Luet tällä hetkellä:
Vakiovieraat
Iloiset ystävykset

Vakiovieraat

  • Eila Urkola ja Hilkka Orava vierailevat vuosittain Uudenkaupungin Crusell-viikolla. Ystävysten mielestä Uusikaupunki on Suomen kauneimpia kaupunkeja ja Crusell-viikko poikkeuksellisen hieno musiikkitapahtuma, jossa kenenkään ei tarvitse pönöttää.

– Sanon näin alkuun, että me molemmat olemme aivan valtavan epämusikaalisia ihmisiä. Mutta se ei estä meitä nauttimasta musiikista, linjaa Hilkka Orava heti kättelyssä.

Tänäkin kesänä Orava on saapunut Uudenkaupungin Crusell-viikolle ystävänsä Eila Urkolan kanssa. Salolaisen kaksikon Uudenkaupungin vierailut noudattavat aina samoja askelmerkkejä – he saapuvat bussilla linja-autoasemalle, vuokraavat polkupyörät matkailutoimistosta, fillaroivat hotellille viemään laukkunsa ja polkaisevat ihailemaan kaupunkia. Seuraavat päivät on varattu konserteille.

– Crusell-viikolla olemme käyneet joka kesä jo miltei parinkymmenen vuoden ajan.

Jos jostain syystä emme pääse Crusell-viikolle, tulemme Uuteenkaupunkiin jonain muuna aikana. Kerran vuodessa tänne on päästävä, kertoo uusikaupunkilaissyntyinen Urkola.

Paria kertaa lukuunottamatta ystävykset ovat aina yöpyneet samassa Hotelli Aquariuksen huoneessa, ja polkupyöriksikin valikoituvat joka kerta samat tutut menopelit.

– Ne ovat osa tätä elämystä. Ja kun on kerran löytänyt hyvän pyörän, niin eihän sitä mielellään vaihda, perustelee Orava.

 

Konsertti vanhassa kirkossa

 

Vaikka muutaman päivän lomareissu noudattelee monin tavoin tuttua kaavaa, musiikkiviikon konsertteja valitessa ystävykset haluavat rikkoa rajojaan. Konsertteihin tutustutaan heti ohjelmiston ilmestyttyä ja valitaan jotain sellaista, mitä ei aiemmin ole vielä kuultu.

– Riippumatta siitä, tykätäänkö konsertista lopulta vai ei, on hirveän mielenkiintoista astua mukavuusalueensa ulkopuolelle. Crusell-viikko tarjoilee musiikkia, jota on helppo omaksua, mutta myös sellaista ohjelmistoa, mikä aktivoi aivoja vähän enemmän. Erityisen kiva tapahtuma tämä on siitä, että tänne ihmiset eivät tule näyttäytymään ja pönöttämään, vaan ovat täällä musiikin takia. Täällä voidaan olla ja mennä juuri sellaisina kuin ollaan, Hilkka Orava luonnehtii.

Eila Urkola on hyvillään siitä, että Crusell-viikolla juuri puhallinsoittajat pääsevät esiin.

– Usein he saattavat jäädä isoissa orkestereissa taustalle, mutta täällä heitä pääsee kuulemaan ja näkemään lähietäisyydeltä.

 

Iloiset ystävykset Crusell-paidat päällään

 

Uuteenkaupunkiin ja sen musiikkiviikkoon ihastunut kaksikko jakaa ilosanomaa mielellään myös eteenpäin. Crusell-paidat he pukevat ylleen niin Helsingin juhlaviikoille, Turun musiikkijuhlille kuin Kuhmon Kamarimusiikkiinkin. Kiinnostuneille kerrotaan Uudenkaupungin laadukkaasta ja monipuolisesta Crusell-viikosta.

– Muuten paitoja sitten vaalitaankin. Niitä pidetään ainoastaan asianomaisissa tilaisuuksissa, Orava naurahtaa.

Uuttakaupunkia ystävykset luonnehtivat jopa koko Suomen kauneimmaksi. Kaupungin taidokkaasti esiin tuotu monivaiheinen historia, puutalot ja palvelut saavat heiltä erityismaininnan.

– Monet eivät ehkä tajua, miten hieno puukaupunki tämä on, minusta jopa kaikkein hienoin. Täällä se ei ole mikään turistirysä, vaan asuttua aluetta, Orava kehuu.

 

Wahlbergin museotalo

 

Vierailu Wahlbergin museotalossa kuuluu myös jokaisen Uudenkaupungin retken kohokohtiin.

– Museotalossa yhdistyy hienosti monta asiaa. Ensinnäkin itse talo sekä porvarisperheen asuminen ja historia, toiseksi merenkulun historia museon yläkerrassa ja kolmanneksi vuosittain vaihtuvat näyttelyt, jotka ovat poikkeuksetta mielenkiintoisia, sanoo Urkola.

– Näyttelyt ovat niin laadukkaita, että niiden rinnalla saa moni suuremman kaupungin museo jopa hävetä, lisää Orava.

Vaikka shoppailu ei normaalisti kuulu Urkolan ja Oravan mielipuuhiin, Uudessakaupungissa ostoskoriin tarttuu aina jotain. Tällä kertaa Orava matkaa kotiin useamman uuden vaatekappaleen kanssa, Urkola kattovalaisimen.

– Mahtavatkohan uusikaupunkilaiset tajuta, kuinka hyvät kaupat ja erinomainen palvelu täällä on?

Kun eilen kävin esimerkiksi ostamassa farkut, tänään ne oli jo lyhennetty minulle liikkeessä valmiiksi. Palvelu on aina ystävällistä ja avuliasta. Ei täältä mihinkään muualle kannata ostoksille lähteä, Hilkka Orava tuumii.

Vaikka kaupunki musiikkiviikkoineen liippaa salolaiskaksikon mielestä jo täydellistä, yksi parannusehdotus heiltä löytyy.

– Vaikka Uusikaupunki on autokaupunki, saisi keskustassa olla enemmän pyöräteitä. Leveille kaduille mahtuisi hyvin myös oma pyöräkaista. Mutta tämä onkin sitten ainoa moite, naiset sanovat.

 

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.