Luet tällä hetkellä:
Salmelta löytyy eväät hyvään arkeen
Koko perhe keinumassa.

Salmelta löytyy eväät hyvään arkeen

  • Rauhallinen ja viihtyisä Salmen alue on pientaloasujan paratiisi. Puistomainen miljöö kätkee sisäänsä valtavan määrän vapaa-ajan mahdollisuuksia.

Napakka yöpakkanen on puraissut puihin valkean kuuran, ja kylmä ilma saa hengityksen höyryämään. Pehtoorinkujan leikkipaikalla kylmyys ei kuitenkaan menoa haittaa. Sisarukset Elias ja Nella kirmaavat keinuilta kiipeilytelineeseen ja liukumäkeen energialla, jota vain 4- ja 2-vuotiailta lapsilta voi varhain lauantaiaamuna löytyä.

Vehreä omakotitalon piha.
Puistomainen vehreä Salmen alue on pientaloasujan paratiisi.

Lehtosen perhe on asunut Uudenkaupungin Salmella kohta kymmenen vuotta. Kaupat omakotitalosta rauhallisella alueella, metsän reunalla, perheen vanhemmat Henni ja Eetu tekivät runsaat kahdeksan vuotta sitten.

– Sitä ennen asuimme viereisellä kadulla vuokralla.

Nykyistä taloa lähdimme katsomaan puoliksi vitsillä, siellä kun sattui olemaan autotallin lattiassa monttu, joka oli autoja harrastavalle Eetulle tärkeä.

Aika nopeasti vitsi muuttuikin sitten todeksi, Henni Lehtonen muistelee.

Jos Eetulle kodin suosikkipaikka löytyi heti autotallista, Hennille se on vuosien varrella löytynyt pihamaalta. Metsään rajoittuvalla tontilla kasvaa kesäisin kasviksia aina kurkuista kesäkurpitsaan ja tomaateista vesimeloniin.

– Ajattelin ensin vain vähän kokeilla, mutta nyt olen aivan hurahtanut kasvattamiseen. Syksyisin mietin aina, että mitäs minä nyt seuraavaan kevääseen saakka teen, Henni nauraa.

Salmella viljelymahdollisuuksia on tarjolla heillekin, joilla omaa pihamaata ei ole. Aarin kokoisia viljelypalstoja vuokrataan uusikaupunkilaisille harrasteviljelyyn kesäkaudeksi. Koiraharrastajille löytyy alueelta harjoituskenttä ja ratsastajille hevostalli.

Viljelypalstoja Salmen alueella.
Uudenkaupungin kaupunki vuokraa puutarhaviljelyn harrastajille viljelypalstoja Salmen alueella.

Erityisesti Lehtoset nauttivat aluetta ympäröivistä metsistä. Metsään pääsee käytännössä Salmen alueen jokaiselta nurkalta. Henni kipaisee lähimetsään syksyisin sieneen ja lenkkeilee maastossa perheen Pavel-koiran kanssa, Eetu taas kehuu erinomaisia maastopyöräreittejä.

– Kovin monesta paikasta ei pääse maastoa pitkin aina Vohdensaareen saakka, mutta täältä pääsee, Eetu mainitsee. – Ja onhan täällä talvisin myös oma luistelukenttä.

Elias keinuu, isä antaa vauhtia.
Lehtosen perheen molemmat ’miehet’ viihtyvät Pehtoorinkujan leikkipaikalla.

Salmella elämä on lapsiperheelle turvallista ja rauhallista. Kotikulmat ovat vilkkaimmista teistä syrjässä, mutta palveluihinkaan ei kuitenkaan ole pitkä matka. Lasten päivähoitopaikkakin on kävelymatkan päässä.

– Vielä kun olisi merenranta vieressä, niin olisi aika täydellistä. Mutta onneksi Käätyjärven ympäri lenkkeillessä pääsee mukavasti veden äärelle, Henni Lehtonen hymyilee.

Raksaunelmien toteuttamiseen vehreä ja puistomainen Salmi sopii täydellisesti. Vapaita tontteja alueella on tarjolla sekä toteutuneiden alueiden keskeltä että useamman tontin kokonaisuuksina.

Vapaita omakotitontteja Salmen alueella (Uusikaupunki.fi)

Kotikulmilla-juttusarjassa uusikaupunkilaiset esittelevät asuinalueitaan. 

 

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.