaampi, mutta tietenkin kalliimpi, Heino opasti.

Maastopyöräilyn suosion on Heinokin huomannut lisääntyvänä ihmismääränä pyöräreiteillä. Alueella löytyy myös urheiluseura,  KaPa-65, joka on ottanut prepertuaariinsa maastopyöräilyn. Jälki.fi-nettisivusto on yksi paikka, josta voit hakea Uuttakaupunkia ja sieltä löydät alueen reittivaihtoehtoja.

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.