Luet tällä hetkellä:
Uudenkaupungin Palomettä on lapsiperheelle maailman paras paikka
Perhe Forsell istuu sohvalla.

Uudenkaupungin Palomettä on lapsiperheelle maailman paras paikka

  • Jenna ja Simo Forsell arvostavat kotikaupunkinsa mutkatonta arkea. Palomettään vuosia sitten rakennettu omakotitalo palvelee viisihenkisen perheen arkea ja paras asia kodissa on tämä: kaverit, koulut, päiväkoti, työt ja harrastukset ovat kaikki lähellä.

Kevätilta hämärtyy Forsellien perheen kodissa Uudenkaupungin Palometässä, mutta perheen 4-vuotiasta kuopusta Sakaria ei väsytä yhtään. Hänellä on vauhti päällä, kuten aina hereillä ollessa.

Kuopus leikkimässä lattialla.

Ikiliikkuja viipottaa perheen viihtyisässä omakotitalossa paikasta toiseen ja esittelee sitten lastenhuoneessa innoissaan joululahjaksi saamaansa leikkipuimuria. Hetkeksi hän malttaa istahtaa sohvalle perhepotrettiin, johon kutsutaan myös Sandra, 10 vuotta, ja Samuel, 12 vuotta.

Ja tietenkin kuvaan pitää saada myös pörröinen Bella-kissa, joka on kaikille tosi rakas.

Arvatkaa onko helppo tehtävä saada tästä eläväisestä porukasta kuvaa, jossa kaikki ovat paikallaan? Pönötyskuvaa ei onneksi tarvita ja tällä porukalla on hymy herkässä.

Jenna ja perheen lapset touhuamassa.

Perheen touhukkaaseen arkeen kuuluu vahvasti koripallo. Samuel ja Sandra pelaavat kumpikin Korihaiden junnujoukkueissa ja isä on valmennuksessa mukana. Harjoituksia on vähintään joka toinen päivä viikon aikana. Viikonloppuisin käydään peleissä.

Sandra aloitti harrastuksen pienen tauon jälkeen ja pelaa nyt poikien joukkueessa.

– Se olisi kyllä hienoa, jos tänne saataisiin tytöille korikseen oma joukkue, Jenna ja Simo sanovat.

Jenna-äiti on innoissaan uudesta aluevaltauksesta, tyttöjen vastaperustetusta cheerleader- joukkueesta, jossa Sandra on mukana.

– Lapsuudenystäväni kanssa muistelimme Pohitullissa korispelissä, kuinka heillä oli aikoinaan yläkoulussa ja lukiossa Sharks Girls-huutosakki. Tokaisin siinä sitten ääneen, että eikö tämä peli kaipaa sinustakin jotain, hän nauraa.

Homma oli sillä selvä.

– Niin kuin ei olisi jo ennestäänkin paljon tekemistä, hän vitsailee.

Simo nojaa eteisen seinään ja katsoo reppurivistöä.
Pikkukaupungin yksi parhaita puolia on Simon mielestä arjen sujuminen, kun kaikki on lähellä.

Jenna työskentelee laboratoriohoitajana ja työpaikalta sairaalasta kotiin on alle kymmenen minuutin matka.

–Ehdin tehdä ruuan valmiiksi ennen kuin lasten harrastukset alkavat, hän sanoo.

Harrastuspaikkoihin hurauttaa nopeasti ja Simo kiittelee myös edullisia salivuokria ja niiden joustavaa vuokrausta.

– Olen jutellut pelimatkoilla pääkaupunkiseudun joukkueiden kanssa ja isommissa paikoissa salivuokrat voivat olla jopa yli sata euroa tunti. Meillä Saarniston liikuntahallissa se on huomattavasti edullisempaa, hän vertaa.

Liikuntasalin voi vuokrata myös pienellä varoitusajalla vaikka omalle perheelle.

– Alkutalvella keli oli aika ikävää ulkona ja sain vuokrattua salin nopeasti omalle perheelle ja lasten kavereille pariksi tunniksi, hän kehuu.

Palometän ilmakuva.
Palometän luonnonläheisestä omakotialueesta tuli Forsellien kotipaikka neljätoista vuotta sitten.

Simo ja Jenna ovat rakentaneet ison omakotitalon itse vanhempien avustuksella Palometän luonnonläheiselle omakotialueelle.

– Se oli elämämme parhaimpia juttuja, että siihen ryhdyin, vaikka enää emme kyllä vastaavaan urakkaan ryhtyisi, hän väittää.

Muualle muuttamista ei tarvitse harkita, kun lasten kasvaessa talo taipuu uudenlaisiin ratkaisuihin. Vanhempien isosta makuuhuoneesta tuli poikien yhteinen huone ja sen viereisestä vaatehuoneesta tehtiin Samuelille oma soppi.

Lasten kasvaessa isompi talo käväisi hetken mielessä, mutta vain hetken.

– Täällä kaikilla lapsilla on kaverit lähellä, vanhemmat sanovat tyytyväisinä.

Uuteenkaupunkiin parhaillaan rakennettava monitoimijatalo Wintteriä Forsellit odottavat innoissaan niin koriksen harrastajina kuin koululaisten vanhempina. Uudet, modernit liikunta- ja koulutilat ovat enemmän kuin tervetulleita.

Jenna pukee perheen pienintä lasta.

Forsellin perheen tarina alkaa 2000-luvun alusta. Simo ja Jenna olivat kumpikin teinejä ja asuivat silloin Uudenkaupungin Santtiossa, Simo Allikujalla ja Jenna Telkkäkujalla.

– Takapihamme olivat silloin vastakkain, naurahtaa Simo.

Huhtikuussa tulee kuluneeksi 22 vuotta yhteistä taivalta. Molempien juuret ovat vankasti Uudessakaupungissa ja he toivottavat myös uudet tulijat ja paluumuuttajat lämpimästi tervetulleiksi kotikaupunkiinsa.

Simo työskentelee Uudenkaupungin autotehtaalla ja on iloinen saatuaan työpaikallaan tutustua eri puolilta maailmaa tuleviin ihmisiin.

Pari vuotta sitten hän työskenteli tiimissä, jossa oli toistakymmentä eri kansallisuuden edustajaa.

– Hyvin tultiin toimeen, hän kiittelee.

Pakkahuoneen vierassatama ja kahvila.

Simon äiti Arja Forsell on legendaarisen Pakkahuoneen kahvilan ensimmäinen emäntä. Hänen paistamistaan munkeista tuli maankuuluja.

Pakkahuone sijaitsee melkein keskellä kaupunkia vierasvenesataman vieressä. Sinne uusikaupunkilaiset ja matkailijat kokoontuvat keväisin edelleen kuin muuttolinnut heti, kun säät sallivat.

Vaakun saaren kesänviettopaikka.

Forsellin perhe suuntaa kulkunsa kesällä Vaakuaan saareen Uudenkaupungin saaristoon. Jennan suvun vanha kalastajatila on Simon sanoin heidän perheensä ”saariston puuhamaa”.

Mutta ennen mökkikautta Palometässä kaivetaan talvikätköstä esille härveli, joka on ainakin kuopukselle kesän ykkösjuttu.

– Joko voidaan laittaa trampoliini pihalle, Sakari kysyy innoissaan vanhemmiltaan.

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.