Luet tällä hetkellä:
Piazza täynnä elämää Kalannissa
Männäisten tori

Piazza täynnä elämää Kalannissa

  • Kalannin Männäisten tori muistuttaa perjantai-iltapäivisin italialaista piazzaa: on ihmisiä, ääniä, torimyyjiä ja iloisia kohtaamisia.

Mielikuva ei ole tuulesta temmattu: Aukion on suunnitellut italialainen arkkitehti Vezio Nava, joka on työskennellyt aikoinaan Alvar Aallon arkkitehtitoimistossa.

Arkkitehdin idea piazzasta heräsi kukoistukseen, kun Kalannin keskusta-alueen toimintaa kehittävä Männäisten tori ry kääri hihansa neljä vuotta sitten.

Elämää kuhisevalla torilla voi piipahtaa munkkikahveilla tai kalasopalla, kuunnella elävää musiikkia ja ostaa lähiruokaa.

Männäisten markkinat on itse asiassa yli 400-vuotiaan Uudenkaupungin alku. Siellä myytiin aikoinaan vakkoja eli puuastioita, joita vietiin Ruotsiin ja muualle Eurooppaan.

 

Teija Leino ja Samuel

 

Männäisten tori ry:n varapuheenjohtaja ja torin toiminnan koordinaattori Teija Leino kertoo, että lapsuuden ja nuoruuden kotipaikkakunnan  kiehtova menneisyys innosti hänet mukaan Kalannin keskustan ja erityisesti torin elvyttämiseen.

Viestintäalan yrittäjänä toimiva Leino vaikuttui kuullessaan kotiseutunsa rikkaasta historiasta Mikko Paanalta.

Mainostoimisto Tekokuussa työskennellyt Paana oli perehtynyt Vakka-Suomen vaiheisiin syvällisesti. Hän ehti suunnitella Männäisten torin logon ja oli vahvasti mukana toritoiminnan aloituksessa ennen äkillistä kuolemaansa.

– Mikon tutkimus, näkemys ja innostus on inspiraationa myös vakkasuomalaisuuden uudelleen esiintuomisessa.

Puheenjohtajana Männäisten tori ry:ssä toimii kalantilaisen, lämmönsiirtimiä valmistavan Vahterus Oy:n toimitusjohtaja Mauri Kontu.

– Ajattelimme Mikon ja Maurin kanssa, että tori voisi olla paikka, jolla voimme herättää keskustan uuteen elämään. On ollut hienoa huomata, että torista on tullut kalantilaisten yhteinen olohuone ja olemme saaneet tähän mukaan muitakin toimijoita, Leino iloitsee.

Teijalle rakas rauhoittumisen paikka Kalannissa on perheen kesämökki Taipaleenjärven rannalla.

– On hienoa viettää aikaa siellä lapsuuden maisemissa, jossa minulla on myös hyviä ystäviä.

Hän mainitsee tapaavansa aina mielellään vastarannalla mökkeilevän, Finlanders- ja JALO-yhtyeistä tutun muusikon Jussi Lammelan ja hänen puolisonsa Jonnan. Jussi on nähty bändinsä kanssa tänä kesänä keikalla myös Männäisten torilla.

Kalantiin on muuttanut viime aikoina paljon lapsiperheitä. Lapset on otettu hyvin huomioon myös torin ohjelmassa. Elokuussa siellä vietettiin erityistä lasten teematoria, jonka vetonaulana oli Sähköankerias-orkesteri.

 

Eeva Adigwe ja värikkäät kankaat

 

Nigerialaisia kankaita torilla myyvä Eeva Adigwe ja hänen perheensä muutti Uuteenkaupunkiin Salosta. Perheessä on seitsemän lasta, joista vanhin asuu Turussa.

Perhe asui ensin Ketunkallion alueella, kunnes löysi mieleisensä kodin Kalannin keskustasta.

– Mieheni sai töitä autotehtaalta, kertoo Eeva ja naurahtaa, että sama selitys saattaa olla tällä hetkellä monella muullakin tulijalla. Suomen suurin tehdas houkuttelee väkeä seutukuntaan.

Eeva sai miehensä tavoin töitä Uudestakaupungista, mutta on viime vuodet ollut kotiäitinä. Nyt kun nuorin lapsista on vuoden ikäinen, hän aloitti uuden työn Vakka-Suomen Puhelimen asiakasneuvojana.

