Luet tällä hetkellä:
Meri tekee kaupungista kauniin

Meri tekee kaupungista kauniin

  • Pietarista Uuteenkaupunkiin muuttanut Sunin perhe viihtyy rantakaupungin rauhassa. – Parasta täällä on hiljaisuus, sanoo perheen isä Max.

Viihtyisän rivitaloasunnon keittiön pöydälle on katettu teetä ja kahvia sekä venäläisiä suklaaherkkuja. Perheen taapero Mark katselee olohuoneessa venäjänkielistä lastenohjelmaa.

– Mark puhuu päiväkodissa ja kavereiden kanssa suomea, joten haluamme kotona puhua venäjää, jotta hän oppii myös äidinkielensä, äiti Anastasiia Suni sanoo.

Uuteenkaupunkiin perhe muutti nelisen vuotta sitten, kun Max työllistyi Valmet Automotivelle. Muutos viiden miljoonan asukkaan Pietarista pikkuruiseen Uuteenkaupunkiin oli melkoinen, mutta Sunien mukaan ennen kaikkea hyvällä tavalla.

 

Kaupunginlahti on asukkaiden yhteinen olohuone

 

– Minä olin asunut Suomessa jo parikymmentä vuotta. Kymmenen vuoden ajan työskentelin Kotkassa ja kun työt siellä loppuivat, palasin Pietariin. Vuoden jälkeen kaipasin jo takaisin Suomeen, etenkin, kun lapsi oli juuri syntynyt. Täällä on paljon turvallisempaa. Hänen on parempi kasvaa täällä kuin Venäjällä, Max Suni perustelee.

Pariskunta keskustelee sujuvasti suomeksi, myös vasta muutaman vuoden Suomessa asunut Anastasiia. Hän ottaa kehut kielitaidostaan vastaan vaatimattomasti ja kiittää laadukasta opetusta, jota sai Winnovan vuoden kestävällä suomen kielen kurssilla.

– Suomi ei ole helppo kieli. Varsinkin aluksi jännitti puhua, kun päässä pyöri vain sanamuodot ja partitiivit, hän myöntää. – Mutta vähitellen puhuminen helpottui, kun pääsin työharjoitteluun ja käyttämään kieltä.

Pietarissa Anastasiia työskenteli päällikkönä hotellissa ja opiskeli työn ohessa ammattikoulussa ravintola-alaa ja yliopistossa johtamista. Uudessakaupungissa hän on osallistunut aktiivisesti erilaisille valmentaville kursseille ja saanut työkokemusta harjoittelupaikoista, kuten seurakunnasta ja hotellista.

Parhaillaan Anastasiia on aloittamassa suomen kielen lisäopintoja ja perheen nuorimmainen, 1-vuotias Mikael, omaa päiväkotiuraansa. Seuraavaksi Anastasiian haaveena olisi saada opiskelupaikka ammattiopisto Novidasta.

– Haluaisin opiskella joko merkonomiksi tai kokiksi, hän suunnittelee.

 

Pikkukaupungin rauhaa

Uudenkaupungin leppoisaan elämänrytmiin perhe tottui nopeasti. Suurkaupungin säpinän sijaan uusi kotikaupunki tarjoaa rauhallista, turvallista ja viihtyisää arkea.

– Palvelut ovat lähellä ja kaikki toimii. Vieressä on myös metsä ja meri, mikä on mukavaa lasten kanssa. Uusikaupunkilaiset ovat olleet tosi ystävällisiä ja auttavaisia, koen että meidät on otettu hyvin vastaan. Naapureidenkin kanssa aina tervehditään ja vaihdetaan kuulumisia, Anastasiia kertoo.

Perhe osallistuu myös mielellään kaupungissa järjestettäviin tapahtumiin ja vapaa-ajan aktiviteetteihin. Anastasiia kiittää erityisesti lapsiperheille järjestettävistä kerhoista ja muusta toiminnasta. Tuttuja ovat niin MLL:n järjestämät raskaustreffit ja perhekerhot kuin vauvauinti ja kirjaston satuhetketkin.

Tutustu Uudenkaupungin tapahtumiin!

– Nyt, kun osaan jo kieltä, tiedän mihin mennä tapaamaan muita ihmisiä, etenkin toisia äitejä. Tapahtumista löytyy tosi hyvin tietoa Facebookista ja paikallislehdistä, Instagramistakin jonkin verran, hän sanoo.

Sunit kertovat viihtyvänsä uudessa kotikaupungissaan hyvin. Erityisesti he nauttivat juuri kaupungin turvallisuudesta ja hiljaisuudesta.

– Onhan täällä myös todella hienot maisemat. Varsinkin meren läheisyys on hyvä juttu. Se tekee kaupungista kauniin, tuumii Max Suni.

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.