Joustava arki houkutteli Nikulan suurperheen takaisin Uuteenkaupunkiin
- Lasten koulut, päiväkoti ja harrastukset ovat kaikki alle kilometrin säteellä kotiovelta ja Mirella Metsämäki-Nikulan tuoreelta kirpputorilta kotiin kävelee alle minuutissa. – Voin melkein ikkunasta huutaa lapset harrastuksistaan syömään.
Ensimmäiset asiakkaat kurkkivat ikkunoista jo hyvissä ajoin ennen kuin Mirella Metsämäki-Nikula saa Korttelikirppiksensä ovet auki. Muutaman viikon Alisellakadulla toiminut uusi kirpputori on otettu kaupungissa innokkaasti vastaan.
– Tuntuu mukavalta, kun asiakkaat ovat laittaneet positiivista palautetta. Ihmiset ovat löytäneet paikan hyvin, ja kiirettä on pitänyt, tuore yrittäjä luonnehtii.
Tosin on yritystoiminta Metsämäki-Nikulalle tuttua jo pidemmältä ajalta. Puoliso Ossi Nikula kiertää Suomea hyvinvointiyrityksensä tiimoilta ja Metsämäki-Nikulalla pyörii kampaamo Turussa.
Hänen tarkoituksenaan olikin palata kampaamoon töihin nuorimman lapsen perhevapaiden päätyttyä, mutta tarve uudelle kirpputorille oli Metsämäki-Nikulan mielestä Uudessakaupungissa niin ilmeinen, että hän päätti ryhtyä itse tuumasta toimeen.
– Alkoi tuntua siltä, että voisin tehdä vaihteeksi muutakin kuin kampaajan töitä. Kun kävin yhden kirppiksen pihalla ja huomasin, että se on lopettanut, aloin etsiä sopivia tiloja yritykselle saman tien, siinä parkkipaikalla, hän nauraa.
Sopiva tila uudelle kirpputorille löytyi kirjaimellisesti kivenheiton päästä perheen kotitalosta.
– Siinä on puolensa ja puolensa. Lasten on tietysti helppo tulla tähän piipahtamaan, jos on jotain asiaa. Mutta kyllä he sitten piipahtavatkin, Metsämäki-Nikula virnistää.
Perheen viidestä lapsesta neljä vanhinta käy Uudenkaupungin yhtenäiskoulua ja nuorin on päivähoidossa Myllymäen päiväkodissa – kivenheiton päässä sekin. Vuosi sitten Uuteenkaupunkiin paluumuuttanut perhe on tyytyväinen tekemäänsä ratkaisuun palata takaisin merikaupunkiin.
– Meillä on tapana tehdä aika vauhdikkaita päätöksiä, joten kun ajatus paluusta oli jo takaraivossa kypsynyt, käytäntö sujui sitten melkein jo itsestään. Ajattelin, että kokeilen vähän kepillä jäätä, josko talomme menisi kaupaksi, ja kun se heti meni, muuttoauto olikin sitten melkein jo pakattu, Metsämäki-Nikula muistelee huvittuneena.
Seitsemänhenkisen perheen muuttokuorma kuljetettiin tuttuun pihapiiriin, kaupungin keskustaan. Suurta historiallista puutaloa asuttaneet appivanhemmat tekivät tilaa uudelle sukupolvelle ja muuttivat viereiseen pienempään taloon.
Uuteenkaupunkiin muuttaminen on jouhevoittanut suurperheen arkea huomattavasti. Metsämäki-Nikula arvostaa perhearjessa etenkin lyhyitä välimatkoja.
– Saamme tässä vähän kuin maalla asumisen ja kaupungin parhaat puolet samassa, kun asumme pikkukaupungin ytimessä. Lapsia ei tarvitse kuskailla paikasta toiseen, vaan he pääsevät liikkumaan itse pyörällä. Koulut, päiväkodit, neuvolat, hammaslääkärit, harrastukset ja kaikki palvelut ovat aivan lähellä. Se on näin perheellisenä aivan ihanteellista.
Kolme viidestä lapsesta on löytänyt uudesta kotikaupungistaan koripalloharrastuksen, ja keskimmäiset lapset viihtyvät hyvin viime kesänä avatussa skeittipuistossa.
– Sekin on niin lähellä, että melkein ikkunasta voin kiljaista lapset syömään, Metsämäki-Nikula nauraa.
Kiitosta kerää myös lapsille suunnatut harrastuskerhot, joita järjestetään iltapäivisin heti koulupäivän perään.
– Koko perheen näkökulmasta on hirmu kätevää, että harrastukset ovat suoraan koulun jälkeen, eikä harrastusaika ole pois sieltä perheen yhteisestä ilta-ajasta, jota on muutenkin vähän. Tosi kivasti täällä on tarjontaa, jokainen lapsi on löytänyt jonkin oman jutun, Metsämäki-Nikula kiittelee.
Lapset ovat myös innokkaina apukäsinä äidin kirpputorilla. Vanhin lapsi, kasiluokkalainen Luka, harjoitteli TET-viikollaan kassakoneen käyttöä ja hanskaa äidin mukaan myyntihommat jo aika mallikkaasti.
– Ja sehän on hirmu kiva, että tässä kasvaa koko ajan lisää työvoimaa omasta takaa, Mirella Metsämäki-Nikula vitsailee.
Nyt on kuitenkin aika käydä hyllyt läpi ja avata ovet. Asiakkaat odottelevat jo malttamattomina uuden kirppispäivän alkamista.