Luet tällä hetkellä:
Kahden paratiisin parhaat palat
Vilma ja Yki Kohonen

Kahden paratiisin parhaat palat

  • Vilma ja Yki Kohonen päättivät lopettaa "sitku"-elämän ja toteuttaa haaveensa ikuisista kesistä. Nyt Kohoset viettävät kesät Uudenkaupungin auringossa ja talvet Las Palmasin lämmössä. – Me tulemme ja menemme kuin muuttolinnut.

Uudenkaupungin kesä on vertaansa vailla, mutta marraskuun räntäsateessa rämpiessä mielessä saattaa helposti läikähtää haave talvista lämpimissä ja aurinkoisissa maisemissa.

Vilma ja Yki Kohonen eivät jättäneet asiaa haaveilun asteelle, vaan päättivät muutama vuosi sitten toteuttaa unelmansa ympärivuotisesta kesästä. Nyt takana on kolme talvikautta Espanjan lämmössä ja toinen kesä Uudessakaupungissa.

– Me ollaan aina kesätöissä, Vilma Kohonen hymyilee.

Vilma teki pitkään töitä kauneudenhoitoalan yrittäjänä, mutta kun aineille allergisoitumisen myötä uudelleenkouluttautuminen tuli ajankohtaiseksi, hän halusi tulevan työn olevan sellaista, mitä voisi tehdä missä päin maailmaa tahansa.

Nyt ravintovalmentajan ja hierojan työt kulkevatkin kätevästi mukana sekä Suomessa että Espanjassa. Parhaillaan Vilma opiskelee kalevalaista jäsenkorjausta ja tekee harjoitustöitään Johanna ja Kalle Laihosen hyvinvointiyrityksen tiloissa Hotelli Aquariuksen alakerrassa.

– Tammikuussa 2019 olin Erasmus-kokeilussa Espanjassa, ja sieltä palattuani sanoin Ykille, että aion sitten muuten seuraavan talven tehdä töitä Las Palmasissa, Vilma muistelee.

Pitkään ei puolisoa tarvinnut suostutella. Pitkän työuran ammattikoulun opettajana tehnyt Yki oli viimeiset vuodet työskennellyt yksityisessä yrityksessä työnjohtajana. Kun Vilma heitti ilmoille ajatuksen talvesta Espanjassa, ajankohta tuntui Ykille sopivalta irrottautua omilleen.

 

Kohoset ja pakettiauto.

 

Uudestakaupungista Las Palmasiin ja takaisin kahdesti vuodessa suhaavassa pakettiautossa reissaavat mukana Ykin remonttialan yrityksen työkalut. Töitä pariskunnalla on riittänyt molemmissa kotipaikoissa.

– Haastavinta oli luopua kaikesta tutusta ja turvallisesta. Kun talo oli myyty, ei ollutkaan yht’äkkiä tuttua turvapaikkaa, missä olisi ollut kaikki omat tavarat, vaan ne oli sullottuna varastoon. Toisaalta, kun kaiken sen tavarashown jälkeen lähdettiin matkaan, olo oli aika helpottunut ja keveä. Sitä on yllättäen huomannut tulevansa toimeen tosi vähällä, Yki sanoo.

Molempien yritykset ovat kirjoilla Espanjassa, vaikka kummankaan suussa kieli ei taitu vielä sujuvasti. Apuna etenkin haastavan korona-ajan keskellä on ollut paikallinen kirjanpitäjä, joka on omatoimisesti hakenut koronatukia yritykselle ja pitänyt osaltaan huolen siitä, että yrityksissä on kaikki kuten pitääkin.

– Ilman häntä tuskin edes olisimme yrittäjiä Espanjassa. Vaikka välillä on turvauduttava asioidessa tulkin ja käännöspalveluiden apuun, on se ollut sen arvoista, Vilma Kohonen sanoo.

Uudessakaupungissa ollessaan pariskunta asuu Santtiossa sijaitsevassa kesäkodissa, jonka he vuokraavat talvikaudeksi eteenpäin. Viikonloput he viettävät mieluiten Putsaaressa, oman mökin rauhassa.

– On aikamoinen lottovoitto, että on sellainen paikka keskellä upeaa Suomen saaristoa, aivan omassa rauhassa ja silti kaikin tavoin turvassa, Yki sanoo.

Suomen ja Uudenkaupungin rauhaa he toisinaan Espanjassakin kaipaavat. Ja juomakelpoista hanavettä. Pariskunnan 13-vuotias Marski-koira tosin on sitä mieltä, että kaiken ajan voisi oikein hyvin viettää Espanjan lämmössä ja tuoksuissa.

 

Marski-koira rannalla

 

– Marski on erittäin tyytyväinen Espanjan eläkeläinen, hän on sellainen citykoira, Vilma nauraa.

Suurin ero kahden maan välillä on tavassa elää. Espanjassa vetäydytään iltapäivällä viettämään siestaa ja syödään illallista vasta aikaisintaan iltakahdeksalta, kun Suomessa hätäisimmät vetävät jo yöpaitaa päälle.

Konkreettisia eroja löytyy lisäksi esimerkiksi jokamiehenoikeuksista.

– Kun täällä voi painella melkein mihin tahansa metsään lenkkeilemään, marjastamaan ja sienestämään, Espanjassa on ulkoiltava ainoastaan sille merkityllä alueella, Vilma Kohonen selittää.

Molemmissa asuinpaikoissa on kuitenkin runsaasti hyviä puolia, ja Kohoset ovat onnistuneet napsimaan rusinat kummastakin pullasta – Espanjassa olisi kesällä liian kuuma, Suomessa talvella liian kylmä. Kun vapun tienoilla ajelee Euroopan halki pakettiautolla Gran Canarialta Suomeen ja lokakuun alussa toiseen suuntaan, ehtii matkalla nähdä upeita paikkoja ja viettää lomaa.

Määränpäässä odottaa aina aurinko.

– Me ollaan tavallaan monen mutkan kautta ajauduttu tähän tilanteeseen. Ajattelen niin, että jos on halua toteuttaa jotain tällaista, kannattaa tehdä se nyt. Eihän mihinkään ole pakko jäädä ikuisiksi ajoiksi. Me aiotaan jatkaa reissaamista tasan niin kauan kuin se tuntuu kivalta. Mutta nyt vielä ainakin tuntuu, Yki Kohonen summaa.

 

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.