Luet tällä hetkellä:
Löydä joulutunnelma kivijalkapuodeista
Kauppias Kirsi Ajanko turkislakki päässään.

Löydä joulutunnelma kivijalkapuodeista

  • Uudenkaupungin tunnelmalliset kivijalkapuodit valmistautuvat parhaillaan vuoden tärkeimpään sesonkiin. Putiikeissa toivotaan oven käyvän loppuvuonna tiuhaan, jotta monipuoliset palvelut säilyvät kaupungissa jatkossakin.

Edellisiltana kaupunkiin on satanut hahtuvanpehmeä ensilumi. Pääkadun varrelle kiinnitetään viimeisiä jouluvaloja, kivijalkakaupat availevat oviaan ja kauppiaat harjaavat lumia liikkeidensä edustalta.

Joulusesonkiin valmistautuvan Uudenkaupungin aamu on kuin suoraan sadusta.

Alisenkadun kivijalkaliikkeet lumisateessa.

 

Omia jouluvalmistelujaan tekee myös Vihreä Lammas -putiikin yrittäjä Kirsti Ajanko. Kun kaupan ovet ovat alkuviikosta kiinni, puotipuksu keskittyy valmistamaan lisää myytävää työhuoneellaan liiketilan naapurissa.

– Tällä hetkellä työn alla on erivärisiä tossuja, rukkasia ja viinicoolereita lampaantaljasta, hän kertoo suuren työpöydän ääressä.

Käsityöläinen hänestä tuli sattumalta runsas vuosikymmen sitten, kun hän muutti Uuteenkaupunkiin ja mietti, millaista työtä ryhtyisi tekemään. Puolison turkkurina toiminut isä teki viimeisiä työvuosiaan ja suostui ottamaan Kirstin oppitytökseen.

Niin sai alkunsa Vihreä Lammas. Aluksi yritys keskittyi Kirstin itse valmistamien lampaantaljatuotteiden myymiseen, mutta vähitellen tuotevalikoima on laajentunut. Nyt puodissa tuoksuu lähes seitsemänkymmenen irtoteen valikoima, irtokahvit ja makeiset.

– Uudessakaupungissa on perinteisesti myyty irtokahvia ja -teetä, ja niille on edelleen kysyntää. Samalla otin myyntiin myös erilaisia tee- ja kahvipannuja, Kirsti kertoo. – Erityisesti teevalikoima kasvaa sitä mukaa, kun asiakkaat esittävät toiveita tietyistä teelaaduista. Pyrin aina täyttämään näitä toiveita.

 

Runsaan teevalikoiman purkkeja hyllyllä.

 

Juuri kauppiaiden palvelualttius nousee toistuvasti esille myös esimerkiksi vuosittain tehtävässä Uudenkaupungin matkailijakyselyssä. Myös kauppiaat itse toivovat, että ovesta tultaisiin rohkeasti sisään kysymään tuotteita tai palveluita – useimmiten asiat saadaan hoidettua omassa kaupungissa tavalla tai toisella.

Yrittäjät puhaltavat mielellään yhteen hiileen. Jos omasta valikoimasta ei löydy, ohjataan sellaiseen oman kylän putiikkiin, jossa asiakkaan toiveen mukaisia tuotteita voisi olla.

– Ja jos jotain tuotetta ei heti ole varastossa, se voidaan tilata. Näitä mahdollisuuksia kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Asiat sujuvat usein täällä pikkukaupungissa tosi jouhevasti, juuri koskaan ei tarvitse hikoilla jonoissa ja palvelu on aina iloista, Kirsti sanoo.

 

Kauppiatar pussittaa irtoteetä.

Hän nostaa esille vielä kaupungin pikkukauppojen monipuolisuutta. Muutaman sadan metrin matkan varrelta löytyy kaikkea sähkötarvikkeista urheiluvarusteisiin, kankaisiin ja lankoihin, lasten ja aikuisten vaatteista koruihin, silmälaseihin ja sisustustarvikkeisiin, kirjoista ja kiikareista kodinkoneisiin, kenkiin ja kirpputoreihin.

– En keksi montakaan asiaa, jota en omasta kaupungista löytäisi. Uudessakaupungissa on pieneksi kaupungiksi ehkä jopa poikkeuksellisen laajasti erilaisia pikkukauppoja ja palveluja. Toiveena totta kai on, että näin olisi myös tulevaisuudessa.

Joulusesongin kynnyksellä tunnelmallisten putiikkien valikoima on parhaimmillaan. Kun kaupungin palkitut jouluvalot marraskuun viimeisenä sunnuntaina syttyvät, alkaa kivijalkapuodeissa toivottavasti myös koko kuukauden kestävä vilske.

Joulukaupoilla tavataan!

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.