Luet tällä hetkellä:
Ilona ja makeiden unelmien Uusikaupunki
Ilona Rantapelkonen tonttulakki päässään.

Ilona ja makeiden unelmien Uusikaupunki

  • Jokainen hetki on kakun arvoinen.

Se on uusikaupunkilaisen Ilona Rantapelkosen, 36, motto elämässä.

Säkylästä kotoisin olevalla Ilonalla on lapsesta asti ollut yksi intohimo: hän haluaa leipoa makeita herkkuja. Vasta muutto Uuteenkaupunkiin sai hänet toteuttamaan jo pienenä tyttönä virinneen unelmansa ryhtyä isona leipuriksi.

Ilona sanoo, että Uusikaupunki on hänelle jopa enemmän kuin koti. Järven kupeessa kasvaneelle satakuntalaiselle maatalon tytölle Selkämeri ja sen rannalla sijaitseva kotikaupunki on nyt rakkain kolkka koko maailmassa. Paikka, jossa hän saa elää juuri sellaista elämää kuin haluaa.

Ilonasta tuli uusikaupunkilainen yksitoista vuotta sitten.

– Tulin Uuteenkaupunkiin, koska löysin täältä ihanan miehen, hän tunnustaa.

Nyt hänen elämäänsä kuuluu puolison lisäksi kahdeksanvuotias tytär.

Parasta kaupungissa ovat hänen mukaansa mukavat ihmiset. Kun catering-kokiksi opiskellut nuori nainen muutti Uuteenkaupunkiin, haave leipurin ammatista oli jäänyt taka-alalle. Ystäviltä ja tuttavilta tuli kuitenkin vuolaasti kehuja joka kerta, kun hän tarjoili leipomuksiaan. ”Kyllä näitä muutkin söisivät”, hänelle sanottiin ja ehdotettiin oman leipomon perustamista.

Ilonan tekemä fudgea lautasella.

Ilona otti vinkeistä vaarin ja rohkaistui perustamaan yrityksen, vaikka ei ollut sellaista koskaan suunnitellut.

Ilonan Juhlaherkut -niminen yritys syntyi vuonna 2013, kun Ilona ryhtyi leipomaan kotikeittiössään kakkuja ja muita makeita herkkuja myyntiin. Homma oli 26-vuotiaalle uunituoreelle yrittäjälle tuttua puuhaa, sillä hän on nuoresta asti työskennellyt pitopalveluyrityksessä ja hoitanut tilauksia rippijuhliin, häihin ja muihin juhliin.

Yritys täytti tänä vuonna kymmenen vuotta. Synttäreitä ei vietetty, sillä tällä hetkellä Ilonan juhlaherkut on tauolla, kun Ilona työskentelee ravintola-ja catering-alan opettajana ammattiopisto Novidassa. Samalla hän kehittää omaa ammatillista osaamistaan opiskelemalla Tampereen ammattikorkeakoulussa tavoitteenaan restonomin tutkinto.

Keltainen joulukakku.

– Olen minä tosin muutamia kakkujakin viime aikoina tilauksesta leiponut, hän sanoo ja myöntää, että ei-sanan käyttäminen vaatii häneltä vielä opettelua.

Jos leipuri-Ilonan pitäisi keksiä hyvän elämän resepti, se voisi olla vaikka tämä: Parasta elämässä on oppia jotakin uutta. Tämän lauseen hän on ikuistanut Facebook-sivuilleenkin. Joskus sen toteuttaminen on vaatinut häneltä omien ennakkoluulojen murtamista ja epämukavuusalueelle menemistä.

– Pitkään ajattelin, että en voi leipoa ilman sokeria, hän sanoo ja myöntää olleensa väärässä.

Leipuriyrittäjänä hän haluaa palvella kaikenlaisia asiakkaita ja kokeilla uusia reseptejä ja raaka-aineita, joita alalle tulee koko ajan. Perinteisten pullien ja leivonnaisten sijaan moni toivoo esimerkiksi raakakakkuja ja gluteenittomia leivonnaisia.

Ilona pöydän takana koristelemassa kakkua.

