Luet tällä hetkellä:
Lätkässä Pyhämaahan
Kirsi ja Kari ulkoterassilla.

Lätkässä Pyhämaahan

  • Mökki Pyhämaassa on pysynyt Kirsi Forsten-Takon ja Kari Takon kiintopisteenä läpi hektisten reissuvuosien. Kuusi vuotta sitten pariskunta muutti Pyhämaahan pysyvästi.

Vehreänä kiemurtelevan kapean mökkitien päässä avautuvat suuret punamustat portit. Pihaan kaartaessa vastaan kävelee talon emäntä Kirsi Forsten-Takko, ja perässä vieraita tervehtimään jolkottelevat iloisesti saksanpaimenkoirat Pata ja Maski. Talon isäntä, Kari Takko, nostaa kättään talon terassin edustalla.

Viihtyisä piha-alue rajautuu makeanvedenaltaaseen, jonne isäntäperhe pulahtaa virkistäytymään joka aamu vuoden ympäri. Päätalon lisäksi pihassa on päivittäin lämpiävä pihasauna ja Kirsin viljelypalstat, joiden antimet tosin tuppaavat menemään kutsumattomien vieraiden suihin.

– Viimevuotisten härkäpapujen juuret joutuivat myyrien hampaisiin ja peurat kopistelevat tähän terassille asti napostelemaan pelargoniat, Kirsi manailee.

Pyhämaassa luonto tosiaan on lähellä ja läsnä vuorokauden, ja vuoden, ympäri. Kun päivä painuu mailleen, pimeys on totaalinen.

– Me vähän mietittiin, että mahtaako täällä tulla iltaisin tylsää, mutta tekemisen oppii jaksottamaan täällä aivan eri tavalla kuin kaupungissa. Luonto luo päivään luontevan rytmin, sanoo Kari.

Etenkin jääkiekkoa seuraaville Kari Takon nimi on varmasti tuttu. Uudessakaupungissa syntynyt jääkiekkomaalivahti pelasi pitkän uransa aikana SM-liigan lisäksi kuusi kautta NHL:ssä ja pelaajauransa viimeiset vuodet Ruotsissa. Suomessa kotikaukalo löytyi Porista, eikä Ässä-paita vaihtunut muuhun, vaikka keskusteluja toistenkin joukkueiden kanssa käytiin.

– En minä niitä muita tarjouksia osannut oikein koskaan tosissani ottaa, hän myöntää pieni hymynkare suupielessään.

Patasydän pariskunnan viihtyisässä kodissa sykkiikin voimakkaana edelleen – jopa nuorena koko jääkiekkoa, ja etenkin Ässiä, vihannut Kirsi on sonnustautunut punaiseen pata-huppariin. Nuoren perheen arjen raamit piirtyivät aikanaan Karin kiekkouran mukaan, ja Kirsistäkin tuli lopulta lätkämimmi.

– Kyllä minä nykyään aina Ässien pelit katson, vaikka Kari ei olisi kotonakaan, hän myöntää.

Kaikkien reissuvuosien ajan perheellä oli yksi tärkeä kiintopiste kotimaassa – mökki omassa rauhassa, Pyhämaan puhtaan luonnon keskellä. Vuonna 1989 hankittu paikka pysyi, vaikka muut olosuhteet ympärillä muuttuivat. Mökillä vietettiin kesät, lomat, viikonloput ja lopulta jokainen liikenevä vapaahetki.

– Usein lähdettiin vielä yötä vasten Porista ajamaan tänne, Kari kertoo.

 

Pariskunta pihalla saksanpaimenkoirien kanssa.

 

Reissuvuosien jälkeen, pariskunnan kolmen lapsen muutettua omilleen, edestakainen ajelu sai riittää, ja Kari ja Kirsi päättivät tehdä Pyhämaasta pysyvän kodin. Kun NHL-seura Dallas Starsin pelaajatarkkailijana työskentelevä Kari saapuu työmatkoiltaan kotiin, hän pääsee karistamaan reissupölyt jaloistaan saman tien rantasaunan löylyihin.

– Se fiilis, kun ajaa pihaan, on aivan uskomaton. Kontrasti suurkaupungista tullessa on niin valtava. Täällä luonto, vapaus ja rauha on niin uskomattoman kokonaisvaltaista, Kari sanoo.

Juuri Pyhämaan kodin saunan lauteilla on tehty monia pariskunnan elämän suuria päätöksiä.

– Viimeisellä Ruotsin kaudellani olin jo pohtinut mielessäni pelaajaurani lopettamista. Astuin saunaan ja tokaisin lauteilla istuvalle Kirsille, että se on loppu nyt. Hän säikähti, että nytkö tuli ero, ennen kuin selvensin, mistä oli kyse, Kari nauraa.

Tuo saunassa lausuttu päätös myös piti. Kari ripusti hokkarit naulaan keväällä 2000.

Lätkää Kari ei kuitenkaan hylännyt. Nuoria kykyjä etsiessä pysyy itsekin virkeänä ja mukana lajin kehityksessä. Töitä hän aikoo jatkaa niin kauan kuin hyvältä tuntuu.

– Ja tietysti pitää kuunnella, mitä tuolta vasemman korvan puolelta sanotaan, hän tuumaa ja kurkkaa vasemmalla istuvaa Kirsiä.

– Onneksi tuli tuossa koronan aikana testattua sekin, että osataan asua ihan normaalisti kaksin, sellaista elämää kun ei olla aiemmin 40 vuoden avioliiton aikana eletty, Kirsi sanoo. – Vaikka kipinät hiukan siinä lentelivätkin, enkä kuulemma osannut edes latoa tiskejä koneeseen oikein.

– Etkä osaa muuten vieläkään, Kari napauttaa, ja molemmat nauravat.

 

Linnunpöntto ässälogolla.

 

Tuli tulevaisuudessa eteen sitten mitä hyvänsä, koti Pyhämaassa on ja pysyy. Oman kodin rauhasta on vain kivenheitto kaupungin palveluihin ja tapahtumiin, joita Takot kehuvat estoitta.

– Täällä järjestetään ihan valtavasti erilaisia tapahtumia ja peruspalvelut kuntosaleineen ja kauppoineen löytyvät keskustasta, Kirsi luettelee.

Kari muistuttaa kaupunkilaisia näkemään kotipaikkansa kauneuden ja nauttimaan siitä.

– Helposti omasta kylästä tulee etsittyä negatiivisia asioita, mutta pitäisi useammin muistaa avata silmät ja nähdä ympärilleen, kuinka hieno kaupunki tämä on. Upeat rantamakasiinit ja merenlahti, joka tulee keskelle kaupunkia – voiko hienompaa olla!

Artikkeli on julkaistu aikaisemmin 10/2022.

 

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.