
Lähiruoan suosiminen on hyödyksi kotiseudulle
Lähellä kasvatetun ja tuotetun ruoan käyttö suosii sekä tuottajaa, kuluttajaa että koko aluetta, sanoo lähiruoan tuottaja, hankepäällikkö ja Uudenkaupungin Reko-ryhmän alullepanija Heidi Jaakkola.
– Virallista määritelmää lähiruoalle ei ole, mutta yleisesti katsotaan, että oman maakunnan alueella tuotettu ruoka on lähiruokaa. Tärkeintä on, että raaka-aine tuotetaan ja jalostetaan sekä tietysti kulutetaan mahdollisimman pitkälle omalla alueella, jolloin myös eurot pyörivät lähialueen sisällä, Jaakkola selventää.
Yksi lähiruoan edistämisen tärkeimmistä tavoitteista on taata tuottajalle raaka-aineestaan tai tuotteestaan mahdollisimman hyvä hinta, jotta tuotantoa on mahdollista jatkaa ja mahdollisesti myös kehittää. Lähellä tuotettu ruoka pyritään tuomaan kuluttajan pöytään mahdollisimman prosessoimattomana.
– Monen tuottajan kohdalla kyse on pitkälti käsityöstä. Kun tuotetta prosessoidaan mahdollisimman vähän, siinä on tietysti maun lisäksi tallella myös kaikki terveydelle tärkeät vitamiinit, Jaakkola sanoo.
Uudenkaupungin Reko-ringistä voi ostaa myös myyjien valmistamia tuotteita, kuten leivonnaisia, ruokia ja vaikkapa jäätelöä. Joidenkin kaupunkien rekoissa edellytetään myös raaka-aineiden olevan lähellä tuotettuja, mutta täällä asiasta ei Jaakkolan mukaan olla turhan tiukkoja.
– Yksi rekon pääjutuista on se, että tuotteet ovat itse valmistettuja, mieluiten tietysti lähellä tuotetuista raaka-aineista. Mutta emme me tarkista, mistä kukin on tuotteitaan varten vaikkapa margariininsa ostanut. Koen, että reko-rinki on osaltaan myös pienyrittäjyyden tukemista.
Haluatko mukaan Uudenkaupungin REKO-ryhmään?
Klikkaa Facebookiin Reko-ryhmän sivulle