Uusikaupunkilaisesta Petestä tuli maailmankuulu mentalisti
- Maailmankuulu, Yhdysvalloissa palkittu mentalisti Pete Poskiparta muistaa lapsuudestaan Uudessakaupungissa paljon asioita ja ihmisiä, mutta yhdestä kohtaamisesta tuli hänen elämänsä käännekohta.
45-vuotiaan mentalistin tarina on ikuistettu kansien väliin elokuussa julkaistussa Mies ja mieli -kirjassa. Elämäkerran on kirjoittanut Poskiparran sisko, Uudessakaupungissa asuva sisällöntuottaja ja kirjoittaja Päivi Sappinen. ”Asiat on käyty rehellisesti ja avoimesti läpi pohjamutia myöten.
Näin jälkikäteen on ihme, että olemme edelleen hyvissä – mahdollisesti jopa aiempaa paremmissa – väleissä”, viisi vuotta veljeään nuorempi Päivi kertoo kirjan loppusanoissa.
Poskiparta oli vuonna 1989 yksitoistavuotias, kun hän lähti käymään kotikaupunkinsa Eka-marketiin. Siellä pienen pojan tarkoitus oli tavata joulupukki. Hän oli kuullut, että kysymyksessä ei ollut mikään tavallinen Korvatunturin pukki, vaan taikova joulupukki. Poika tapitti tarkkaavaisesti joulupukin kaikki esitykset. Sitten hän marssi päättäväisesti pukin puheille ja kertoi itsekin harjoitelleensa taikomista. Mysteerimies oli tunnettu taikuri ja koomikko Markku Purho.
Kun salaisuus joulupukin henkilöllisyydestä paljastui Petelle, hän sai vanhempien sponsoroimana ostaa Purhon yrityksestä kymmenellä markalla taikatemppujen ohjeita, jotka posti toimitti Uuteenkaupunkiin.
Kohtaaminen ammattilaisen kanssa antoi hänelle oivalluksen siitä, että taikatemppuja voi tehdä myös työkseen. Aikuisena hän toteutti pikkupojan unelmansa. Nyt hän on keikkaillut yli kolmekymmentä vuotta taikurina ja kehittää mentalistina ammattitaitoaan ja osaamistaan edelleen tavalla, joka saa niin yleisön kuin kollegatkin hämmästymään ja huokaisemaan: ”miten tämä on mahdollista!”.
Kirjassa Pete avaa elämänsä onnistumisia ja epäonnistumisia. Hän tunnustaa, että varsinkin elämän kipukohtiin palaaminen otti koville. ”Vanhempien avioero, teini-iän angstit ja opiskeluaikojen täydellinen elämänhallinnan menettäminen ovat asioita, joiden muisteleminen teki kipeää”.
Karismaattinen taiteilija kertoo kirjassa masennuksestaan, alkoholinkäytöstään ja raitistumisestaan, mutta myös uransa tähtihetkistä ja elämänarvoistaan.
Neljä vuotta sitten Pete istui New Orleansissa konferenssissa suuresti kunnioittamiensa idolien, maailman huippumentalistien keskellä. Hän oli juuri kokenut elämänsä suurimman yllätyksen saatuaan kuulla olevansa kansainvälisen Dunninger Memorial Award – voittaja. Se on mentalistien arvostetuin kansainvälisen tunnustus.
Miten tässä näin kävi, hän kysyi itseltään.
Elämäkerran työstäminen haastoi häntä paitsi kysymään, myös hakemaan vastauksia.
Elämäkerrasta tuli tarina koulupudokkaan tiestä kansainvälisesti tunnetuksi mentalistiksi, mutta myös kertomus ”juurista, lapsuudesta, kasvamisesta, nuoruudesta ja eri aikakausien vaikutuksista elämään”, kuten Uudenkaupungin museojohtaja Mari Jalava oivallisesti on kuvaillut lukukokemustaan.
Poskiparran perheen tarina on osa 1990-luvun alun lamavuosia, jolloin autokaupunkia koetteli raju työttömyys. Vaikeista ajoista huolimatta lasten elämää kannattelivat turvallisuus ja huolettomuus: sisarukset saivat kokeilla erilaisia harrastuksia: Petelle tärkeitä olivat musiikki ja jalkapallo.
Tiedonjanoinen poika oli ahkera kirjastossa kävijä. Aika usein mukaan lähti taikuri Solmu Mäkelän kirja. Eipä hän olisi tuolloin osannut aavistaa, että esiintyisi joskus esikuvansa 90-vuotisjuhlissa Helsingin Kalastajatorpalla.
Peteä ja Päiviä yhdistävät perhesiteet ja Uusikaupunki, mutta myös luovuus ja huumorintaju.
Molemmat olivat vain 16-vuotiaita, kun he päättivät lähteä kaupungista, mutta ei kaupunki heitä kumpaakaan lopullisesti jättänyt.
Pete lähti opiskelemaan Turkuun, Päivi Tampereelle.
Päivi palasi Uuteenkaupunkiin, osti miehensä kanssa vanhan puutalon, perusti perheen ja aloitti sisällöntuottajan uransa. Hän kirjoittaa moniin julkaisuihin ja medioihin, toimii tapahtumatuottajana ja päivittää suosittua Instagram -tiliään. Päivi on kirjoittanut myös kaksi Uudenkaupungin vanhoista taloista kertovaa kirjaa ja Neon 2 -yhtyeen musiikkiin pohjautuvan musikaalin käsikirjoituksen.
