Luet tällä hetkellä:
Lähivesien kala on joulupöydän kruunu
Kalahyrrät tarjottimella

Lähivesien kala on joulupöydän kruunu

  • Kalakauppojen vilkkain sesonki on käynnissä parhaillaan. Lähivesissä vielä uiskentelevista eväkkäistä jalostetaan joulupöytiin toinen toistaan maistuvampia kalaherkkuja paikallisten yrittäjien käsissä.

Ensi viikolla koittava joulu pitää Rannikon Kalatuotteen Tarja Korkeakosken kiireisenä. Rannan kalakaupan ovi käy tasaisesti ja kahden teräspöydällä vuorollaan kilkattavan puhelimen päässä odottaa lisää joulutilauksia.

– Joulusesonki alkoi toden teolla viime viikolla. Aika paljon asiakkaat tilaavat kaloja valmiiksi, myös muualta kuin ihan lähiseudulta. Tilauksia tulee Tampereelta, Turusta ja Helsingistä saakka, Korkeakoski kertoo.

Tuore, uusikaupunkilainen kala saa usein erityisesti turistien puheissa erikoismaininnan, eikä suotta. Sekä Tarja ja Arto Korkeakosken Rannikon Kalatuote että Vesa-Pekka ja Eeva Rantamaan Kalaliike V. Rantamaa tarjoavat asiakkailleen tuoretta lähiseuduilta pyydettyä kalaa, joka jalostuu suussa sulaviksi herkuiksi yrittäjien käsissä.

 

Jouluinen kalaasetelma

 

Lämmin- ja kylmäsavukalojen, mätien, kalatahnojen ja erilaisten sillien ja silakoiden matka merestä joulupöytään on näillä leveyksillä varsin lyhyt, eikä turhia välikäsiä ole.

Perheyrityksissä toki jokaista näppiparia joulukiireissä tarvitaan.

– Ennakkovarauksia otettiin pääasiassa viime viikonloppuun asti, mutta edelleen puhelimet soi. Nyt laitetaankin kaloja melkein yötä päivää, huikkaa Eeva Rantamaa töidensä keskeltä.

 

Savukalarivistö

 

Joulusillit

 

Joulu on kalakauppiaille vuoden tärkein sesonki. Kesäkausi turisteineen on usein kokonaisuudessaan hyvä, mutta jouluisin kalakaupan jono kiemurtelee usein satojen metrin mittaiseksi.

Juhlapöytään haetaan ennen kaikkea savukaloja, graavia ja mätiä, mutta myös uudenlaiset kalaherkut löytävät etenkin nuorempien asiakkaiden pöytään.

– Valkosipulilettiä ja tillihyrrää myydään joulunakin paljon. Vanhempi väki valitsee sitten ehkä mieluummin perinteistä kokonaista savukirjolohta, Eeva Rantamaa kertoo.

Yksi joulupöydän mielipiteenjakajista on myös tekemässä paluuta. Lipeäkalaa kysytään Tarja Korkeakosken mukaan taas aiempia vuosia enemmän.

– Sitä ehkä tykätään itse kokeilla, jos vaikka omat vanhemmat eivät ole enää laittamassa. Meillä on lipeäkalana aitoa turskaa, joka pysyy myös kivemmin kasassa, hän sanoo. – Ja yksi, mitä savukalojen, sillien ja mätien lisäksi menee runsaasti, on Vento Aallon silakkapurkit. Niitä myydään tosi paljon.

 

Vento Aallon silakat

 

Tarja Korkeakoski

 

Vaikka ennakkotilauksia joulukaloista kauppiaille satelee, ei murheissaan tarvitse olla, jos oma tilaus on joulukiireessä unohtunut. Rannikon Kalatuote palvelee rannassa ja V. Rantamaa torilla vielä aatonaattona, jotta jokainen joulupöytä saa lähikalasta arvoisensa juhlakruunun.

– Kyllä tätä kalaa riittää! Kertaakaan ei vielä ole loppunut kesken, Korkeakoski lupaa.

 

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.