Luet tällä hetkellä:
Hatakat viehättyivät Uudessakaupungissa asumisen helppoudesta
Hatakan perhe istuu sohvalla.

Hatakat viehättyivät Uudessakaupungissa asumisen helppoudesta

  • Hatakan perhe pyörähti Uudessakaupungissa jo vuonna 2016, mutta vasta kolme vuotta myöhemmin paluumuuton ajankohta tuntui oikealta. Nyt viisihenkiseksi kasvanut perhe nauttii helposta ja turvallisesta arjesta elinvoimaisessa pikkukaupungissa.

Keltainen talo seisoo hevosenkengän muotoisen kotipolun silmukassa kaltaistensa vierellä viihtyisällä Hiun pientaloalueella. Etuoven edessä makaa kotoisasti kolme erikokoista lasten polkupyörää, takapihalla nököttää trampoliini odotellen lämpimämpiä kelejä.

Vehreä piha rajoittuu metsään. Lyhyen patikoinnin päässä sijaitsee linnustostaan tunnettu Hiujärvi laavuineen.

Rauhoittavan metsän syleilystä Tanja Hatakka ei enää hevillä luopuisi. Siellä hän viihtyy etenkin perheen kultaisennoutajan Frodon kanssa.

– Vielä kun olisi meri tässä ihan lähellä, niin olisi melko täydellistä, hän sanoo.

Vaikka ei merellekään pitkä matka ole. Eikä kouluun, työpaikoille tai keskustan palveluihin.

Pyöräilijä kauppatorilla.
Uudesskaupungissa on niin turvallista, että lapset voi hyvin päästää yksinkin pyöräilemään.

Perheen koululaiset, 9-vuotias Eemil ja 8-vuotias Oliver, pyöräilevät muutaman kilometrin matkan Uudenkaupungin yhtenäiskoululle päivittäin. Koulu löytyisi lähempääkin, mutta musikaalisen perheen vesat opiskelevat musiikkipainotteisilla luokilla.

Perheen nuorimmainen, 5-vuotias Aatos, käy vielä päiväkodissa, mutta hänetkin uskaltaa päästää jo fillarilla kaverin luokse leikkimään.

– Täällä on niin turvallista, että lapset voi hyvin päästää yksinkin pyöräilemään, Petri Hatakka sanoo.

Aktiiviselle lapsiperheelle lyhyet etäisyydet ja harrastustarjonta ovat muodostuneet tärkeiksi. Hatakoilla harrastetaankin paljon: jääkiekkoa ja jalkapalloa, pianonsoittoa ja parkouria, pesäpalloa, partiota ja teatteri-ilmaisua.

– Harrastusten helppous ja edullisuus ovat lapsiperheen näkökulmasta ehdottomasti parhaita puolia Uudessakaupungissa. Vaihtoehtoja on paljon, ja täällä on mahdollista harrastaa monipuolisesti, koska harrastaminen on niin paljon edullisempaa kuin isoissa kaupungeissa, Tanja Hatakka tuumii.

Jalkapalloilijoita UPK:n kentällä.
Kuva: Uudenkaupungin Pallokerho

Vanhemmat ovat mukana lasten harrastuksissa, mutta aikaa jää omiinkin hetkiin. Tanja lataa akkujaan joogaamalla ja metsäkävelyillä Frodon kanssa, Petri on mukana VPK:n toiminnassa.

Monipuolinen vapaa-ajanvietto on mahdollista, koska aikaa ei kulu jonottamiseen, odotteluun tai ruuhkiin. Idyllisen pikkukaupungin huomassa elämä on aidosti muutakin kuin työtä ja nukkumista.

– Esimerkiksi tänään viedään ensin Eemil futikseen, sitten Oliver teatteriin ja siinä välissä ehditään käydä itse koiralenkillä.

Tämä kaikki siis työpäivän jälkeen, ja kotona ollaan jo iltakahdeksalta. Tuntuu edelleen uskomattomalta, että tällainen on edes mahdollista, Petri sanoo. – Ja Wintterin valmistuminen helpottaa palapeliä todennäköisesti entisestään.

Perheen isä Petri kosketinsoittimensa takana.

Petri on ehtinyt kiertää keikkamuusikkona Suomen suosituimpien artistien yhtyeissä ympäri maata jo pitkästi yli kaksikymmentä vuotta. Suurten lavojen, isojen mahdollisuuksien ja tähtipölyn keskelläkin hän kertoo aina kaivanneensa kotikonnuille Uuteenkaupunkiin.

Seitsemän vuotta sitten Petri Hatakka valittiin Uudenkaupungin kulttuuripalvelujen vastaavaksi. Siitä saakka hän on ollut osana luomassa kaupungin vireää kulttuurielämää ja harrastusmahdollisuuksia.

– Keikkailen edelleen, mutta nykyisin vähemmän. Ehkä olen viihtynyt Ugissa niin hyvin, koska olen aina saanut touhuta näitä musajuttujani rauhassa sekä täällä että muualla.

Lapsia huoltajineen ruohikolla.
Petri on suositun piknik-konsertti Lasten Soundin ideanikkari ja isähahmo. Tapahtuma kerää lapsiperheet yhteen nauttimaan musiikista ja yhdessäolosta.

Tanja Hatakka on parhaillaan opintovapaalla terveydenhoitajan työstään. Uudessakaupungissa asumisen parhaisiin puoliin kuuluvat myös turvaverkot, joista on apua niissä hetkissä, kun vanhempien almanakat meinaavat olla töistä ja opinnoista turhan täynnä.

Hatakat seisovat puutalonsa rappusilla.

Juuri nyt Hatakoista tuntuu siltä, että he ovat kotona. Uudessakaupungissa on hyvä, turvallinen ja rauhallinen olo. Elämä on kiireetöntä ja leppoisaa.

Ehkä jonain päivänä perheellä on vielä mökkikin. Uudenkaupungin saaristossa, tietenkin.

Tutustu Hiun pientaloalueeseen

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.