Luet tällä hetkellä:
Jarrut, renkaat, vaijerit – näin huollat fillarisi kesäkuntoon
Ugin Pyörän yrittäjä Matti palvelee asiakasta.

Jarrut, renkaat, vaijerit – näin huollat fillarisi kesäkuntoon

  • Kirkas kevätaurinko ja kuivat kadut houkuttelevat nousemaan polkupyörän selkään. Ennen pyöräilysesongin starttia menopeli on syytä kuitenkin huoltaa, vinkkaa Ugin Pyörän pitkäaikainen yrittäjä Matti Suominen.

Kello kilahtaa Sepänkadulla sijaitsevan pyöräliikkeen oven yllä. Polkupyörien keväthuoltosesonki käy Ugin Pyörässä kuumana ja lisää korjattavaa tulee päivittäin, kertoo liikkeen yrittäjä Matti Suominen.

– Tietysti pyöriä huolletaan ympäri vuoden, aina kun pyöräilykelejä vain on. Mutta muutaman viikon ajan tahti on ollut selkeästi kiihtymään päin.

Suominen tuntee polkupyörien sielunelämän erityisen hyvin. 50 vuotta alalla ovat kouluttaneet perusteellisesti menopelien maailmaan.

– Huollettavaksi tuodaan ihan kaikenlaisia pyöriä. Yleisimmin korjaustarve liittyy renkaisiin, ne ovat joko kuluneet tai puhki, mutta ihan kaikenlaisia huoltoja ja korjauksia tehdään.

Edelleen sanoisin, että pikemmin vanhan kunnon merkkituotteen huoltoon ja korjaukseen kannattaa panostaa kuin hakea tilalle halpahallista uusi.

Puhdista ja rasvaa ketjut

 

Tarkista renkaiden kunto

 

Talven yli tai muuten pitkään käyttämättömänä ollut polkupyörä on hyvä huoltaa tai huollattaa ennen käyttöönottoa. Perushuolto onnistuu muutamilla välineillä kotipihassa tai ammattilaisen näpeissä alan liikkeessä. Muutamaan seikkaan kannattaa kiinnittää huomiota jo pyörää talvisäilöön siirtäessä.

– Ketjut voisi siinä vaiheessa rasvata, etteivät ne talven aikana ruostu. Pyörää olisi hyvä säilyttää kuivassa sisätilassa ja mieluiten esimerkiksi etupyörästä seinällä roikkuen, jos mahdollista. Tällöin pyörä ei makaa renkaidensa päällä ja aiheuta niihin ylimääräistä painetta, Matti Suominen mainitsee.

Näin teet polkupyörän keväthuollon

Tarkista renkaiden kunto

Täytä tyhjentyneet renkaat ilmalla ja tarkista, että renkaat ovat ehjät. Murtuneet ulkorenkaat on hyvä vaihtaa uusiin ja sisäkumin reiät paikata.

Puhdista ja rasvaa ketjut

Käyttämättömät ketjut kuivahtavat herkästi. Puhdista ja rasvaa ketjut. Tarkista myös, etteivät ne ole päässeet löystymään, ja kiristä tarvittaessa.

Testaa jarrut

Tarkista jarrupalojen ja -vaijerin kunto, vaihda kuluneet osat uusiin. Jarru- ja vaihdevaijeriin kannattaa tipauttaa pari tippaa öljyä.

Tsekkaa, kiristä, testaa

Katsasta myös vanteiden, pinnojen, polkimien ja vaihteiden kunto sekä menopelin ruuvit ja mutterit. Säädä, kiristä ja vaihda tarvittaessa.

Aina voit tietysti myös kiikuttaa pyöräsi huollettavaksi paikalliselle ammattilaiselle! Uudessakaupungissa polkupyöriä huoltavat mm. Ugin Pyörä ja Kesport Uusikaupunki.

 

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2021.

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.