Luet tällä hetkellä:
Pirkko Arstila vaihtoi Stadin Sorvakkoon
Pirkko Arstila teellä

Pirkko Arstila vaihtoi Stadin Sorvakkoon

  • Helsinki vai Uusikaupunki? Pirkko Arstila kulki pitkään kahden kodin väliä, kunnes hän päätti kaksi vuotta sitten muuttaa pysyvästi kaupunkiin, jossa hän on viihtynyt jo vuosia vapaa-ajan asukkaana. Nyt hän nauttii täysillä uudenlaisesta arjesta kerrostalossa luonnonläheisessä Sorvakossa.

Toimittaja Pirkko Arstilan valoisan olohuoneen parvekkeelta näkyy kaistale merta, pressujen peittämiä purjeveneitä ja tuulessa huojuvia jykeviä mäntyjä. Eetu-kissa nukkuu makoisasti lepotuolissa kuin orava pesässään Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä.

”Olisitpa täällä silloin kun on kova myrsky. Täällä on kuin laivan nokassa”, Pirkko kuvailee luontoelämyksiä, joista saa nauttia tuulelta suojassa lasitetulla parvekkeellaan.

 

Ykskoivun rantakaislat

 

Pirkolla oli vuosia kaksi kotia, jotka molemmat sijaitsivat merellisessä kaupunkiympäristössä, Helsingissä ja Uudessakaupungissa. Toimittajan ja tietokirjailijan Helsingin koti sijaitsi lähellä ydinkeskustaa Linnanmäen kupeessa, josta Pirkko kävi melkein päivittäin Stockmannilla ja kuntosalissa.

Helsinkiläinen hänestä tuli jo lapsena, kun perhe muutti toimittajaisän töiden perässä pääkaupunkiin. Kesät stadin tyttö vietti aina Uudessakaupungissa isovanhempiensa luona. Sekä Pirkon isä että äiti ovat syntyjään uusikaupunkilaisia.

Hieman ennen koronakevättä 2020 kahdeksankymppinen Pirkko alkoi pohtia elämänmuutosta.

− En tule enää nuoremmaksi enkä rikkaammaksi. Oli vaan päätettävä, kumman paikan valitsen.

Okei, se on sitten Uusikaupunki ja piste, hän sanoo ajatelleensa ja olevansa asiasta nyt jälkeenpäin suunnattoman onnellinen.

Korona-aikana Helsingin rakkaat paikat ovat olleet kiinni ja välillä kaupunki on vaikuttanut lähes autiolta, kun taas Uudessakaupungissa pandemia ei ole tuonut niin isoja muutoksia paikallisten elämänmenoon ja arkeen.

Pirkko päätti luopua Pietolan kaupunginosassa sijaitsevasta puutalokodistaan. Se ei ollut aivan helppoa.

− Se talohan on kuin runo, hän tunnelmoi ja innostuu kuvailemaan, miten koko Pietolan ympäristö puistoineen ja puutalofiiliksineen ovat osa hänen sielunmaisemaansa.

Pietolan talo meni vauhdilla kaupaksi ja Pirkon piti löytää uusi tukikohta Uudestakaupungista nopeasti entisen tilalle.

 

Sorvakon silta

 

− Jouduin tänne Sorvakkoon, josta sain vuokrattua kerrostaloasunnon, hän muistelee tunnelmiaan noilta ajoilta.

Sana joutua tuntuu hänestä tosin nyt vääränlaiselta kuvaamaan tapahtumaa, josta tuli hänelle varsinainen onnenpotku.
− Huomasin, että herran tähden, tämähän on kuin hotellissa asuisi, hän sanoo ja kehuu valaistumistaan kerrostaloasumisen huolettomuudesta.  Ei tarvitse nähdä mistään vaivaa, hän huokaa.

Pirkko siirtyi vuokra-asunnosta myöhemmin samalta alueelta ostamaansa kotiin, josta hän sai kuulla tuttaviltaan.− Olen kuullut, että täällä Sorvakossa viihdytään pitkään ja asuntoja on harvoin tarjolla.

