Luet tällä hetkellä:
Lähiruoan suosiminen on hyödyksi kotiseudulle
Heidi Jaakkola

Lähiruoan suosiminen on hyödyksi kotiseudulle

Lähellä kasvatetun ja tuotetun ruoan käyttö suosii sekä tuottajaa, kuluttajaa että koko aluetta, sanoo lähiruoan tuottaja, hankepäällikkö ja Uudenkaupungin Reko-ryhmän alullepanija Heidi Jaakkola.

– Virallista määritelmää lähiruoalle ei ole, mutta yleisesti katsotaan, että oman maakunnan alueella tuotettu ruoka on lähiruokaa. Tärkeintä on, että raaka-aine tuotetaan ja jalostetaan sekä tietysti kulutetaan mahdollisimman pitkälle omalla alueella, jolloin myös eurot pyörivät lähialueen sisällä, Jaakkola selventää.

Yksi lähiruoan edistämisen tärkeimmistä tavoitteista on taata tuottajalle raaka-aineestaan tai tuotteestaan mahdollisimman hyvä hinta, jotta tuotantoa on mahdollista jatkaa ja mahdollisesti myös kehittää. Lähellä tuotettu ruoka pyritään tuomaan kuluttajan pöytään mahdollisimman prosessoimattomana.

– Monen tuottajan kohdalla kyse on pitkälti käsityöstä. Kun tuotetta prosessoidaan mahdollisimman vähän, siinä on tietysti maun lisäksi tallella myös kaikki terveydelle tärkeät vitamiinit, Jaakkola sanoo.

Uudenkaupungin Reko-ringistä voi ostaa myös myyjien valmistamia tuotteita, kuten leivonnaisia, ruokia ja vaikkapa jäätelöä. Joidenkin kaupunkien rekoissa edellytetään myös raaka-aineiden olevan lähellä tuotettuja, mutta täällä asiasta ei Jaakkolan mukaan olla turhan tiukkoja.

Herkulliset lohinapit

– Yksi rekon pääjutuista on se, että tuotteet ovat itse valmistettuja, mieluiten tietysti lähellä tuotetuista raaka-aineista. Mutta emme me tarkista, mistä kukin on tuotteitaan varten vaikkapa margariininsa ostanut. Koen, että reko-rinki on osaltaan myös pienyrittäjyyden tukemista.

 

Haluatko mukaan Uudenkaupungin REKO-ryhmään?

Klikkaa Facebookiin Reko-ryhmän sivulle  

 

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.