Luet tällä hetkellä:
Kokoaan suurempi Uusikaupunki
Timo ja Anne uuden talonsa pihalla

Kokoaan suurempi Uusikaupunki

  • Saariston sylissä lepäävä Uusikaupunki houkutteli Anne Lundelinin ja Timo Etulan hyppäämään pois kasvukeskusten oravanpyörästä. Aktiivinen ja kehittyvä kaupunki on oiva kasvualusta perheen nuorille ja erinomainen kotipaikka kahdelle energiselle yrittäjälle.

Meren suuntaan aukeava suuri terassi kylpee kullankeltaisessa auringossa. Timo Etula kehottaa nappaamaan kengät kainaloon, koska leveät lankut on vasta äskettäin öljytty ja pinnalla on parempi tassutella vielä paljain jaloin.

Etulan ja Anne Lundelinin uutuuttaan hohtava hirsitalo istuu hämmästyttävän hyvin Uudenkaupungin historiallisen puutaloalueen hiekkatien varteen, talovanhusten keskelle.

Ympäristön mukainen koti olikin pariskunnalle alusta saakka tärkeä.

– Heti oli selvää, että haluamme hengittävän, luonnonmukaisen hirsitalon.

Etsimme aluksi valmista taloa joko meren rannalta tai keskustasta, mutta aika pian päädyimme suunnittelemaan oman rakentamista, Anne Lundelin kertoo.

Sopiva tontti löytyi lopulta sattuman kautta puutaloalueelta, aivan keskustan liepeiltä. Pari kunnosti ensin kortteerikseen tontin kulmalla seisovan vanhan pikkutalon ja ryhtyi sen jälkeen rakentamaan nelihenkiselle perheelle sopivampaa kotia sen viereen.

– Tontin takia me tämä ostettiin, mutta tuli siinä ohella kunnostettua tuo vanha puutalokin. Ja se on itse asiassa tosi kiva talo myös, sanoo rakennusalan yrittäjänä toimiva Etula.

Pastellisävyisä puutaloja.
Keskustassa on reilu 600 puutaloa. Uusikaupunki on yksi Suomen parhaiten säilyneistä empiretyylin puutalokaupungeista.

Hirsitalon moderni keittiö

Anne Lundelin ja Timo Etula tekevät viimeistelyjä uuteen keittiöönsä.Kolmen ensimmäisen raksantäyteisen vuoden jälkeen hommissa aletaan olla loppusuoralla. Talo on viimeistelyjä vaille valmis ja pikkutaloonkin löytyi vuokralaiset.

Seuraavaksi perheen hankintalistalla on vene. Tietysti, kun Uudessakaupungissa ollaan.

– Tämähän on aivan veneilijän paratiisi. Hetkessä pääsee saaristoon ja avomerelle, Etula kehuu.

Uuden kotikaupungin monipuolista vapaa-ajan tarjontaa aktiivisessa perheessä arvostetaan erityisen paljon. Yläkouluikäiset lapset pelaavat koripalloa, Timo salibandya ja koko nelikko hyödyntää innokkaasti kaupungin tarjoamia mahdollisuuksia ulkoiluun ja liikkumiseen.

Padel-kentät ovat kaupunginlahden rannalla

Kaupunginlahden ranta on täydellinen miljöö Padel-kentille.– Juuri nyt meidän perheessä vakituisten harrastusten ohella pelataan aktiivisesti padelia ja frisbeegolfia, joihin täällä on erinomaiset puitteet. Kivenheiton sisällä on kahdeksan eri tasoista frisbeegolf-kenttää ja viime kesänä valmistunut padel-kenttä.  Myös maastopyöräreittejä on parannettu ja ylipäänsä kaikenlaiseen ulkoiluun on hyvät mahdollisuudet, Anne Lundelin luettelee.

– Täällä on paljon sellaisiakin lajeja, joita ei kaikissa suuremmissakaan kaupungeissa ole. Vaikkapa nyt tuo hiihtoputki, lisää Etula.

Perheen nuorten kohdalla Uuteenkaupunkiin asettuminen on Lundelinin mukaan lisännyt oma-aloitteisuutta ja arkista luovuutta.

– Täällä on kaikki, mitä yläkouluikäiset tarvitsevat, eikä olla niin vakiintuneiden aikataulujen ja kyytien vankina kuin aiemmin. Lapset ovat myös oppineet omatoimisuutta järjestää omia juttujaan, kun täällä on kaikkeen tekemiseen niin matala kynnys ja lyhyet välimatkat. Jos nyt saa idean, että lähdetään uimaan tai frisbeegolfaamaan, hetken päästä porukka on jo kasassa ja niin sanotusti pelipaikalla.

Uniikit kivijalkaliikkeet
Tunnelmalliset ja uniikit kivijalkaliikkeet palvelevat keskustan tuntumassa.

Yrittäjäpariskuntaa Uudessakaupungissa viehätti myös kasvavan kaupungin rohkeus kehittyä. Innovatiiviset yritykset, laaja työpaikkatarjonta ja rakenteilla oleva sivistys- ja hyvinvointikeskus Wintteri ovat esimerkkejä kaupungin hyvästä pöhinästä.

Positiivisessa ja idearikkaassa ilmapiirissä on hyvä työskennellä ja kehitellä uutta. Etulan rakennusalan yritys toimii pääasiassa Uudessakaupungissa ja lähialueella, Lundelin tekee töitä suureksi osaksi etänä kotitoimistolta käsin.

– Kerran viikossa käyn Helsingissä toimistolla, mikä sekin onnistuu kätevästi ajamalla Turkuun ja kulkemalla junalla loppumatkan. Siinä saa matkatkin tehokkaasti hyödynnettyä työskentelyyn, Anne Lundelin mainitsee.

Yritteliäisyys näkyy pariskunnan mukaan innostavalla tavalla kaikessa. Kaupunki on esimerkiksi täynnä persoonallisia ravintoloita ja kivijalkayrityksiä, ja palveluun panostetaan.

Kaupunginlahden punaiset makasiinit
Kunnostetun kaupunginlahden ranta makasiineineen on kaupunkilaisten olohuone.

– Me pyritään aina suosimaan paikallisia palveluita, jotta niitä saa täältä jatkossakin. Valikoima on paljon laajempi ja parempi kuin ehkä ennalta olettaisi. Tämä on monella tavalla kokoaan suurempi kaupunki, Lundelin sanoo.

Timo Etula on kolmen vuoden uusikaupunkilaisuuden jälkeen jo valmis tituleeraamaan kaupunkia Suomen aurinkoisimmaksi paikaksi. Anne Lundelin vähän toppuuttelee – eikös se titteli ole jo jollain?

– Mutta sellainen sielukkain tämä kyllä varmasti on. Joo, Uudellakaupungilla on Suomen aurinkoisin sielu, hän pyörittelee, ja Etula komppaa.

Näin se on.

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.