 

Pirkon olohuone

 

Pirkko teetti asunnossa muutamia muutoksia, joiden jälkeen koti on kuin häntä varten tehty. Yksi olohuoneen seinä maalattiin keltaiseksi, sillä hän haluaa väriä ja valoa elämään myös pimeään vuodenaikaan. Keittiön ja olohuoneen seinä poistettiin ja olohuoneen oviaukkoa laajennettiin. Keittiön kaapit saivat uuden värin.

Tauluja hänellä on paljon ja jokaisella niillä on oma tarinansa. Myös lukuisat kirjat, taide-esineet ja huonekalut ovat löytäneet uudessa kodissa paikkansa. Erillistä työhuonetta hänellä ei ole, mutta kätevästi liikkuva työpiste on olohuoneessa ja läppäri on monenlaisia kirjallisia töitä tekevällä toimittajalla ahkerassa käytössä.

− Nämä asunnot ja talot on suunniteltu ja tehty aikoinaan todella hyvin, hän kiittelee.

Pirkko kehaisee taloyhtiön mukavia huoltomiehiä, joiden puoleen voi kääntyä, jos tulee jotakin ongelmia. Hän sanoo olevansa iloinen myös uuden asuinalueensa hyvästä me-hengestä ja asukkaiden ystävällisyydestä.

− Täällä ihmiset tervehtivät toisiaan ja apuakin saa aina, jos tarvitsee, hän kiittelee.

 

Rantamakasiinit

 

Sorvakko sijaitsee noin puolentoista kilometrin päässä torilta. Pirkko hoitaa kauppareissut usein kävellen, mutta kiittelee, että toinenkin vaihtoehto on nykyään olemassa. Ukikyyti – Uudenkaupungin oma kuljetuspalvelu – on Pirkon mukaan yksi positiivisimmista asioista, mitä kaupungissa on viime aikoina tapahtunut.

− Ukikyytiä kehuvat ja käyttävät kaikenikäiset kaupunkilaiset – niin lastensa kanssa kulkevat vanhemmat kuin ikäihmisetkin. Olen kuullut siitä aivan valtavasti hyvää palautetta ja itsekin olen todella tyytyväinen käyttäjä.

Kehittämisehdotuksiakin Pirkolla on. Hän toivoo Sorvakkoon yleistä uimarantaa lapsille ja muillekin – sijaitseehan alue meren rannalla. Sopiva paikka olisi hänen mielestään Ykskoivun ranta, jossa hänen lapsuudessaan olikin uimapaikka.

Pirkon mielestä 60-luvulla rakennetun Sorvakon merellisyydestä on pidettävä huolta niin, ettei alue pääse liikaa metsittymään. Jos ikkunan takana on meri, se saisi hänen mielestään myös näkyä. Hänellä ei ole mitään puita vastaan, päinvastoin. Mutta metsää pitää myös hoitaa ja harventaa.

 

Luminen laituri

 

Pirkko tunnetaan laadukkaan teen ystävänä ja teekulttuurin puolestapuhujana. Hän on kirjoittanut aiheesta tietokirjankin.

Teetä voi hänen mukaansa maistella siinä missä viinejäkin. Pirkon valmistamassa teessä jujuna on paitsi maku myös tarkoin valittu lämpötila.

− Tänään ja tähän aikaan aamupäivästä sopiva valinta on kirsikkatee, hän tuumaa talvisena aamupäivänä.

Miksei, onhan Sorvakonniemen lumipeitteisellä jäällä kimaltavissa auringonsäteissä jo aavistus kevättä ja kirsikankukkia.

 

Uudenkaupungin kaupunki omistaa 815 vuokra-asuntoa kerros- ja rivitaloissa.

Vapaana olevat asunnot

Ukilife.fi on Uudenkaupungin kaupungin elinkeinopalveluiden julkaisu, jossa tuodaan esiin uusikaupunkilaista asumista ja elämäntapaa.
© Ukilife.fi - All rights reserved.