Luet tällä hetkellä:
Täällä voin vihdoin olla oma itseni
Magdalen vanhan kirkon portailla

Täällä voin vihdoin olla oma itseni

  • Magdalen Ogbomon kuuli Suomesta ensimmäisen kerran, kun Lordi voitti Euroviisut vuonna 2006. Lopulta Suomesta ja rauhallisesta Uudestakaupungista tuli hänelle pysyvä koti.

– Minä olen nykyisin ihan suomalainen! Tykkään pullasta, lohesta ja saunakaljasta, huudahtaa Magdalen Ogbomon ja nauraa aurinkoisesti päälle.

Tänä kesänä tulee kuluneeksi 11 vuotta siitä, kun nigerialainen Magdalen saapui Suomeen ensimmäisen kerran. Kotimaassa takana oli raskaita vuosia, pako lapsuudenperheestä ja väkivaltainen parisuhde. Ystävät houkuttelivat hänet Eurooppaan kokeilemaan siipiään.

– Tein kotimaassani töitä kampaajana ja ystäväni sanoivat, että tule tänne tekemään niitä samoja töitä, pärjäät varmasti. Kun saavuin tänne, totuus oli kuitenkin vähän toisenlainen, hän hymähtää.

Ensimmäisenä asiana Suomesta mieleen on jäänyt kaiken peittävä vihreys. Kun Magdalen näki lentokoneen ikkunasta keskikesän vehreänä loistavan maan, ensimmäinen ajatus oli jäädä tänne.

Pian hän löysikin töitä Keravalta Sinebrychoffin tehtaalta siistijänä. Työ piti pääkaupunkiseudulla yli viisi vuotta, kunnes Uusikaupunki kutsui. Kirjaimellisesti.

– Tämä kuulostaa varmasti vähän hassulta, mutta minä kuulin päässäni vahvan äänen joka sanoi, että minun pitää muuttaa Uuteenkaupunkiin.

Mietin pitkään, onko järkevää jättää vakituinen työ ja koti, mutta ääni ei jättänyt rauhaan. Se tuntui jonkinlaiselta johdatukselta, hän sanoo.

Magdalen luotti intuitioonsa, pakkasi kotinsa laatikoihin ja muutti väliaikaisesti Valmet Automotiven lähelle nousseeseen moduulikylään. Työpaikka oli löytynyt tehtaan maalaamosta.

– Siinä oli jotain aika hienoa, että pääsi olemaan osana niin upeiden autojen valmistusta. Edelleen, jos näen kadulla mersun, saatan ajatella että tuossa voi olla minun maalaamiani osia.

Työnteon ohella Magdalen ideoi omaa yritystoimintaa. Syntyi Ariöba Oy, joka valmistaa ja maahantuo viinejä sekä juomia lapsille. Suunnitteilla on myös kosmetiikkaa.

– Minulle tärkeää on ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi, siihen haluan myös yritykseni tuotteilla vaikuttaa. Valitsen viineihin ja mehuihin rypäleet itse, samoin kosmetiikan raaka-aineet. Haluan, että tuotteet ovat hoitavia sisäisesti ja ulkoisesti, Magdalen kertoo.

Kolmen vuoden jälkeen hän siirtyi kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Erityiset kiitokset hän haluaa välittää Ukipoliksen henkilökunnalle.

– Ilman heidän apuaan en olisi saanut yritystäni toimintaan. Koin, että olin ehtinyt saada suomalaisesta työelämästä aika hyvin kokemusta ja oman yrityksen aloittamiselle oli oikea hetki. Tuntuu hyvältä, että voin kokonaan keskittyä kehittämään minulle tärkeitä asioita ja että yrittäjyys on täällä ihan todellinen vaihtoehto, hän sanoo.

 

 

Uudenkaupungin Magdalen Ogbomon tuntee neljän vuoden jälkeen kodikseen. Hänelle kaupungin rauhallinen ja turvallinen elämäntyyli sopii.

– Elämäni on ollut hyvin värikästä, ja siihen on mahtunut paljon erilaisia kokemuksia. Vaikka kaikki ei ole ollut pelkästään hyvää, olen kiitollinen taustastani. Nyt osaan arvostaa elämääni täällä, hän sanoo.

 

Naurava Magdalen

 

Uuden kotikaupunkinsa hän kokee paikaksi, jossa voi viimein olla aivan oma itsensä.

– Täällä on paljon ihmisiä erilaisista taustoista, tämähän on vähän kuin Suomen New York! hän huudahtaa ja nauraa. – Ennen kaikkea täällä saa rauhassa olla juuri sellainen kuin on. Ei tarvitse pelätä tai miettiä, mitä joku ajattelee tai minusta odottaa, voi vain olla. Olen onnellinen, että olen löytänyt täältä näin hyvän kodin, Magdalen Ogbomon hymyilee.

 

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.