Vanhassa talossa Uudenkaupungin keskustassa on luovan työn tekijälle oikeanlainen henki ja tunnelma: Sappisen perheen talossa on aikoinaan asunut myös säveltäjä, toimittaja ja kirjailija Usko Kemppi (1907-1994). Taiteilijalegenda kehui lapsuuden kaupunkiaan elämänsä tärkeimmäksi kaupungiksi.
Kempin tavoin myös Petelle, Päiville ja perheen kuopukselle Markolle – veljensä jalanjälkiä kulkevalle taikurille – Uusikaupunki ja sen vilkas kulttuurielämä on merkinnyt paljon.
Pete kuvailee kirjassa, kuinka hänen tekemänsä sadan markan keikat paikallisessa hotelli Aquariuksessa avasivat parikymppiselle, aloittavalle taikurille lähitaikuuden maailman: niissä syntyi hänen elämänmittainen rakkautensa close up-taikuuteen. Tätä yleisön edessä tapahtuvaa taikuuden lajia hän pitää edelleen taikuuden kuningaslajina.
Uusikaupunkilaisen hotelliestradin lavalta askel maailman huipuksi ei ollut itsestään selvä. Yksi merkittävä etappi tapahtui, kun tuntematon suomalainen mentalisti vakuutti yhdysvaltalaisen alan huipun Bob Cassidyn esityksellään Las Vegasissa.
Mentalisti nostaa kirjassa esille myös hänen hyvän ystävänsä, uusikaupunkilaistaustaisen Sami Kurosen kannustuksen: Se osui hetkeen, jolloin hän oli jo hautaamassa unelmansa taikurin urasta. Radiotoimittajana tunnetuksi tullut Kuronen on nykyään suosittu juontaja ja tv-esiintyjä.
Pete ja Päivi tapaavat nykyään satunnaisesti, mutta säännöllisesti. Sosiaalisessa mediassa heidän sisardynamiikkansa yltyy toisinaan hulvattomaksi sanailuksi. Sarkastisesta, toinen toisiaan piikittelevistä kommenteista, on rivien välistä luettavissa lämmin ja toinen toisiaan kunnioittava sisaruussuhde.
Sosiaalisessa mediassa heidän sisardynamiikkansa yltyy toisinaan hulvattomaksi sanailuksi.
Lapsena Päiviä ei kiinnostanut taikatemput vähääkään ja hän kertoo pyristelleensä kaikin voimin irti Peten esityksistä. ”Onneksi pikkusiskon silmien pyörittely ei isoveljeä lannistanut, vaan hän on sinnikkäästi harjoitellut vuosikaudet, puskenut eteenpäin silloinkin kun kukaan ei hänen tekemiseensä uskonut ja tehnyt itselleen kunnioitettavan uran poikkeuksellisella alalla”, Päivi kirjoittaa nyt veljestään.
Päivin ja Peten jokavuotinen perinne liittyy jouluun. He kilpailevat siitä, kumpi keksi antaa toiselleen yllätyksellisemmän joululahjan. Yhtenä vuonna Pete lahjoitti Päiville pahvista tehdyn miehenkorkuisen Jetro Rostedtin.
Viime vuonna Pete kaivoi Päivin antamasta paketin valokuvan, johon Päivi oli ikuistanut puolisonsa, koristuomarin, kädet ja käsin raapustettu teksti: tekninen virhe (syynä jatkuva mussutus). Päivi puolestaan sai valokuvan veljestään, joka näyttää keskisormea.
Kolmen lapsen isä Pete on asunut jo pitkään Turussa – kaupungissa, josta hän löysi Marja-vaimonsa. Kirjassa hän kiittää puolisoaan ja perhettään, jotka hän nimeää elämänsä suurimmaksi onnistumiseksi.
Voisiko mentalisti kuvitella palaavansa lapsuuden kotimaisemiinsa? Sisarusten lapsuudenkoti, vanha omakotitalo Ruokolassa, oli hiljattain myynnissä. Päivi kertoi asiasta veljelleen ja kysäisi, että joko nyt olisi sopiva aika muuttaa takaisin?
Näillä näkymin Pete ei kuitenkaan ole valmis muuttamaan ja viihtyy mainiosti turkulaisena. Hän on valmistunut Turun taideakatemian sirkuslinjalta taikuuden erityisopinnoista. Mies on valittu 2021 Turun Yrittäjien vuoden yksinyrittäjäksi ja hän on pokannut myös valtakunnallisen Vuoden yksinyrittäjä -palkinnon.
Intuitiotaan kuunnellut ja unelmiaan menestyksellisesti toteuttanut mies aikoo jatkossakin edistää taikuuden ja varieteetaiteen arvostusta, mutta haaveitakin on: ”Kokoillan show Kansallisteatterissa”.
Sitä odotellessa taikuuden ja illuusioiden ystävillä on tänä syksynä lukuisia tilaisuuksia hakeutua seuraamaan Peten maanlaajuisen kiertueen huikeita esityksiä. Perjantaina 3.11. hän esiintyy Uudenkaupungin teatterissa.
Elämäkerta Mies ja mieli on paitsi luettavissa myös kuunneltavissa äänikirjana, sisarustensa itsensä lukemana. Livenä kaksikon voi tavata Helsingin kirjamessuilla 27. lokakuuta.