Neuloosin pauloissa
- Leena Viitanen ja Mervi Pyykkönen hurahtivat neuleiden kiehtovaan maailmaan. Leena käy mielellään Vakka-opiston kursseilla, Mervi taas seuraa innokkaasti neule-podcasteja. Vaikka ystävysten tyyli on eri, neulomisen aikaansaama flow yhdistää.
Keväisen ilta-auringon viimeiset säteet heittävät valoaan keittiön ikkunasta, kun Leena Viitanen nostaa esiin neuleensa tuolilla lepäävästä kassista. Hän pyöräyttää puikoilla muutaman silmukan seistessään, kuin ohimennen, ennen kuin siirtyy kahvinkeittoon.
– Onko toi nyt se Maire-mekko? Siitä tulee kyllä tosi ihana, kommentoi pöydän toisella puolella pipoa neulova Mervi Pyykkönen.
Ystävykset uppoutuvat hetkeksi muistelemaan, mistä mekon ohje on peräisin, kenellä ovat nähneet sellaisen sosiaalisessa mediassa, mistä langoista neulottuna ja missä väreissä. On ilmiselvää, että tämän pöydän ääressä ollaan neuloosin pauloissa.
Sekä Leenalle että Merville kädentaidot ovat siirtyneet enemmän tai vähemmän verenperintönä. Leena muistaa lapsuudestaan hetken, jolloin äidin ja kolmen isosiskon neuloessa hän on saanut ensimmäisen kerran oman minikokoisen neuleen: hammastikut ja pienen kerän lankaa.
– Siitä saakka olen käsitöitä tykännyt tehdä, hän sanoo.
Molemmat valitsivat myös yläasteella valinnaisaineeksi käsityöt. Mervin hyppysissä valmistuivat tuolloin hänen elämänsä ensimmäiset villasukat.
– Muistan, että niistä sain numeroksi kympin. Varmasti se hyvä palautekin silloin rohkaisi eteenpäin, hän tuumii.
Vaikka käsityöt ovat naisten matkassa kulkeneet jo lapsuudesta, todellinen hurahdus neulomisen maailmaan on tapahtunut viimeisten vuosien aikana. Runsaat pari vuotta sitten Leena ilmoittautui Vakka-opiston neulekurssille, jolla valmistui villapaita.
Ensimmäisen puseron valmistuttua paluuta ei enää ollut
– Aiemmin neuloin silloin tällöin, nykyään sen voi sanoa olevan melkein pakkomielle. Neulon aina, kun mahdollista, hän myöntää.
Mervi sukelsi neuloosin maailmaan hetkeä ystäväänsä myöhemmin, koronan pysäytettyä maailman pari vuotta sitten. Hänetkin koukuttanut työ oli sattumoisin neulepusero.
– Huomasin Instagramissa yhteisneulonnan, ja ajattelin, että voisihan tuollaista kokeilla, kun monet muutkin siihen lähtivät. Sitten yhtäkkiä tajusin, että minähän sain sen paidan tehtyä. Siitä homma lähtikin ihan laukalle, Mervi nauraa.
Neuloosiin pauloihin vetivät Leenan kohdalla erityisesti Vakka-opiston monipuoliset käsityökurssit, Mervi taas uppoutui neulonnan maailmaan sosiaalisessa mediassa. Instagramista neulojia löytyy laidasta laitaan ja ideoiden, ohjeiden, lankojen ja värien runsaus on pökerryttävä. Youtuben neuleaiheisissa videopodcasteissa aiheeseen paneudutaan vielä yksityiskohtaisemmin.
– Tämä neuleskene on laajentunut valtavasti viime vuosina. Jos ohjeet jäisivät kirjojen ja lehtien varaan, tekisin ehkä vähemmän. Mutta nyt kun käytännössä ihan kaikkeen on olemassa videoidut ohjeet, avun löytää kinkkisimpäänkin tilanteeseen helposti, Mervi tuumii.
Verkkoyhteisöt ovat avanneet Merville ja Leenalle ovet myös materiaalien ja välineiden ihmeelliseen maailmaan. Molemmat sanovat neulomisen olevan pitkälti myös välineurheilua – omille käsille sopivat puikot ja ihoa vasten pehmeä lanka tekevät neulomisesta voimaannuttavan kokemuksen.
– Parhaat puikot ja langat riippuvat tietysti työstä ja tekijästä. Omalla kohdallani pyöröpuikot ovat olleet pelastus, niiden kanssa ei vedä hartiat jumiin, Leena sanoo.
Mervi on innostunut käsinvärjätyistä langoista.
– Kun pääsin koronasulkujen jälkeen ensimmäisen kerran lankakauppaan, hiplasin varmaan jokaista kerää, koska halusin tietää, miltä ne tuntuvat, hän nauraa. – Puikoista taas puiset ovat parhaiten itselleni sopivat.
Molempien käsissä neuleet etenevät lähes päivittäin. Mervillä on samanaikaisesti kesken useampi työ, Leena keskittyy mielellään yhteen tai kahteen neuleeseen kerrallaan.
– Mutta Leena on meistä se, joka voi neuloa missä tahansa aina silmukan tai pari. Minä sitten pikemminkin ryhdyn neulomaan. Hitaat aamut kahvikupin ja neuleen kanssa ovat aivan parhaita, Mervi sanoo.
Yhdessäkin ystävykset mielellään neulovat. Tai ainakin vaihtavat ajatuksia neuleista, ohjeista ja langoista, jos ei muuta.
– Tähän samaan porukkaan kuuluu vielä isosiskoni, joka hänkin päätyi meidän myötä neuloosin pauloihin, Mervi kertoo.
Käsitöiden hyvää tekevät vaikutukset tuntuvat konkreettisesti hektisen arjen keskellä. Vaikka Leena tekee päivät käsillään töitä, neuleen äärellä hän kertoo rauhoittuvansa ja unohtavansa päivän muut askareet.
– Käsitöillä on rentouttava vaikutus. Neulominen laskee sykettä ja usein puran myös jännitystä keskittymällä neuleeseen. Ihanteellisinta on, jos on aikaa rauhassa istua, juoda kahvia ja neuloa. Siinä pääsee sellaiseen ihanaan flow-tilaan, Leena muotoilee.
Omilta puikoilta valmistuneiden neuleiden myötä myös arvostus valmisvaatteita kohtaan on noussut. Ostosten alkuperään, omaan tarpeeseen ja vaatteiden huoltoon tulee Mervin mukaan kiinnitettyä aikaisempaa enemmän huomiota.
– Tietysti itse tehtyä haluaa huoltaa erityisen hyvin, mutta on tämä herätellyt myös samaa ajatusta ostovaatteita kohtaan. Mieluummin sitä ostaa tarpeeseen ja huoltaa hyvin kuin tekee heräteostoksia, hän summaa.