Teknologia on tuonut kaiken lähelle
- Aki Nummela ja Madelon Nouwen hoitavat kansainvälisiä yhteyksiä Myllymäen puistoalueen kupeeseen äskettäin valmistuneesta kodistaan. Nummela kiittelee nykyteknologiaa, joka mahdollistaa työt kotikaupungista käsin.
Vastavalmistuneen vaaleanharmaan talon terassilla hehkuvat punaiset pelargoniat. Punaisena hehkuu myös lattialla siipiään hiljalleen pyörittävä pieni tuulimylly, ikään kuin symbolina paitsi talon sijainnista, myös sen toisen asukkaan juurista.
Ikkunoista aukeava puistoalue vanhoine punaisine myllyineen sopii hollantilaislähtöisen Nouwenin sielunmaisemaan erityisen hyvin.
– Myllyt tuntuvat minusta erityisiltä, ne muistuttavat Hollannista. Itse asiassa Myllymäki oli ensimmäinen paikka, jonne Aki minut aikanaan Uudessakaupungissa toi. Silloin emme toki vielä tienneet, että joskus muuttaisimme tähän, Madelon Nouwen sanoo.
Nummelalle Uusikaupunki mäkineen, mutkineen ja metsineen on tuttu jo lapsuudesta. Elämänsä ensimmäiset parikymmentä vuotta hän asui kaupungissa, kunnes lähti Saloon Nokian tehtaalle töihin vuonna 1994.
– Sillä reissulla olinkin oikeastaan vuoteen 2019 asti, hän mainitsee.
Salon vuodet avasivat ovet maailmalle ja Nummela ehti viettää pitkiä aikoja sekä Japanissa että Kiinassa ennen paluutaan takaisin kotiin. Viimeinen vuosi ennen paluumuuttoa vierähti Amsterdamissa.
– Olen melkein 20 vuotta asunut eri miljoonakaupungeissa, mutta en oikein ole koskaan osannut antaa niille kovin suurta arvoa. Minulle luonto ja rauhallisempi ympäristö sopivat paremmin, hän sanoo. – Nyt teknologia on tuonut kaiken niin lähelle, että käytännössä kaikki palvelut, joita tarvitsen ja käytän, ovat verkon välityksellä saatavilla yhtä lailla Uudessakaupungissa kuin Tokiossakin. Se mahdollistaa paljon.
Hyvillä yhteyksillä ja nykyteknologialla on osansa myös Nummelan perustamassa yrityksessä, jonka pääkonttori sijaitsee pariskunnan kodin yhteyteen rakennetussa erillisessä pienessä rakennuksessa. Kestävään kehitykseen ja kiertotalouteen keskittyvä teknologiayritys Sustaki Solutions pyrkii osaltaan tukemaan vuoden 2030 hiilineutraaliustavoitetta.
– Ajatus omasta yrityksestä kypsyi mielessäni pitkään. Kun mietin startup-yrityksen perustamista, oivalsin, että Suomi on ihan yhtä hyvä paikka aloittaa kuin mikä tahansa muukin, erityisesti juuri yhteyksien ansiosta, hän kertoo.
Nouwen työskentelee Bredan ammattikorkeakoulun rekrytoijana. Tällä hetkellä työt hoituvat kokonaan etänä, normaalissa maailmantilanteessa työhön kuuluu paljon matkustelua. Nouwenin työn liikkuva luonne helpotti pariskunnan päätöstä asettua juuri Uuteenkaupunkiin.
– Madelonilla on hyvin kiinteät yhteydet Hollantiin edelleen, ja työnsä puolesta hän pääsee jatkossa käymään kotona kohtalaisen usein. Itselläni yhteys Uuteenkaupunkiin on säilynyt kaikki nämä vuodet. Täällä on edelleen laaja ystäväverkosto, ja vanhempani asuvat myös täällä, Aki Nummela sanoo.
Nouwenille tärkeää oli päästä asettumaan.
– Muutto tähän oli kymmenes muuttoni viiteen vuoteen. Aloin jo kaivata paikkaa, jota kutsua kodiksi. Ajatus on pysyä täällä ainakin toistaiseksi.
Suomalaista luontoa, sen vehreitä metsiä ja puhdasta ilmaa, Nummela kertoo kaivanneensa erityisen paljon ulkomailla vietettyjen vuosien aikana. Kauniissa ja kompaktissa Uudessakaupungissa yhdistyvät luontevasti luonnon parhaat puolet ja tarvittavien palvelujen läheisyys.
– On ihanaa, kun luonto näkyy heti ikkunasta ja terassilta on näkymä järvelle. Täällä kaikki on oikeasti lähellä, vain viiden minuutin kävelymatkan päässä. Satama on kaunis ja tietysti Myllymäki näin hollantilaiselle myös. Vähitellen alan tuntea olevani kotona, sanoo Madelon Nouwen.