Luet tällä hetkellä:
Saammeko esitellä: Madame Pumpkin
Madame Pumpkin nurmikolla

Saammeko esitellä: Madame Pumpkin

  • Susanna Pihlaja poimii pimeän ajan juhlien perinteistä parhaat päältä ja luo itselleen sopivan tavan tuoda valoa synkkyyden keskelle. Pihlajan juhlaan kuuluvat sekä näyttävät kurpitsalyhdyt että sisäinen rauhoittuminen.

Vekkuli-ilmeinen ja sorjasti liikehtivä Madame Pumpkin nappaa tottuneesti kurpitsan kainaloonsa ja kääntää katseensa kameraan.

Hahmo on uusikaupunkilaistaiteilija Susanna Pihlajan leikkisästi itselleen luoma alter ego, joka syntyi vuosia sitten naamiaisjuhliin. Nykyisin hersyvä ”kurpitsamatami” astuu esiin vuoden siinä vaiheessa, kun luonnon väriloisto häviää.

– Aiemmin olen ollut taipuvainen kaamosmasennukseen, mutta nyt olen onnistunut löytämään tästäkin ajasta jotain inspiroivaa. Luonnon lähes luurankomainen maisema on kiehtova, Pihlaja sanoo.

Madame Pumpkin taiteilee nimensä mukaisesti sesonkiin sopivia koristeita kurpitsoista. Satumaiset kurpitsalyhdyt ovat toinen toistaan näyttävämpiä taideteoksia – toisinaan kurpitsan oransseilla poskilla seikkailevat Pihlajan omalta takapihalta tutut hahmot, kuten peurat ja joutsenet, joskus inspiraatio löytyy puolestaan satumaailmasta.

 

Kurpitsamatami

 

Hirvikuvio

 

Perinteisemmätkään kurpitsalyhdyt eivät muodostu kurpitsamatamin käsissä pelottaviksi, vaan pikemminkin ilkikurisiksi.

– Minulle tämä aika ei ole pelottavaa, enemmänkin sellaista sisäänpäin kääntymistä ja oman olon hakemista. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vahvemmin olen alkanut elää vuodenaikojen mukaan. Nämä tietyt rituaalit, kuten vaikka kurpitsan kaivertaminen, kunnioittavat sitä.

Pihlajan kotona ei juhlita selkeästi juuri amerikkalaista halloweenia tai kristillistä pyhäinpäivää, vaan poimitaan osia edellä mainittujen lisäksi myös esimerkiksi muinaissuomalaisesta kekristä ja kelttiläisestä samhain-juhlasta.

Samaan juhlakauteen kuuluvat sekä näyttävä koristelu että itseensä käpertyminen.

– Nautin siitä, kun voin polttaa oransseja ja keltaisia kynttilöitä, kaivertaa kurpitsoja ja sisustaa syksyisemmin.

Minulle on tärkeää luoda jotain esteettistä ja kaunista. Samalla voin kuitenkin sisäisesti pelkistää asioita, Pihlaja muotoilee.

Pimeän ajan juhlaan voi virittäytyä pienilläkin toimilla – syyssiivous, kausivärit sisustuksessa sekä syyslehtien sävyissä loistavat kynttilät luovat helposti juhlan tuntua. Susanna Pihlajalle – tai Madame Pumpkinille – kausijuhlissa erityisen tärkeää on myös käsillä tekeminen.

 

Susanna Pihlaja pihakeinussa

 

Lempeää lämpöä hehkuvat kurpitsalyhdyt ovat syksyisen juhlakauden kruunu.

– Vaikka tekisi vain hyvin yksinkertaisen lyhdyn, siitä tulee upea valo ja tunnelma. Ensikertalaisen kannattaa tosin muistaa olla varovainen – tässä tulee helposti laastari sormeen, Pihlaja vinkkaa.

Ja onhan upeista kurpitsalyhdyistä toki iloa myös sisäisesti.

– Kurpitsojen sisuksista keitän kurpitsakeittoa, Madame Pumpkin hymyilee.

Koko perheen yhteisöllinen Hehku-karnevaali tuo iloa ja valoa keskelle pimeintä syksyä perjantaina 3.11.
Hehku-karnevaali 2023

Juttu on julkaistu alunperin 3.11.2021.

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.