Luet tällä hetkellä:
Malttia ja maltaita – Ritva tuntee maistuvan mämmin salat
Ritva Laine laittaa mämmiä ropposiin.

Malttia ja maltaita – Ritva tuntee maistuvan mämmin salat

  • Ritva Laine on valmistanut mämmin itse kotikeittiössään Lokalahdella jo 25 vuoden ajan. Perinteikäs pääsiäisherkku vaatii imeltyäkseen aikaa, mutta palkitsee kärsivällisen kokin lopulta.

Kattila on suuri ja reunaan asti tummanruskeaa puuroa. Ritva Laine upottaa soppakauhan puuroon ja ryhtyy jakamaan sitä paistovuokiin.

– Joku sanoo, että mämmin tekeminen olisi työlästä, mutta ei tämä minusta ole. Aikaa tämä toki vie, mutta ei minun onneksi tarvitse imeltymistä vieressä odottaa, hän naurahtaa.

Mämmiä kattilassa.

Malttamattoman kokin puuhaa mämmin valmistaminen ei ole. Mäskiä keitellään kattilassa pariin otteeseen, annetaan välissä imeltyä ja varotaan erityisesti seosta palamasta pohjaan. Lopullista mäskiseosta Ritva imellyttää kahdeksan tunnin ajan, ennen kuin jakaa sen paistovuokiin.

Uunissakin mämmi paistuu vielä puolikkaan työpäivän verran.

– Ja parhaimmillaanhan mämmi on muutaman päivän kuluttua paistamisesta, hän sanoo.

Mutta kärsivällinen kokki palkitaan lopulta. Itse tehty mämmi on valmistuotteita karkeampaa, eikä yhtä makeaa, mutta hurjan herkullista.

Pitkän linjan mämmimimminä Ritva tietää, mihin kiinnittää erityisesti huomiota mämmiä valmistaessa: imellyttämiseen sekä siihen, että vettä ei saa päästää kiehuvaksi.

– Veden tulee olla poreilevaa, kun siihen aletaan sekoittaa maltaita ja ruisjauhoja, mutta se ei saa kiehua. Ja imeltymiseen kannattaa jättää kunnolla aikaa. Itse laitan seoksen 50-asteiseen uuniin yön ajaksi imeltymään.

Ritva valelee mämmin pinnan vedellä.

Kun mäski on jaettu annosvuokiin, seuraa vielä yksi tärkeä vaihe ennen paistamista: mämmin pinta sivellään veden ja siirapin seoksella, jotta pintaan ei muodostu nahkeaa kuorta.

Kahden hengen perheelle riittää puolikas mämmiannos – siitäkin valmistuu jo viisi litran vuokaa valmista mämmiä.

– Nämä säilyvät pakastamatta noin viikon verran, mutta tuskin näitä meillä edes pakkaseen jää, Ritva nauraa. – Useinhan mämmin kanssa syödään kermaa, mutta minä tykkään syödä ihan maustamattoman jogurtin kanssa. Kannattaa maistaa, se on tosi hyvää.

Ei muuta kuin kokeilemaan! Ritvankin käyttämä mämmiresepti löytyy mallaspussin kyljestä.

Maukasta pääsiäistä!

Ritva nauttii omavaraisesta elämästään Lokalahdella.

 

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.