Kipinän leipomiseen Ilona sai mustikkapiirakoista, joita hän leipoi yhdessä siskonsa kanssa lauantaisin lapsuuden kodissaan Säkylässä. Yrittäjäksi kasvaminen on vaatinut muutakin kuin innostusta ja jauhopeukaloa –  harjoittelu on edelleen osa työnkuvaa. On tullut onnistumisia, mutta myös epäonnistumisia.

Ilona naurahtaa, että kotiväki on aina tyytyväinen, jos joku menee hänellä vähän pieleen. Silloin he saavat syödä harjoittelukappaleet.

Nyt Ilona kertoo innoissaan, miten hän keksi hyödyntää tekoäly Bingiä suunnitellessaan Ukilifen kuvauksia varten kakkureseptiä. Syntyi kentakilainen, kuorrutettu, suussasulavan makoisa maustekakku.

– Se sopii mainiosti vaikka joulupöytään, hän sanoo.

Kentakialainen kakku.

Reseptiikkaa ei voi Ilonan mukaan rakentaa yksin tekoälyn varaan, mutta on siitä apua ideoinnissa. Kentakilaiskakun reseptikin on leipurin itse kehittelemä, kuten aina.

Hän haaveilee nyt omasta leipomokahvilasta Uudessakaupungissa. Kun unelmista puhuu ääneen muille, ne muuttuvat itsellekin todellisimmiksi.

 – Se olisi sellainen makeiden herkkujen pieni kahvila ja tehtaanmyymälä, jossa kaikki on itse tehtyä.

Yksinkertaisia, mutta maistuvia leivonnaisia, hän pohtii.

 Uusien unelmien ajatteluun saati niiden toteuttamiseen Ilonalla ei ole viime aikoina juuri liiennyt aikaa. Tuleva joulu tuo onneksi tervetulleen hengähdystauon kiireiseen arkeen. Sen hän viettää perheensä kanssa Uudessakaupungissa nauttien kotona oleilusta ja makeista herkuista.

 Makeaa on Ilonan perheessä tarjolla koko joulun ajan yltäkylläisen runsaasti – enemmän kuin kukaan jaksaa syödä.

 – Tänä vuonna meillä ei ehkä ole kaupan konvehteja ollenkaan, vaan teen makeisetkin itse, hän suunnittelee.

Alisenkadun jouluvalot.

Kaupungin satumaisen kauniit jouluvalot innostavat kaamoksen pimeydessä lähtemään ulos kävelylenkeille. Ilona kertoo, että joskus hän bongaili miehensä kanssa aaton juoksulenkeillä joulupukkeja.

 Nyt hän lähtee vuodenajasta riippumatta mieluiten kävelemään keskustassa sijaitsevalle rantabulevardille.

 – Eniten rakastan Uudessakaupungissa Kaupunginlahden rantaa, Ilona hehkuttaa.

Kentakialainen kakku

Ainekset:
200 g voita
3 ½ dl sokeria
3 kpl kananmunaa
5½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
60g mantelijauhetta
2 dl maitoa

Kuorrutus:
2 rkl sokeria
50 g voita
0,5 dl kermaa
3,5 dl tomusokeria
Strösseleitä koristeeksi

Valmistus:
1. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka.
2. Sulata voi ja kaada yleiskoneen kulhoon.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne kananmunien ja maidon kanssa voisulan joukkoon ja sekoita yleiskoneessa tasaiseksi.
4. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin tunti.
5. Kumoa kakku haaleana.

Kuorrutus:
1. Sulata sokeria kattilassa koko ajan sekoittaen. Heti kun sokeri muuttuu vaaleanruskeaksi, ota kattila liedeltä, ettei sokeri pala.
2. Lisää rasva sokeriin ja anna sen sulaa. Kaada kerma joukkoon ja kiehauta seos koko ajan sekoittaen.
3. Ota kattila liedeltä, lisää tomusokeri ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä muutama minuutti.
4. Laita kakku ritilän päälle, jonka alla on leivinpaperi. Valuta kuorrute kakun päälle ja koristele heti. Ylimääräinen kuorrute valuu leivinpaperille ja kakkuun tulee siisti reuna.

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.