Luet tällä hetkellä:
Unelmien mökkiloma kesäkaupungin kupeessa
Öljylyhtyjä pöydällä salaattivadin ohessa

Unelmien mökkiloma kesäkaupungin kupeessa

  • Suunnitteletko kesäksi mökkilomaa Uuteenkaupunkiin? Vuokramökkien kysyntä käy nyt kuumana, mutta vielä on vapaita aikoja tarjolla. Poimi oma mansikkapaikkasi ja varmista unelmaloma luonnonrauhassa elämää sykkivän kesäkaupungin kupeessa.

Mielenrauhaa upean luonnon keskellä. Aaltojen liplatusta meren rannalla. Onkihommia laiturilla. Marjametsä. Puusauna ja pulahdus lampeen.

Tällaisia hetkiä moni mökkilomaltaan kaipaa ja myös saa Uudenkaupungin seudulla. Ja jos mökkiläisen menojalkaa alkaa vipattaa, lähellä on monenlaista kesäistä tekemistä perhelomailijoille, pariskunnille, golfaajille tai luontoharrastajille.

Neljä vuokramökkejä tarjoavaa yritystä paljastaa, että tilauslistat täyttyvät nyt vauhdilla, mutta vielä on vapaitakin aikoja tarjolla.

Kalastus- ja lomakylä Merikoivula

Merikoivula Lokalahdella otti uudistuneena ensimmäiset asiakkaansa vastaan viime keväänä. Paikka rakennettiin alunperin vuonna 1969 Raision tehtaiden loma- ja virkistysalueeksi.

Veneranta lintuperspektiivistä

Ympäri vuoden toimivalla alueella on seitsemän vuonna 2020 rakennettua uutta modernia huvilaa. Niissä mahtuu yöpymään kahdeksan henkilöä. Varustukseen kuuluvat takka, nykyaikainen keittiö sekä sauna. Isolta terassilta löytyy keraaminen hiiligrilli.

Myös alkuperäiset mökit on kunnostettu ja niiden luokse on rakennettu WC- ja pesurakennus.

Myynti- ja markkinointipäällikkö Tõnu Steinberg kertoo, että koko kylään mahtuu majoittumaan nykyään lähes sata henkilöä. Alue tarjoaa lomailijalle majoituksen lisäksi mahdollisuuden monenlaiseen vapaa-ajan viettoon, kuten moottori- tai soutuveneilyyn ja kalastukseen.

– Merikoivulaan on rakennettu myös kaksi uutta tenniskenttää, joissa asiakkaat voivat pelata ilman erillistä veloitusta.

Jalkapallo- ja lentopallokentät, lasten leikkikentät sekä kuntoilukenttä ovat osa lomakylän kokonaisuutta. Tennismailat, erilaiset pallot ja muut pelivälineet ovat vapaasti asiakkaidemme käytettävissä.

Kalastajia palvelevat grillikatoksen perkauspöydät ja kaksi savustusuunia. Myös kaasugrilli on asiakkaiden yhteisessä käytössä.

– Uutuutena otamme käyttöön vintage-tyylisen ladon eli juhlavintin. Myös pari paljua lisätään, sillä niille näyttää olevan kysyntää.

Merikoivulassa on kaksi tilaussaunaa ja kokoussali, joka on käytettävissä keväästä syksyyn 60-hengelle.

Lomakylässä vietetään paljon perhejuhlia ja yritysten virkistyspäiviä ja tapahtumia.

Kalastajat veneessä

– Olemme Suomen Vapaa-Ajan Kalastajien Keskusjärjestön etukumppani ja heidän tämän vuoden kampanjansa ”Mimmit kalastaa” keskittyy tietysti naiskalastajiin. Naiskalastajat ovat tervetulleita myös Merikoivulaan.

Mökkiloma Selkämeren rannalla kiinnostaa kotimaan matkailijoiden lisäksi myös ulkomaalaisia. Vieraita on Steinbergin mukaan ollut yllättävän paljon muun muassa Saksasta ja Sveitsistä.

Pinetree Cottages

Pinetree Cottagesin mökit sijaitsevat metsän sylissä lammen rannalla Pyhärannassa, aivan Uudenkaupungin naapurissa. Satu Siuttila ennakoi tulevasta mökkikesästä kiireistä, sillä varauksia on tehty. Tilaa vielä on, mutta jos haluaa esimerkiksi heinäkuulle mökin, kannattaa pitää kiirettä.

