Luet tällä hetkellä:
Puutaloalueen kulmavahti
Pasi Kauha

Puutaloalueen kulmavahti

  • Pasi Kauha joutui keväällä 1999 isojen valintojen eteen. Jos päätös olisi ollut erilainen, tätä juttua ei Uudessakaupungissa tehtäisi.

Korisammattilaisen kausi oli juuri Lahdessa päättynyt ja hänen suuresti pitämänsä valmentaja Ari Tammivaara oli siirtymässä Saksaan. Tämä optio ilmestyi myös Kauhan näköpiiriin. Toinen suunta olisi kotimaassa sympaattinen autokaupunki länsirannikolla.

-Siinä jäi aika vähän aikaa miettimiseen. Meillä oli juuri häät tulossa kesällä ja kun Mari sai täältä opettajan viran, niin sitten päädyimme Uuteenkaupunkiin ja Korihaihin. Niemisen Tapio on Forssan tuttuja ja hän pelasi silloin Korihaissa. Hänellä oli iso vaikutus, että siirryin pelaamaan tänne, Kauha kertoi.

 

Pasi ja koripallo

 

Korihait sai todellisen pallotaiturin riveihinsä, joka tunnettiin hyvänä pallonkäsittelijänä, tarkkana heittäjänä ja vikkeläkätisenä riistäjänä. Koripallon pääsarjan kaikkien aikojen riistotilastossa onkin melkoinen kummajainen. Eniten riistoja kautta aikojen ovat ottaneet Gerald Lee, Bojan Sarcevic ja Pasi Kauha. Kaikki kolme ovat Uudessakaupungissa tällä hetkellä.

-Onko näin, että me kolme ollaan kärjessä? Tuollaista en tiennytkään. Molempien kanssa heitetään aina juttua, kun nähdään. Tästä ei silti ole ollut puhetta. Tenniskentällä Jerryn kanssa on isketty vastakkain monta kertaa, Kauha paljasti.

Mittava pelaajaura paketoitiin vuonna 2008 ja hän kävi pelaamassa vielä yhden pelin kasvattajaseurassaan FoKoPossa, jotta sai 500 pääsarjamatsia täyteen.

 

Salibandypallot

 

Kauha on suurperheen isä. Neljästä lapsesta kaikki pelasivat aikanaan koripalloa. Isän ideologia oli kulkea mukana siinä, mikä oli lapsille tärkeää. Lopulta perheen ykköslaji ei muotoutunut isän kautta.

-Mikael sanoi, että koris saa loppua ja haluan pelata vain salibandya. Siitä se kunnolla sitten alkoi, Pasi muisteli.

Oman pelaajauransa loputtua Kauha julisti, ettei ikinä lähtisi valmennukseen mukaan. Vannomatta paras. Nyt on takana useampi vuosi USB:n 2007-syntyneiden kanssa ja joukkue on kaupungin parhaimpia juniorijoukkueita kaikki lajit huomioon ottaen, ellei paras.

-En mä tätä tekisi, ellei pojat itse haluaisi. Mä en osaa olla sellaisessa touhussa mukana, mitä ei tehdä täysillä. Tässä näkee, että pojat tekevät päivästä toiseen parhaansa. Silloin haluan auttaa heitä niin paljon kuin pystyn, Kauha linjasi.

 

Pasi Pohitullissa

 

Valmennusringissä lajikokemus tulee muilta. Kauha soveltaa paljon omaa vahvuusaluettaan eli korista, vaikka laji on eri. Joukkueen pelitapa poikkeaa valtavirrasta.

-Kaikki pelaa paikkapuolustusta. Myös miesten liigajoukkueet pelaavat samalla tyylillä. Me ei olla vielä kertaakaan menty siihen. Isot seurat ovat aina meidän kanssa ensin ongelmissa, koska eivät tiedä miten meitä vastaan kannattaa pelata. Nopeaa peliä suosin tässä niin kuin koripallossakin. Noin 30 prosenttia mun valmennuksesta tulee koripallosta, Kauha laskeskeli.

Yrittäjänä useamman vuoden työskennelleen Kauhan perhe muutti puutaloalueen kulmaan historiaa huokuvaan taloon vuonna 2008. Siitä lähtien pihapelejä on pyöritelty ja vasaraa heiluteltu keskustan kupeessa.

 

Keskustassa on 600 puutaloa
Uudenkaupungin keskusta on täynnä toinen toistaan herkullisemman värisiä puutaloja.

-Vaimolla oli ensin visio ja mä tulin vain mukana. Ajan myötä innostuin enemmän itsekin ja olen aina tykännyt kaikenlaisesta nikkaroinnista. Vanha puutalo vaatii väkisinkin korjailemista säännöllisesti. Mutta en valita. Saa olla maalaismaisemassa keskellä kaupunkia, Kauha hehkutti.

Kauha pelasi korisurallaan Lahdessa ja Tampereella. Nuo kokemukset tuovat omat perspektiivinsä Uudenkaupungin vahvuuksista.

-Kaikki tarvittava on lähellä, siis ihan kaikki se mitä minä tai perhe tarvitsevat. Kaikki meidän perheessä nauttivat liikunnasta ja urheilusta. Löydämme tarvittavat olosuhteet monenlaiseen urheiluun. Se ei onnistunut, kun asuttiin Tampereen keskustassa, Kauha vertaili.

Säbäkoutsin, entisen koristaiturin ja puutaloalueen kulmavahdin elämä täyttyy työstä, perhe-elämästä ja valmennuksesta. Suunnitelmia tulevaankin on, vaikka ne nyt tuntuvat kaukaisilta.

-Meillä on mökki Forssan lähellä Tammelassa. Siihen ei nyt ehdi satsaamaan. Mökki odottaa siellä sellaista aikaa, kun ei ole niin kiire, Kauha hymyili.

Uudenkaupungin Salibandy ry

Kalannin Pallo -65

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.