Luet tällä hetkellä:
Pakopaikasta vakipaikaksi
Elina Aho-Kuusama ja Juha Kuusama.

Pakopaikasta vakipaikaksi

  • Elina Aho-Kuusaman ja Juha Kuusaman mökki Korsaaressa toimi parikymmentä vuotta pakopaikkana hektisestä arjesta. Kun suurempi osa viikosta alkoi kulua mökillä kuin kotona Tampereella, pariskunta päätti muuttaa pysyvästi Korsaareen.

Juuri nyt Elina Aho-Kuusaman ja Juha Kuusaman kotona on täyttä. Aiemmin pitkään vapaa-ajan asuntona palvellut mökki Pyhämaan Korsaaressa on sullottu täyteen arjen tavaroita – kattiloita, purnukoita, huonekaluja ja vielä purkamattomia muuttolaatikoita.

Siirtymää Tampereen kodista mökille on tehty jo useampi vuosi, mutta kun nelikerroksinen hirsitalo Pyynikiltä lopulta myytiin, oli loputkin omaisuudesta siirrettävä mökille. Tai siis nykyiseen kotiin.

– Myönnän, että Pyynikin talosta luopuminen oli haikeaa, mutta nyt alkaa tuntua siltä, että koti on täällä, Elina Aho-Kuusama sanoo.

 

Ilta-aurinko paistaa kirjaston takaa.

 

Uusikaupunki mökkikuntana oli pariskunnalle jo entuudestaan tuttu, joten aivan tyhjästä aloittamiselta muutto ei tuntunut. Paikkakunnan vaihdos alkoi vähitellen keväällä 2020, kun pandemia sulki maailman.

– Elettiin sitä aikaa, kun alkoi olla puhetta ulkonaliikkumiskiellosta. Ajattelimme, että jos sellainen tulee, mökillä pääsisi kuitenkin ulkoilemaan ilman ihmisten tapaamista ja merimaisemaa olisi mukavampi katsella kuin vain ikkunasta avautuvaa tietä, Juha Kuusama kertoo.

He pakkasivat auton täyteen tavaraa ja hurauttivat mökille. Työt kulkivat kummallakin mukana helposti läppäreillä, eikä mökiltä työskentely tuntunut sen kummallisemmalta kuin muualtakaan.

– Pitkään meillä tosin oli sellainen sääntö, että mökille ei töitä tuoda. Se oli sellainen pakopaikka arjesta, Elina toteaa.

Vähitellen olemisen painopiste alkoi siirtyä mökille. Kun aiemmin kotona oli oltu ja mökillä käyty, koronan myötä tilanne muuttui päinvastaiseksi. Lopulta 1,5 vuotta sitten Juha päätti siirtää oman yritystoimintansa Uuteenkaupunkiin – mökiltä käsin työt tuli joka tapauksessa tehtyä.

 

Vanhan kirkon konsertti.

 

Lopullinen muuttopäätös syntyi viime kesänä, kun Elina valittiin Crusell-viikon uudeksi toiminnanjohtajaksi. Virallisesti Elina ja Juha ovat olleet uusikaupunkilaisia helmikuusta lähtien.

– Tämä ei ole ollenkaan niin hiljainen kaupunki kuin ensivaikutelma ehkä antaa ymmärtää. Uusikaupunki on miljööltään hyvin viehättävä. Täällä on runsaasti suuriakin yrityksiä ja aktiivinen ja innovatiivinen perusvire. Etenkin aktiivisia naisia tuntuu olevan paljon, sitä tekemisen meininkiä ihailen, Elina kehuu.

Hän on tutustunut paikkakuntaan syyskuusta saakka myös uuden työnsä kautta. Tulevan kesän Crusell-viikon ohjelmistoa on kasattu ahkerasti ja liput saatiin myyntiin juuri. Elina pitää puupuhallinmusiikkiin keskittyvää musiikkiviikkoa uniikkina helmenä, jota hän toivoo tulevaisuudessa pääsevänsä kehittämään eteenpäin yhdessä Crusell-seuran kanssa.

– Haluaisin saada kudottua tapahtuman vahvemmin paikallisiin toimijoihin, henkilöihin ja tapahtumiin, etenkin 1800-luvun kulttuurihistoriaan, jota Crusellkin edustaa. Tämä on täysin uniikki festivaali ja juuri siitä erityislaatuisuudesta on hyvä ponnistaa tulevaisuuteen.

 

Elina laulaa.
Kuva: Aaro Aho 2021.

Elina Aho-Kuusama tietää, mistä puhuu. Hänellä on vuosikymmenten laaja ja monipuolinen tausta työstä musiikin parissa, muiden muassa Tampere filharmonian apulaisintendenttinä sekä Helsingin Barokkiorkesterin toiminnanjohtajana. Lisäksi hän keikkailee laulajana säännöllisesti värikästä keskiajan ja renessanssin musiikkia esittävän vokaaliyhtye Lumouksen kanssa.

– Pidän tärkeänä sitä, että kun tehdään hienoa musiikkia ja upeita esityksiä, ne sanoitetaan myös yleisölle mahdollisimman ymmärrettävästi, hän kiteyttää.

 

Crusell-viikon konsertti kaljaasi Olgan kannella.

 

Tulevana kesänä hän pääsee paitsi seuraamaan aitiopaikalta Crusell-viikkoa myös nauttimaan uutena asukkaana merikaupungin tunnelmasta. Parhaillaan Elina ja Juha seuraavat kevään etenemistä omassa kotirannassaan Korsaaressa. Se on yksi parhaita asioita uudessa kotipaikassa.

– Täällä elämäntyyli on erilainen kuin suuremmassa kaupungissa. Muutokset luonnossa näkee katsahtamalla ikkunasta ulos – sen, koska joutsenet tulee, milloin peurat ovat käyneet ja koska kettu on juossut pihalla. Meille tämä on juuri nyt hyvä paikka asua, Juha Kuusama tiivistää.

 

Crusell-viikolla unelmoidaan huomisesta

Puupuhallinmusiikkiin keskittyvä Crusell-viikko järjestetään tutulla paikallaan heinäkuun viimeisellä viikolla, 22.-29.7.2023. Viikon teema – Unelmia huomisesta – liittyy toiveikkaasta näkökulmasta luonnonsuojeluun ja ilmastonmuutokseen. Musiikkiviikolla tutkitaan puupuhallinmusiikin silmin maapallon eri ekosysteemejä.

– Olemme pohtineet sitä, mitä pystymme tekemään asian hyväksi. Muusikotkaan eivät tietenkään voi olla ulkona siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Tulevalla Crusell-viikolla musiikki ja suuret yhteiskunnalliset teemat sulautuvat toivottavasti onnistuneeksi kokonaisuudeksi, sanoo Elina Aho-Kuusama.

Viikon yhteistyökumppanina toimii WWF Suomi, ja osa lipputuotoista ohjataan Itämeren suojeluun.

Tulevan Crusell-viikon ohjelman ja liput löydät osoitteesta crusell.fi

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.