Kalanti on hänen mielestään turvallinen yhteisö. Äitinä hän pitää tärkeimpänä asiana asuinpaikassa lasten hyvinvointia.

 

Lapsiperhe

 

Torille perunoita ostamaan poikennut Anna Soini muutti perheensä kanssa Kalantiin Taivassalosta 1,5 vuotta sitten. Hän sanoo, että lapsiperheelle Kalanti on loistopaikka.

Kaikki on lähellä ja lapsille koti maaseutumaisessa miljöössä on rauhallinen.

– Ihan täydellistä, hän kehuu uutta kotipaikkaansa.

Torin vakiokasvo, aina hymyssä suin asiakkaita palveleva Marjo Mäkinen on asunut koko ikänsä Kalannissa eikä ole ikinä suunnitellut muuttavansa.

Kun Marjoa pyytää kuvailemaan kotipaikkaansa, hän tekee välittömästi käsillään sydämen kuvan. Marjon tunteet kotipaikkaan ovat vahvoja.

– Tämä on ihana pikkuyhteisö, jossa on monenlaista toimintaa eikä pitkä matka minnekään.

Perheen maatilalla kasvaa muun muassa perunoita, porkkanoita, sipulia, herneitä ja tomaatteja. Suoraan pellolta myyntiin tuleva lähiruoka käy hyvin kaupaksi.

Marjo tuntee asiakkaat ja asiakkaat tuntevat hänet. Palvelu pelaa. Kerran eräs hänen vakioasiakkaansa soitti ja kertoi, että ei pääse torille perjantaina.

– Vein hänelle herneet sitten kotiin, Marjo naurahtaa ja sanoo, että tällaiset pienet palvelukset ihmisten kesken ja toinen toisensa auttaminen ovat kalantilaisille ihan arkipäivää.

 

Liisa Pinomäki

 

Torin laidalla parturi-kampaajana toimiva Liisa Pinomäki-Aarras on palvellut kalantilaisia samalla paikalla 25 vuotta. Hän muutti Tampereelta Uuteenkaupunkiin jo vuonna 1975, ja se oli rakkautta ensi silmäyksellä.

– Ihastuin ensin Uudenkaupungin saaristomaisemiin ja Lepäistentien varrella kasvaviin käkkärämäntyihin, jotka tekivät sisämaan kasvattiin valtavan vaikutuksen.

Koti löytyi Kalannista ja Liisa on nauttinut työstään, mutta todellinen intohimo hänelle on ikonimaalaus. Elokuussa hän järjesti toripäivänä työpaikallaan ikoninäyttelyn.

Piipahdus aurinkoiselta piazzalta parturi-kampaamoon tuotti kävijöille upean ja rauhoittavan taide-elämyksen.

– Tämä oli samalla minun jäähyväiseni, sillä jään eläkkeelle syyskuussa, hän sanoo hieman haikeana.

Hän odottaa innolla uutta elämänvaihetta, mutta sanoo jäävänsä kaipaamaan syvällisiä keskusteluja, joita on käynyt kalantilaisten kanssa vuosien ajan.

 

Kukkakauppa Kultapiiskun yrittäjä Anniina

 

Toriaukion kulmassa Kukkakauppa Kultapiiskun yrittäjänä ahkeroiva Anniina Kukkula muutti miehensä Jan Kukkulan kanssa Kalantiin naapurikaupungista Laitilasta.

– Löysimme täältä sopivan talon ja olemme asuneet täällä jo 17 vuotta. Laitilaan ja Uudenkaupungin keskustaan on matkaa vain 12 kilometriä.

Anniina on havainnut, että viime vuosina Kalanti on muuttunut entistä kansainvälisemmäksi. Autotehtaan lisäksi myös maatalouden työt tuovat uutta väkeä. Suomen kielellä ja kalantilaisella murteella ei pärjää enää asiakaspalvelussa.

– Kielitaito kohenee mukavasti, kun englantia saa puhua lähes joka päivä, hän kiittelee.

Neljän lapsen äiti Anniina luotsaa vapaa-aikana kotiseutuyhdistys Kalanti-seuraa ja kuskaa lapsiaan paikallisen urheiluseuran Kalannin Vankan rientoihin.

– Kalanti-seurassa meillä on aivan mahtava porukka, joka tekee yhdessä asioita. Tänä vuonna meillä on tulossa jälleen Männäisten perinteiset joulumarkkinat ja kirkkokonserttikin on suunnitteilla, hän kertoo.

 

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.