Pimenevä ilta laiturilla

Kotimaan matkailijoiden lisäksi ensi kesänä mökkikylässä odotetaan keskieurooppalaisia lomailijoita. Lähimetsän tarjoamat mahdollisuudet marjastamiseen ja sienestämiseen ja jopa villiyrttien keräämiseen kiinnostavat mökkeilijöitä.

Lampeen voi pulahtaa ympäri vuoden ja siellä voi harrastaa myös SUP-lautailua. Läheiseltä joelta pääsee kanootilla jopa merelle asti.

– On ollut mukava huomata, että olemme saaneet talven aikana monta vakkariasiakasta. Heidät on aina ilo saada uudelleen, Satu Siuttila sanoo.

Mökkikylä on toiminut jo 30 vuotta ja mökit on rakennettu lähialueen metsien hirsistä. Vuosi sitten Siuttilan mökit saivat sukupolvenvaihdoksessa uuden nimen, Pinetree Cottages, joka kuvastaa hyvin aluetta ja mökkejä.

Satu Siuttila ja hänen saksalainen miehensä Patrick Rebholz siirtyivät perheyrityksen jatkajiksi sukupolvenvaihdoksessa.

Lautarakenteiset mökit

Kesäksi Pinetree Cottages on remontoinut yhden ison mökin saunatilan ja keittiön. Jokaiseen mökkiin on rakennettu myös nukkumaparvi.

– Rakensimme nukkumaparven viime kesänä yhteen mökkiin ja se osoittautui suosituksi.

Siuttila kertoo, että heillä tyypillinen asiakas on 30-50-vuotias pariskunta tai perhe.

– Meille löytää kyllä kaikenlainen mökkikansa, ja erityisesti luontoihmiset, lintukuvaajat ja  avantouimarit. Asiakkaamme kunnioittavat mökkiä kuin omaansa ja he ovat kiitollisia rauhallisesta ympäristöstä ja mökistä, jossa on hyvä puusauna.

Santtioranta Camping

Santtiorannan mökit on oivallinen valinta, jos haaveilet kaupunki- ja mökkiloman yhdistelmästä. Aivan kaupungin keskustan kupeessa sijaitseva leirintäalue tarjoaa mahdollisuuden yöpyä mökissä, omassa asuntovaunussa tai teltassa meren rannalla.

Vaaleansiniset mökit

– Viime kesänä mökeille oli paljon kysyntää ja vilkkaimpaan loma-aikaan jouduimme välillä myymään jopa ei-oota. Pääosin kysyjille löytyi kuitenkin aina vapaa mökki, kertoo Miika Jussila.

Santtiorannan leirintäalueen hoitamisesta ja kehittämisestä on vastannut viime kesästä lähtien Karilla Oy, jota luotsaa Tapio Pääkkö. Hän sai tänä talvena Uudenkaupungin Oppaiden tunnustuksen ansioistaan kaupungin matkailun edistämisessä. Pääkkö on kehittänyt viime vuosina muun muassa Pakkahuoneen vierassataman toimintaa.

Kesästä 2021 Uudenkaupungin Santtiorannan leirintäalue tuli myös Karilla Oy:n hoidettavaksi.  Mökit kunnostettiin ja alueella avasi ovensa kahvila-ravintola, jonka terassilla voi syödä vaikkapa lounaan merinäköalasta nauttien.

Santtiorannassa on vuokrattavissa soutuveneitä, scootteja, kanootteja, kajakkeja, skeittilautoja ja frisbeesettejä, kertoo Jussila.

Vuokraamalla polkupyörän pääsee katsastamaan lähimaisemia. Tavallisten fillareiden lisäksi valikoimissa on sähköpyöriä, bmx-pyöriä, sähköskoottereita.

– Ensi kesänä meillä on paljon tapahtumia ja esiintyjiä, myhäilee Jussila tyytyväisenä.

Joka maanantai on ohjelmallinen lasten iltapäivä, tiistaisin iltapäivätee musiikin säestyksellä ja lauantaisin grillibileet trubaduurin säestämänä klo 17-20.

