Luet tällä hetkellä:
Nämä syyt saivat turkulaiset muuttamaan Uuteenkaupunkiin
Hanna ja Jari Laurikko.

Nämä syyt saivat turkulaiset muuttamaan Uuteenkaupunkiin

  • Hanna ja Jari Laurikon, päätös muuttaa Uuteenkaupunkiin tapahtui harkitusti, vaikka lopullinen käänne tapahtuikin salamavauhdilla. Molemmat ovat ”aitoja” turkulaisia, jotka ovat syntyneet Turun legendaarisessa Heidekenin synnytyssairaalassa.

Graafikko Hanna Laurikko ja valokuvaaja Jari Laurikko ovat kumpikin visualisteja ja merenrantakaupungin kauneus oli vetänyt heitä puoleensa jo vuosien ajan satunnaisina matkailijoina.

Muutama vuosi sitten, vähän ennen koronaa, he kiersivät Suomea retkeilyautolla. Pariskunnan elämä oli vaiheessa, joka antoi mahdollisuuden toteuttaa unelmia. Lapset olivat aikuisia ja kummankaan työ ei ollut sidottu tiettyyn paikkaan. Koti voisi olla missä vaan.

Jaria kiinnosti kuvaajana Lappi ja siellä oleva pohjoisen valo. Hanna innostui Lappeenrannasta ja Saimaan maisemista. Asia jäi avoimeksi, kunnes netistä löytyi mielenkiintoinen mahdollisuus yllättävältä suunnalta: vuokra-asunto Uudessakaupungissa etsi asukkaita.

– Olin ulkomailla tyttäremme perheen luona, mutta Jari lähti heti ilmoituksen nähtyään katsomaan asuntoa.

Olimme puhelimitse FaceTime-yhteydessä ja sanoin Jarille, että jos asunto kelpaa sinulle, se käy myös minulle, Hanna kertoo. Hannan palatessa Suomeen asunnon vuokrasopimus oli allekirjoitettu ja Laurikot alkoivat pakata muuttolaatikoita.

Uudenkaupungin idyllinen vierasvenesatama ja puutalokorttelit olivat tulleet tutuiksi heille jo aiemmin kesäisillä purjevene- ja autoreissuilla sekä 2000-luvulla, kun he asuivat joitakin vuosia Uudenkaupungin naapurikunnassa Laitilassa vanhassa kyläkoulussa.

Kevät Pakkahuoneella.

Vierailijoina he olivat kiinnittäneet huomiota erityisesti kaupungin omaleimaiseen tunnelmaan. Uudessakaupungissa aistii heidän mielestään hienolla tavalla merikaupungin kansainvälisen historian. Selkämeren rannalla sijaitseva kaupunki ei ole mikä tahansa paikka, vaan yli 400-vuotias kaupunki, jonka keskustan puutaloissa voi tunnistaa menneiden sukupolvien käsien jäljet.

Nyt he ovat asuneet kaupungissa reilun vuoden ja löytäneet siitä kuntalaisina uusia puolia. Erityisen ilahtuneita he ovat siitä, että vanhassa kaupungissa arvostetaan historiaa, mutta myös tulevaisuutta ja mennään eteenpäin. Siitä esimerkkinä he mainitsevat keskustaan viime vuonna toteutetun kävelypainotteisen hidaskadun. Keskustaa halkova Alinenkatu koki viime vuonna ison muodonmuutoksen. Se mahdollistaa tapahtumien laajentumisen katujen varsille ja lisää Laurikoiden mielestä kivijalkaliikkeiden vetovoimaa.

Alisenkadun jouluvalot.

Laurikot nauttivat uudistetun kadun tunnelmasta erityisesti viime joulun aikaan, kun jo ennestään upeaa jouluvalaistusta oli jatkettu putiikkien ympäröimän kadun varrelle. Alisenkadusta on tullut heille erityisen läheinen siksikin, että he löysivät sen varrelta täydellisen yhteisen työtilan. Samassa korttelissa sijaitsee pariskunnan uusin koti – jo toinen Uudessakaupungissa. Matka työhuoneelle kestää vain muutaman minuutin.

– Se on niin lyhyt matka, että usein aamuisin pidennän sitä hieman ja kävelen hetken Kaupunginlahden ympäristössä ennen työpäivän alkua, Hanna naurahtaa.

Kaupunginlahti on pariskunnan mielestä yksi Uudenkaupungin keskustan helmistä. Upeasti valaistu rantabulevardi tarjoaa tunnelmalliset puitteet kävelijöille.

Idyllisissä rantamakasiineissa toimivat ravintolat tuovat kaupunkiin elämää kaikkina vuodenaikoina.

– Siellä on sellaista mannermaista tunnelmaa nyt talvellakin. Kaupunginlahden rannalla sijaitsevan Bistro Bay -ravintolan uusi lasitettu terassi takkatulineen on Laurikoiden mukaan todella hieno ja he hehkuttavat paikallisten ravintolayrittäjien kehittämisintoa.

