Luet tällä hetkellä:
Uimahallin Pirkko
Pirkko Havanko seisoo palvelutiskin takana.

Uimahallin Pirkko

  • Pirkko Havanko aloitti kahvionhoitajana Uudenkaupungin vasta valmistuneessa uimahallissa syyskuussa 1987. Kesän jälkeen hänellä on edessään viimeinen syksy rakkaaksi muodostuneessa työyhteisössä.

On olemassa asioita, jotka eivät vielä ole kiihtyvässä maailmanajassa muuttuneet. Uimahallin kahvionhoitaja Pirkko Havangolle tulee mieleen heti muutama: kahvion vitriinin suositut sillivoileivät ja vuosikymmeniä linjaston päässä vihreää urheilujuomaa vatkannut juomakone.

– Kerran ollaan yritetty luopua Hart-Sportista, mutta sitä vastaan nousi niin äänekäs kansanliike, että ei auttanut muu kuin kaivaa laite varastosta takaisin tiskiin, Pirkko nauraa.

Ja siinä kone tosiaan edelleen linkoaa, aivan samalla tavoin kuin lapsuudessa kymmeniä vuosia sitten. Iloisen vihreä juoma kuuluu Uudenkaupungin uimahallin brändiin yhtä selkeästi kuin sininen liukumäki, nilkkaan pujotettavat avainnauhat ja uimavalvoja Jerry Lee.

Niin, ja Pirkko.

Hartsport-kone myyntitiskillä.

Tiskin takana hääräävä pitkänhuiskea hahmo on tuttu useimmille kävijöille jo vuosien takaa. Pirkko on myynyt liput, keittänyt kahvit ja järjestänyt satoja kaverisynttäreitä uimahallin parvella.

Asiakkaille hänellä on aina ollut aikaa. Kuulumiset vaihtuvat Pirkon kanssa mennen tullen. Uimahallin tiskin takaa hän on päässyt aitiopaikalta seuraamaan monien lasten kasvua ensin nuoriksi ja siitä aikuisiksi. Nyt monet vanhat tutut asiakkaat käyvät hallissa oman jälkikasvunsa kanssa.

– Aikanaan erästä nuorta miestä vanhemmat soittelivat täältä kotiin useasti. Kyllä meitä molempia nauratti, kun tämä aikuiseksi kasvanut mies tuli ensimmäisen kerran hakemaan omaa uimaan unohtunutta lastaan kotiin, Pirkko kertoo.

– Onhan tämä osaltaan sellaista yhdessä kasvattamista, että kaikki katsomme porukalla lasten ja nuorten perään.

Hän vitsailee jämähtäneensä uimahallille, mutta todellisuudessa hän on viihtynyt työssään niin hyvin, ettei ole muita vaihtoehtoja edes miettinyt.

– Olen ehtinyt tehdä monenlaista asiakaspalvelutyötä aikanaan, ja kyllä täällä on kaikkein mukavimmat asiakkaat. Kuka nyt uimahalliin pahalla tuulella tulee!

Kevättalvella 2025 Wintterin yhteyteen avautuvaan uuteen uimahalliin Pirkko ei enää kuitenkaan siirry. Hän tuumii jo nyt olevansa “jatkoajalla”, mutta tekee mielellään töitä vielä siihen saakka, kunnes uusi halli aukeaa.

– Luopumiseen liittyy tietysti haikeutta, onhan tämä halli niin kauniskin. Ennen kaikkea tulen kuitenkin ikävöimään ihmisiä. Työkavereita ja asiakkaita.

PIrkko järjestelee makeisia.

Kahvionhoitajan työhön kuuluu paljon sellaista, mikä ei tiskillä piipahtavalle asiakkaalle näy. Vähitellen tuo kaikki, liki neljänkymmenen vuoden ajan haalittu hiljainen tieto on siirtynyt seuraavan tekijän hoidettavaksi.

Pirkon aika kuluu jatkossa harrastusten parissa. Tiedossa on matkailua, metsässä samoilua, sienestystä, marjastusta, ruoanlaittoa ja leipomista. Tulevaisuudessa aikaa on enemmän myös siskontyttären perheelle.

– Ei minun aikani pitkäksi tule, Pirkko virnistää.

Yksi asia ennen eläkkeelle lähtöä olisi kuitenkin vielä syytä tehdä selväksi: mitä tapahtuu Hart-Sportille? Kai legendaarinen masiina sentään siirtyy ilahduttamaan uimareita Wintteriin?

– Se onkin suuri kysymys! Wintterissä kahvio ei ole samalla tavalla uimahallin yhteydessä kuin tässä, joten täältä ei varsinaisesti mitään siirry sinne. Mutta kyllä Hart-Sportin puuttumisesta varmaan joku adressi sitten jo aloitetaan, siitä on kuitenkin tullut vähän niin kuin Uudenkaupungin uimahallin tavaramerkki, Pirkko Havanko sanoo ja nauraa makeasti.

Uudenkaupungin Uimahalli

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.