Savukala ja salaattia

– Panostamme myös kahvila-ravintolamme ruokatarjontaan, josta saimme viime kesänä paljon hyvää palautetta. Tarjolla on tasokkaita annoksia kohtuulliseen hintaan.

Santtiorannassa viihtyvät Pääkön mukaan kaikenikäiset lomailijat niin parikymppiset kaveriporukat, lapsiperheet kuin eläkeläispariskunnatkin.

Pirkholman Matkailu

Pirkholman Matkailun toimintaa luotsaava Mikko Lindfors kertoo, että kiinnostus mökkien vuokraamiseen on ollut kasvavaa jo pidemmän aikaa. Kaikki kuusi mökkiä ovat olleet loppuunmyytyjä koko talven ja kevään. Seuraavat vapaat ajat kesälläkin löytyvät vasta elokuun lopusta.

Mökin oma laituri

Paikka on ollut lomanviettäjien paratiisi jo 1970-luvulta lähtien. Alue sijaitsee luonnonläheisessä ja historiallisessa miljöössä. Pirkholman päärakennus on rakennettu vuonna 1670.

– Kunnostamme ja modernisoimme mökkejä koko ajan pitkän tähtäimen suunnitelmien mukaan, kertoo Lindfors.

Vuokraajien palaute on ollut erinomaista.

– Mökkeihin ollaan niin tyytyväisiä, että sinne halutaan tulla aina uudestaan ja uudestaan.

Tyypillinen mökinvuokraaja asuu Lindforsin mukaan kaupungissa. Useimmiten vieraat tulevat Helsingin, Tampereen tai Turun seudulla.

– Vuokraajat ovat lapsiperheitä, pariskuntia tai eläkeläisiä, mutta kaikkia muitakin on kyllä tasaiseen tahtiin ollut tässä jo useampien vuosikymmenien ajan.

Miksi juuri Uusikaupunki?

Idylliä, merta, luonnonrauhaa sekä kaupungin huvit ja palvelut.

Mökkejä vuokraavat yrittäjät listasivat Uudenkaupungin parhaat puolet mökkilomaa suunnittelevan näkökulmasta.

Pirkholman Matkailu/Mikko Lindfors

– Uudenkaupungin matkailuvaltit ovat idyllisyys, saaristo, merelliset maisemat ja hyvä palvelu. Mökinvuokraajia houkuttelevat laadukkaat mökit, puhdas uimavesi, oma rauha, luonto ja upeat merelliset maisemat. Uudessakaupungissa on lisäksi hyvä ravintolatarjonta ja hyvät ruokakaupat.

Santtioranta Camping/Miika Jussila

– Meren läheisyys on iso vetovoimatekijä, samoin kaupungin näppärä koko. Mihinkään ei ole pitkä matka, ja paljon on saavutettavissa kävellen. Kauniita puutaloja kehutaan paljon. Santtiorantaa on kiitelty siitä että alue on rauhallinen, mutta silti keskustaan on vain lyhyt matka. Myös kaupunginlahti ympäristöineen ja kaupungin kokoon nähden laaja ravintolatarjonta ovat saaneet kiitosta.

Pinetree Cottages/Satu Siuttila

– Kaupungin keskustan idylliset puutalokorttelit ja vierasvenesatama. Pakkahuone ja makasiiniravintolat ovat kiinnostavia. Uusikaupunki tarjoaa kaikki lomailijan tarvitsemat palvelut. Lähellä sijaitsevat myös matkailijoita kiinnostavat Kustavi ja Rauma.

Merikoivula/Tõnu Steinberg

– Uudellakaupungilla on hyvä sijainti saaristossa. Toki myös Uudenkaupungin kaupunginlahti ja puutalot, Kustavi, Naantalin Muumimaailma, Uudenkaupungin Golf, Saariston rengastie, Kantolan Ratsutalli  ja automuseo ovat mökkimatkailijalle hyviä juttuja. Erilaiset tapahtumat, kuten Karjurock ja Minifarmi & kukkamessut lisäävät tunnettuutta.

Lue lisää mökkilomista ja kohteista:

Pirkholman Matkailu

Santtioranta Camping

Pinetree Cottages

Merikoivula 

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.