Lumenpeittämiä puutaloja.

Hanna kuvailee kaupunkia sanalla ihmisenkokoinen ja Jari jatkaa kertomalla hyvin toimivista peruspalveluista. – Terveyspalveluihin, kuten vaikkapa koronarokotuksiin, on saanut varattua ajan kätevästi netin kautta. Ja jos apteekista ei löydy jotakin lääkettä, siellä suositellaan hakemaan se kaupungin toisesta apteekista. Tällainen yrittäjien välinen yhteistyö helpottaa kaupunkilaisten arkea, hän konkretisoi sitä, millaista pienen kaupungin palvelu parhaimmillaan on.

Perheen retkeiluauto on nyt myyty, samoin purjevene, mutta niiden tilalle on löytynyt uusi kotisatama. Uudessakaupungissa riittää mielenkiintoisia kohteita löytöretkeilijöille vaikka vuoden jokaiselle päivälle.

Pikkukaupungin mutkaton elämänmeno jaksaa yllättää heidät aina uudelleen.

– Yhtenä aamuna huomasimme, että meiltä oli päässyt leipä loppumaan. Parissakymmenessä minuutissa ehdin kävellen katsastaa kahden kaupan ja yhden leipomon valikoimat, Jari kertoo.

Kaupunkiin heitä sitoo paitsi koti myös pikkukaupungin mukava ilmapiiri. Viime kesänä he saivat mieluisan kutsun kahville heille aiemmin tuntemattoman pariskunnan kotiin. Pariskunta oli kesän alussa käynyt Laurikoiden näyttelyssä Kulttuurikeskus Crusellissa. Plussaa on, että kaikki tarvittava on lähellä eikä koskaan tarvitse kuluttaa aikaa ruuhkissa.

Graafikkona ikänsä työskennellut Hanna työskentelee nyt osa-aikaisesti paikallislehti Vakka-Suomen Sanomissa. Hän valmistui viime vuonna myös mittatilausompelijaksi. Osa viikosta kuluu hänen ja kuvaajapuolison yhteisen Atelier Nystadin – parissa.

Pariskunta on tallentanut uusia kotikulmiaan ja -maisemiaan julisteiksi ja postikorteiksi. Yhteisiä näyttelyjä heillä on ollut Uudessakaupungissa, Taivassalossa ja Vehmaalla. Verkkokauppakin on suunnitteilla.
Juliste, jossa vanha kirkko, meri ja lintu kivellä..

Uusikaupunki on paljon reissaavalle pariskunnalle heidän mielestään sijainniltaankin ihanteellinen. Matkat lastenlasten luokse sujuvat kätevästi Tampere-Pirkkalan lentoaseman kautta.

– Pienellä kentällä on se etu, että ei kestä kuin hetki ja olet jo lentokoneessa matkalla kohteeseen, Jari kehuu.

Heidän harras toiveensa on, että matkustajaliikenne saataisiin Uudenkaupungin ja Turun väliselle raiteelle palaamaan lähitulevaisuudessa.

– Lähijuna Turkuun avaisi Uudellekaupungille paljon lisää mahdollisuuksia. Kaupungin joukkoliikennekokeilu Uki-kyyti oli meidän mielestämme hienoa asia ja toivottavasti siitä tehdään vielä joskus pysyvä palvelu, Hanna sanoo.

Viimeisenä – mutta ei vähäisimpänä – uuden kotikaupunkinsa valttina he pitävät kaupungin laajaa ja laadukasta leikkipuistotarjontaa. Kahden pienen tytön isovanhempina he osaavat arvostaa lasten viihtyvyyden eteen tehtyjä investointeja.

Laurikot päättivät viime juhannuksena lastenlastensa kanssa toteuttaa leikkipuistokierroksen ja testata ne kaikki.

– Puistot olivat niin mukavia, että aikaa kului niissä useampia tunteja eikä muutama päivä edes riittänyt kaikkien kokeilemiseen.

Kaupungin ytimessä sijaitsevan torin leikkipuisto ansaitsee isovanhempien mielestä erityismaininnan. – Missä toisessa Suomen kaupungissa on rakennettu torille niin hienoa leikkipuistoa! Ihan valtavan upea juttu lapsiperheille, hän ihastelee.

Ja sokerina pohjalla uudet ukilaiset nostavat esiin vielä keskustan vierasvenesataman ja sen idyllisen kahvilan makoisat – ehkä jopa maailman parhaat – munkit. Jarin arvioon voi luottaa, sillä hän on erikoistunut kahviloiden munkkien testaamiseen.

Elämä hymyilee, kun kevät koittaa ja Pakkahuoneen terassilla voi seurata ohi lipuvia veneitä. Suussa vastapaistettu munkki tietenkin.

Jutun kuvituksena käytetyt katu- ja maisemakuvat Uudestakaupungista ovat Jari Laurikon ottamia ja juliste on Hanna Laurikon käsialaa.

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.