Luet tällä hetkellä:
“Uudessakaupungissa on hyvällä tavalla kyläyhteisön fiilis”
Marko Vikman kotiovellaan

“Uudessakaupungissa on hyvällä tavalla kyläyhteisön fiilis”

  • Marko Vikman viettää mahdollisimman paljon aikaa vapaa-ajan kodissaan Uudessakaupungissa. Hän kehuu kaupungin tunnelmaa leppoisaksi ja palveluita erinomaisiksi. Etätyöt mahdollistavat ajoittain pitkiäkin aikoja kalastajakylän rauhassa.

Aamuauringon kajo läikehtii sisään valkean puutalon ristikkoikkunoista. Marko Vikman aloittaa aamunsa keittämällä kupillisen kahvia olohuoneen nurkkaan rakennetussa väliaikaiskeittiössä. Alkukeväästä alkanutta keittiöremonttia tehdään rauhalliseen tahtiin, aina kun aika antaa myöden.

Aamutoimien jälkeen Vikman avaa tietokoneensa ja aloittaa työpäivänsä.

– Haluan etätöissäkin pitää kiinni tietystä työnteon rytmistä. Yleensä aloitan työt viimeistään yhdeksältä ja lopetan viideltä. Lounastauoista pidän myös kiinni. Noudamme usein läheisistä ravintoloista lounasta. Se katkaisee työnteon mukavasti, hän sanoo.

Vikman hankki pari vuotta sitten puolisonsa kanssa 1800-luvun lopulla rakennetun puutaloasunnon Uudenkaupungin Sorvakosta. Alkujaan ajatus oli hommata merenrantamökki, mutta vanhan talon viehätys vei mennessään.

– Olen kasvanut vanhassa talossa Kalannissa ja Helsingin kotimmekin sijaitsee yli satavuotiaassa talossa. Vanhan talon kasvatille on ollut luontevaa hakeutua historialliseen miljööseen.

Sorvakon talo on pariskunnan vapaa-ajan koti, jossa aikaa pyritään viettämään niin paljon kuin mahdollista. Kuluneen poikkeusvuoden aikana se on tarkoittanut pitkiä viikonloppuja Uudessakaupungissa, toisinaan kokonaisia viikkojakin. Vaikka arjen ja töiden painopiste on pääkaupungissa, etätyöt mahdollistavat myös pidemmät pätkät rantakaupungin rauhassa.

– Pyrimme varastamaan arjesta mahdollisimman paljon aikaa ollaksemme täällä. Vaikka teemme tietysti töitä täälläkin, perusarjen haluamme pitää täältä poissa. Arkisille asioille, toiminnoille ja tehokkuudelle on paikkansa sitten Helsingissä, Vikman mainitsee.

 

Marko Vikman työkoneen äärellä

 

Onneksi yhteydet toimivat kaikkialle maailmaan myös vapaa-ajan kodin salongin vaalealta sohvalta käsin. Ruotsalaisessa huonekalujen maahantuontiyrityksessä, jossa Vikman työskentelee, olivat etätyöt tuttuja jo ennen poikkeusaikaa. Myyntivastaavan työtä pystyy Vikmanin mukaan hoitamaan hyvin etänä, vaikka työnkuva onkin vuoden aikana muuttunut.

– Normaalisti tapaan sisustusarkkitehteja ja jälleenmyyjiä ja saatan ihan vain piipahtaa jonkun asiakkaan luona. Nyt tietysti kaikki sellainen on jäänyt, ja se tekee työstä tietyllä tavalla haastavampaa. Toisaalta etätyö on monen asian hoitamisen kannalta hyvin tehokasta.

 

Leppoisasti etätöitä tehden

 

Uusikaupunkilainen leppoisa elämänrytmi sopii pariskunnalle erinomaisesti. Vikman kehuu kaupunkia erityisesti monipuolisista palveluista ja tunnelmasta.

– Täällä on hyvällä tavalla sellainen kyläyhteisön fiilis. Kaikki on sopivan lähellä, niin ihmiset kuin palvelutkin. Kävelymatkan päässä rannassa on erittäin hyvä ravintolatarjonta ja esimerkiksi kalakauppa on erinomainen. Ja meren läheisyys on tietysti plussaa, hän kehuu.

Myös kaupungin kehittyminen saa Vikmanilta kiitosta

– Esimerkiksi liikuntamahdollisuuksia on paljon, ja niitä on tulossa koko ajan lisää. Pidän siitä, että kehitystyössä otetaan huomioon eri ikäryhmät.

Uudenkaupungin kodin ovet ovat aina avoinna myös vieraille – pariskunnan luona kyläileekin paljon perhettä ja ystäviä ympäri vuoden. Kesällä pariskunta kattaa lähiruokaherkut valoisalle verrannalle tai puutarhaan, talvella kauniin talon tunnelmasta nautitaan isolla porukalla sisätiloissa. Remontin alla oleva keittiökin valmistuu sillä periaatteella, että puuhiin mahtuu yhtä aikaa mahdollisimman monta kokkia.

Marko Vikman kokee, että kaupunkielämän ja “Ukilifen” palaset ovat juuri nyt sopivassa balanssissa. Hän toivoo, että tasapaino säilyy myös normaalioloihin palattaessa.

– Uudessakaupungissa on hirmuisen luontevaa olla. Vaikka täällä emme varsinaisesti arkea eläkään, tarvittaessa myös arkiset asiat hoituvat tosi jouhevasti. Onneksi työnkuvani on sellainen, että pystyn suunnittelemaan itse päiväni ja voimme olla täällä paljon. Jos yhtä asiaa saisin toivoa, se olisi ratahankkeen edistyminen. Henkilöjunaliikenne olisi monelle työn tekemisen kannalta merkittävä juttu.

 

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.