Luet tällä hetkellä:
Rantaviivan rauhassa
Miska ja Pirkko Pyhämaassa

Rantaviivan rauhassa

  • Maaseudulla kasvaneet Pirkko Aalto ja Miska Isotalo halusivat kasvukeskuksesta takaisin luonnon keskelle. Oma pesäkolo löytyi lopulta Pyhämaan luonnonkauniista maisemista.

Kapean, muhkuraisen hiekkatien päässä seisoo matala lautaverhoiltu talo. Pihaan on vähitellen laskeutumassa talvinen hämärä, mutta vielä katse löytää sisäpihalta satumaisen pienen lammen.

Hiljaisen ja tyynen vedenpinnan alla kuhisee runsaasti elämää.

– Vesimyyrät ja rantakäärmeet viihtyvät siinä hyvin, samoin linnut. Välillä lammen yllä lentelee mustarastas ja toisinaan vierailulla käy haikara. Loppukesästä pinnan yläpuolella surisee joukko sudenkorentoja, kertoo Pirkko Aalto kotipihansa lammen asukeista.

Kotipihan oma satulampi.

Aalto muutti puolisonsa Miska Isotalon kanssa Uudenkaupungin luoteisosassa sijaitsevaan Pyhämaan Kukaisiin pari vuotta sitten. Tahoillaan maaseutumaisemissa kasvanut pariskunta halusi pois kasvukeskuksen hälinästä, lähemmäs luontoa.

– Ensisijaisesti halusimme luontoon, mielellään veden lähelle. Kun Turussa metsään oli erikseen lähdettävä, täällä voi astua vain ovesta ulos ja on suoraan keskellä luontoa, Aalto selventää.

Pari alkoi haravoida tarjolla olevia omakotitaloja Turun ja Rauman väliseltä rannikolta. Isotalo liputti ensisijaisesti hänelle entuudestaan tuttua Pyhämaan ja Pyhärannan seutua, vaikka muuallakin koteja käytiin katsomassa.

– Minulla oli ehkä vähän puolueellinen näkemys, kun olen näiltä seuduilta kotoisin ja tässä lähellä käynyt töissäkin. Käytiin me katsomassa Uudenkaupungin keskustan puutalojakin, mutta eniten veri veti luontoon, Isotalo kertoo.

Koti löytyi vajaan vuoden etsimisen jälkeen Pyhämaasta. Mökkinä myynnissä ollut talo ei ehkä suoralta kädeltä ollut sitä, mitä pariskunta oli etsimässä, mutta olohuoneen suurista erkkeri-ikkunoista avautuva näkymä merenrantaan ja etuovelta alkava metsä voittivat heidät puolelleen.

 

Lopulta ympäristö painoi vaakakupissa enemmän kuin itse asuintalo

 

Aallon ja Isotalon haave luonnon keskellä asumisesta on toteutunut hyvin konkreettisesti. Pihapiirissä jolkottelee peuroja, kettuja ja rusakoita, kerran meressä uiskenteli hirvikin. Talvisin rannassa voi seurata veteen pulahtelevia saukkoja ja ihailla ohi lentävän merikotkan liitoa.

Arkiset palvelut, kuten kyläkauppa ja postin toimipiste löytyvät Pyhämaan kylältä. Toisinaan pariskunta ajelee asioille puolen tunnin matkan päähän Uudenkaupungin keskustaan.

Isotalo ja Aalto ovat tykästyneitä myös uusikaupunkilaisten mutkattomaan elämäntyyliin. Isotalo kertoo sujahtaneensa osaksi paikallista yhteisöä jo nuorempana tullessaan paikkakunnalle töihin.

– Tulin töihin ihan ummikkona, tuntematta ketään, mutta tulin heti luontevasti osaksi porukkaa. Ihmiset ovat täällä hyvin mutkattomia ja ystävällisiä, hän sanoo Aallon nyökytellessä vieressä.

Idyllinen Telakanranta.
Telakanrannan vierasvenesataman idylliä. Kuva Kari Aalto.

Rannan venepoijut.

Poijut hämärtyvässä kesäillassa. Kuva Kari Aalto.Merenrannan huomassa, rehevän luonnon syleilyssä ja mutkattomien ihmisten parissa pariskunta tuntee olevansa oikeassa paikassa. Täällä heidän kotinsa tulee olemaan vielä pitkään, ehkä jopa koko loppuelämän ajan.

Tutustu luonnonkauniiseen Pyhämaahan osoitteessa pyhamaa.fi

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.