Luet tällä hetkellä:
Tuoreita makuja suoraan jätskitehtaalta
Jenna Bergström ja suloinen jäätelöpyörä.

Tuoreita makuja suoraan jätskitehtaalta

  • Jäätelötehtaan tytöt on Jenna Bergströmin toteutunut unelma. Pienen uusikaupunkilaisen jätskitehtaan jäätelökone pyörittää tuotantopäivinä kymmeniä litroja artesaanijäätelöä herkkusuiden iloksi.

Ulkona tuulee vielä viileästi, mutta keväinen aurinko lämmittää jo Jenna Bergströmin pienen tuotantotilan seiniä. Aamulla Bergström on vienyt tyttärensä päivähoitoon ja palannut takaisin kotiin tekemään jäätelöä.

Sitä hän saa nyt päivittäin työkseen tehdä. Valmistaa jäätelöä.

– Olo on todella innostunut ja herkistynytkin siitä, kuinka positiivisen vastaanoton olen saanut, hän huokaa onnellisena.

Jäätelötehtaan tyttöjä on kolme – tosin kaksi nuorimmaista viettää päivänsä päivähoidossa äidin ahertaessa pienellä tehtaallaan. Yrityksen tuotantotilat rakentuivat kodin yhteydessä seisovaan piharakennukseen Bergströmin puolison kätevissä käsissä.

Nyt pienessä tilassa jurnuttavat Italiasta tilatut jäätelö- ja pastörointikoneet sisuksissaan Bergströmin omien, uniikkien reseptien mukaiset jäätelömassat. Inspiraatiota intohimoinen leipuri on saanut leivonnaisten maailmasta – perinteisten makujen ohella jäätelökoneessa pyörii esimerkiksi mustikkapiirakan, keksimurun ja sitruunatortun makuiset jäätelöt.

– Ihan ensimmäinen jäätelömaku oli juuri mustikkapiirakka. Se on valmistunut omaa luottomustikkapiirakkaohjettani mukaillen ja on edelleen oma suosikkini, Bergström paljastaa.

 

Herkuillinen mustikkapiirakkajäätelö myyntiasiassa.

 

Mutta miten Jenna Bergströmistä sitten tuli Jäätelötehtaan tyttö? Intohimosta hyvään jäätelöön ja ajatuksesta yhdistää omien tuotteiden valmistaminen ja asiakkaiden kohtaaminen, hän kiteyttää.

– Olen koulutukseltani restonomi ja ehtinyt tehdä monenlaista kahvila- ja ravintola-alan työtä. Ajatus yrittäjyydestä, ehkä omasta kahvilasta, on kypsynyt tässä matkan varrella. Lopulta erinäisten vaiheiden jälkeen oivalsin, että juuri jäätelö on se, mitä todella haluan tehdä.

Kokemustakin jätskihommista oli ehtinyt kertyä. Aiemmassa kahvilatyössä Turussa Bergström oli päässyt valmistamaan italialaisia gelatoja, ja nuorena hän oli pitänyt perheensä kiertävässä tivolissa jäätelökioskia useamman kesän.

– Taisin jossain vaiheessa jostakin vähän turhautuneena kotona murahtaa miehelleni, että ”no, mä alan sitten tehdä jäätelöä”. Ei siihen paljon muuta tarvittu, kun mies oli jo suunnitellut tuotantotilat piharakennukseen ja ajatus lähti toden teolla eteenpäin, Bergström muistelee nauraen.

Tosissaan jäätelötehdas on pyörinyt Bergströmien Santtion kodissa viime lokakuusta lähtien, vaikka tuotanto päästiin aloittamaan vasta tämän vuoden puolella.

– Töitä on unelman eteen tehty tosi paljon, niin monia asioita on selvitettävänä ja hoidettavana ennen kuin pääsee tekemään ensimmäistäkään jäätelöannosta. Loppuvuodesta tilattiin Italiasta koneet ja nyt olen päässyt jo kunnolla tuotannon pariin, Bergström kertoo.

 

Italiasta tilattujen jäätelökoneiden uumenissa syntyy 15 eri makua.

 

Ensimmäiset jätskit Jenna Bergström myi vappuna Jäätelötehtaan tyttöjen suloisesta jäätelöpyörästä torilla. Juuri jäätelöpyörä on yksi Bergströmin yritysidean kulmakivi. Tuoretta, paikallista jäätelöä saa kevään ja kesän ajan kaupungilla fillaroivalta myyjältä.

Jäätelöpyörän aikataulut voi varmistaa yrityksen kotisivuilta tai sosiaalisen median kanavista.

– Käytännössä varmaan ainakin aluksi alkuviikko painottuu jäätelön tuotantoon ja loppuviikko sitten myyntiin. Mutta katsotaan nyt, kuinka tämä tästä asettuu, Bergström tuumii.

Tällä hetkellä Jäätelötehtaan tytöillä on jo 15 omaa jätskimakua, ja lisää on tulossa. Erityisesti jäätelöartesaani odottaa pian koittavaa raparperiaikaa sekä paikallisia makeita mansikoita.

– Haluan suosia luonnon aitoja makuja ja värejä. Jugurtti-kirsikkajäätelöstä tuli tosi hyvää, joten seuraavaksi ehkä kokeilen lisätä jugurttipohjaan raparperihilloketta, hän maalailee.

Aloittavan jätskiyrittäjän ovat huomanneet myös paikalliset kahvilat ja ravintolat. Jäätelötehtaan tyttöjen jäätelöä saakin nyt jo myös Bistro Baysta ja Pakkahuoneelta.

Jenna Bergström toivoo jäätelöiden tekevän kauppansa siihen malliin, että hän voisi jossain vaiheessa tarjota kesätyötä jollekin paikalliselle nuorelle.

– Ja on minulla pidemmän tähtäimen unelmiakin tähän liittyen… Mutta ei niistä vielä sen enempää. Katsotaan, mihin tämä lähtee viemään, hän hymyilee ja kaataa seuraavan jugurtti-kirsikkajäätelösatsin jätskikoneen uumeniin.

Jäätelötehtaan tytöt

 

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.