Luet tällä hetkellä:
Minun paikkani – Jarmo Kolkka
Jarmo Kolkka vaihtoaitoissa

Minun paikkani – Jarmo Kolkka

  • ”Olen toipumassa loukkaantumisesta. Älkää sitten taklatko kunnolla. Se oli Matti ”Mölli” Keinosen toivomus ennen Uudenkaupungin jäähallin vihkiäisottelua vuonna 1977. Jarmo Kolkka oli tuolloin 18-vuotias nuori raumalaiskiekkoilija, joka oli liigajoukkueen mukana pelaamassa kyseistä matsia.

Uusikaupunki tuli kuitenkin tutummaksi vasta vuonna 1983. Kolkka oli kolme kautta pelannut Ruotsin ykkösdivisioonassa ja Nacka HK:n riveissä ja mieli alkoi tehdä kotimaisemiin. Nykyisen kaupunginjohtajan Atso Vainion isä vaikutti Uudenkaupungin kiekkojoukkueen taustalla ja houkutteli Kolkan Lätkä-77:n paitaan.

-Hän oli Ruotsissa työmatkalla ja soitti mulle. Neuvottelujen jälkeen siirryin Uuteenkaupunkiin syksyllä 1983 ja sain töitä jäähallista, Kolkka kertoi.

Jäähalli toimi aluksi työpaikkana päivällä ja illalla mies hikoili jäällä varusteet päällä. Myös kiekkokoulujen ja luistelukoulujen vetäminen kuului tehtäviin.

-Silloin meillä oli käytössä se oranssinen jääkone, joka höyläsi jäätä aina väärästä paikasta, Kolkka naureskeli.

Sen jälkeen rooleja on riittänyt. Muutamia olennaisimpia ovat kentänhoitaja, pelaaja, kiekkovalmentaja, ringettevalmentaja ja valmennuspäällikkö. Vuodet ovat vierineet, roolit vaihtuneet, elämäntilanteet muuttuneet, mutta jäähalli on pysynyt Kolkan polulla kaikki nämä vuodet.

-Tämä on edelleen rakkain paikka mulle Uudessakaupungissa.

Monenlaista on täällä nähty ja koettu ja monenlaisia persoonia on kohdattu. Ja monta elinikäistä ystävää olen saanut, Kolkka lausui.

Jämäkkänä pakkina tunnettu ”Japo” luuti maalinedustoja paikalliskiekon hyväksi 12 vuotta. Kun Jää-Kotkien joukkue lähti hakemaan paikkaa toiseksi korkeimmalta sarjaportaalta, Kolkka päätti antaa tilaa nuoremmille. Mikään ei ole yhdessä asiassa muuttunut, pukukoppi on edelleen se juttu. Puheenaiheet ovat muuttuneet, mutta kaipuu koppielämään on säilynyt.
-Ennen juteltiin naisista ja saattoreissuista. Nyt jutellaan, mitä lääkityksiä kukin on saanut, Kolkka veisteli.

Muistojen laarissa on värikäs prepertuaari tarinoita. Eräs kentänhoitajista ajoi laidan läpi ja sitä sitten korjailtiin porukalla, Mestis-aikana Juhani Tamminen kompastui käytävälle unohtuneeseen lautakasaan, paikallispelit Kapa-65:tä vastaan vetivät hallin täyteen yleisöä ja sarjanousujakin päästiin juhlimaan.

Yhdessä tekeminen niin kentällä kuin pukukopissa on Kolkalle erityisen tärkeä asia ja mies vaati yhden ihmisen nostamisen esille tässä yhteydessä. Edesmennyt entinen koulutoimenjohtaja Onni Högmander teki toimintatavallaan lähtemättömän vaikutuksen Kolkkaan.

-Jos joku oli luisumassa pois joukkueesta, niin aina jollain keinolla se houkuteltiin takaisin pelaamaan. Olen käyttänyt tätä usein esimerkkinä ja siinä joukkueessa pidettiin poikkeuksellisen tärkeänä että kaikki ovat mukana. Yhteiskunnassa oli paljon opittavaa tällaisesta ryhmähengestä, Kolkka hehkutti viitaten 1976-syntyneiden kiekkojoukkueeseen, jossa Högmander oli joukkueenjohtajana.

Runsaan vuoden päästä Kolkalle tulee täyteen tasan 40 vuotta eloa Uudenkaupungin jäähallissa. Tahti ei hyydy, treenejä on kolme kertaa viikossa ja taskussa on tuore SM-pronssi yli 60-vuotiaiden sarjasta.

Uudenkaupungin jäähalli

 

 

Kuka?

Nimi: Jarmo Kolkka

Ikä: 62

Ammatti: Kiinteistönhoitaja. Aktiivinen kaupunkilainen urheiluelämässä. Peruspakki.

 

Juttusarjassa uusikaupunkilaiset esittelevät tärkeitä paikkoja kotikaupungistaan.

 

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.