Luet tällä hetkellä:
Yhden naisen jäätelötehdas
Sorbetteja, nam!

Yhden naisen jäätelötehdas

  • Tiina Myllymäen jäätelöharrastus pääsi karkaamaan käsistä, ja nyt italialaistyyppistä gelatoa valmistuu pienessä jätskitehtaassa Uudessakaupungissa. 

Harva ehkä tietää, että Uudessakaupungissa, Viikaistenkadun alkupäässä, valmistetaan viikoittain kilokaupalla artesaanijäätelöä. Yhden hengen jäätelötehtaan, Postitien Jäätelön, tuotantotilat ovat sijainneet Makuvakka Osuuskunnan tiloissa vuodesta 2017 lähtien.

Turkulaisen Tiina Myllymäen näpeissä valmistuviin gelatoihin käytetään pääosin satokauden tuoreita raaka-aineita.

Ajatuksena on tarjota asiakkaille käsintehtyjä, sesongin mukaisia tuotteita mahdollisimman tuoreeltaan, Myllymäki kiteyttää.

Valmistuvien jäätelöiden maut vaihtelevat vahvasti kauden mukaan. Kesällä jäätelöitä maustavat tuoreet marjat, joulun alla tarjolla on mausteisempia makuja. Myös eri sesonkien juhlat inspiroivat uusiin makuihin. Kevättalvella jäätelökoneessa saattaa pyöriä veriappelsiinisorbettia ja runeberginjäätelöä, syksyllä puolestaan puolukka-piimäjäätelöä ja porkkakakkujäätelöä.

Jäätelötehtailija Tiina Myllymäki

– Tietyt perusmaut kulkevat sesonkimakujen rinnalla myös koko ajan, Myllymäki kertoo.

Postitien Jäätelö on kirjaimellisesti yhden naisen tehdas. Myllymäki tekee itse kaiken reseptiikasta raaka-aineiden pilkkomiseen ja jäätelöiden purkittamisesta tuoteselostetarrojen liimaamiseen. Hyvä jäätelö on hänelle intohimo.

– Olen aina tykännyt jäätelöstä, mutta sitten jossain vaiheessa hurahdin tekemään sitä itse. Homma karkasi vähän käsistä ja hakeuduin Italian Bolognassa sijaitsevaan Carpigianin Gelatoyliopistoon kursseille.

Peruskurssien jälkeen Myllymäki on osallistunut jo useammalle jatkokurssille ja perustanut pienen jäätelötehtaansa. Ihka ensimmäiset jäätelöt myytiin Pakkahuoneen joulupuodissa runsaat kolme vuotta sitten.

– Työurani olen tehnyt ympäristökonsulttina ja sitä teen edelleen, eli täällä jäätelötehtaalla olen pääasiassa viikonloppuisin. Ehkä sitten eläkkeellä ryhdyn päätoimiseksi jäätelöntekijäksi, Myllymäki tuumii.

Jäätelötehtailijan omia suosikkimakuja ovat kesäinen vadelmajäätelö ja tammikuussa kehitetty hasselpähkinä-appelsiinijäätelö suklaafudgella. Asiakkaiden kestosuosikiksi hän mainitsee esimerkiksi kardemumma-kinuskin, joka oli Postitien Jäätelön aivan ensimmäinen maku.

 

Pistaasijäätelökakku

 

– Nykyisin teen tilauksesta myös jäätelökakkuja. Niiden saloihin opin viimeisimmällä Gelatoyliopiston kurssilla, Tiina Myllymäki kertoo.

Turussa Postitien Jäätelöllä on oma pieni myymälä, ja Uudestakaupungista jäätelöitä saa talvisaikaan pääosin Reko-lähiruokaringin kautta aina, kun se aikataulullisesti on mahdollista. Kesäisin paikallisia gelatoherkkuja saa myös kesäkahviloista.

Lue lisää paikallisesta jätskitehtaasta ja Tiina Myllymäen matkasta jäätelömestariksi osoitteesta postitienjaatelo.fi

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.